marți, 18 decembrie 2018

MINILECTURĂ = SFASIEREA CERULUI - POMUL USCAT - TAINA FERICIRII




SFASIEREA CERULUI
- Sfantul Ioan din Kronstadt



        Cerul acesta senin si pasnic, fara seaman de frumos, presarat cu stele, ne va înfatisa odata o priveliste înspaimântatoare si aceasta se va întâmpla înainte de aratarea lui Hristos pe cer. O, pacatosilor, cautati sa învatati zilnic din privelistea cerului, atâta timp cât mai puteti învata. „Soarele se va întuneca si luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cadea din cer” (Matei 24, 29).

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 254.




POMUL USCAT
- Sfantul Tihon din Zadonsk



            Vezi un pom uscat, care nu mai e bun pentru nimic altceva decât pentru a fi pus pe foc. Întelege ca asemenea este si sufletul omului pacatos, în care nu se gaseste credinta cea vie dimpreuna cu roadele ei si a carui savârsire va fi taierea si focul iadului celui vesnic. „Tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca în foc” (Matei 3, 10). Aceasta întâmplare îti slujeste drept prilej de a-ti îndrepta ochii spre sufletul tau, cercetând daca nu cumva se afla si el într-o asemenea stare jalnica, si de a te ruga lui Hristos-Dumnezeu, Care si pe cei morti îi învie, sa ti-l umple cu viata si sa ti-l adape cu roua harului Sau întru cresterea roadelor celor duhovnicesti.

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 74.




TAINA FERICIRII
- Fericitul Trifon Turkestanov



Fericit va fi cel ce va gusta din Cina cea de taina în Împaratia Ta; dar Tu înca de pe acum, de pe pamânt, împartasitu-m-ai dintru aceasta fericire. De-atâtea ori, cu dreapta cea Dumnezeiasca, pusu-mi-ai înainte Sângele si Trupul Tau, si eu, cel de pacate covârsit, primind acele Daruri Sfinte, simteam a Ta iubire ce-i de negrait si mai presus de orice înaltime-a firii.

Slava Tie pentru puterea harului cea de nepatruns cu mintea si de viata datatoare;

Slava Tie, Celui Ce-ai temeluit Biserica Ta ca adapostire tihnita pentru aceasta lume istovita.

Slava Tie, Celui Ce ne nasti din nou prin apele Botezului cele de viata facatoare;

Slava Tie pentru ca celor ce se pocaiesc Tu le întorci a crinilor neprihanita curatie.

Slava Tie, Celui Ce esti nesecata adâncime a iertarii;

Slava Tie pentru potirul vietii, pentru pâinea bucuriei celei dintru vesnicie.

Slava Tie, Celui Ce ne-ai suit pe noi la Ceruri;

Slava Tie, Dumnezeule, întru vecie!

Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 135-136.



Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu