duminică, 19 mai 2019

Observator - George Bălașu la 95 de ani
George Bălașu la 95 de ani

Editor, publicist, figura marcantă a exilului românesc

George Balașu s-a născut în mai 1924 în Turtucaia, județul Durostor.

După absolvirea gimnaziului "Regina Maria" din Turtucaia și a liceului "Radu Negru" din Făgăraș, a obținut diploma de bacalureat de la liceul "Mihai Eminescu" din București, în 1943.

A frecventat timp de doi ani cursurile Școlii de Ofițeri de Geniu din București, iar în 1945 s-a înscris la Facultatea de Farmacie a Universității din București.
Urmărit fiind, datorită convingerilor sale național-creștine și anticomuniste, și-a întrerupt studiile și a lucrat ca tractorist timp de doi ani, în județul Timiș.
În 1949 trece frontieră romano-iugoslavă, dar după un an și jumătate de închisoare și lagăr în Iugoslavia, fuge în Italia, de unde în 1951 emigrează în Canada.

În 1955 își reia studiile, iar în 1959 obține diploma Facultății de Farmacie de la Universitatea din Toronto.
Lucrează apoi ca farmacist în orașul Hamilton, Ontario, Canada.

Din momentul sosirii în Canada, George Balașu și-a reluat activitatea românească.

În 1957, împreună cu alți refugiați români, înființează Asociația Culturală Română din Hamilton.
Înzestrat cu un spirit organizatoric deosebit, se împne ca unul dintre conducătorii comunității românești din Hamilton.
Fiind membru activ al Bisericii Ortodoxe Române "Sfântul Gheorghe" din Toronto, a fost de mai multe ori ales în Consiliul Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada.

A ocupat funcția de vicepreședinte al Uniunii și Ligii Societăților Române Americane.

În anul 1976 înființează ziarul "Cuvântul Românesc", cu sediul la Hamilton, al cărui director este până în 2005 când ziarul își încetează activitatea.

Ziarul a reprezentat de-a lungul anilor tribuna ideologică de luptă pentru eliberarea României glasul Românilor din exilul de pe toate continentele.
Editorialele semnate cu regularitate de George Balașu au devenit deja antologie a jurnalismului din exil.

În paralel cu ziarul funcționează Editura "Cuvântul Românesc", unde au văzut lumina tiparului cărți valoroase, din care am putea aminti, "Poezii din închisori" culese de poetul Zahu Până și "Pitești" de Dumitru Bacu.

La "Câmpul Românesc" din Hamilton, proprietate a Asociație Culturale Române, a fost înființat Centrul Cultural "Nae Ionescu", unde prin contribuția sa ca director, a organizat "Săptămânile Culturale", eveniment de nivel academic, la care prin conferințe, mese rotunde, forumuri au participat reprezentanți ai exilului românesc din lumea toată.

George Bălașu este unul din fondatorii evenimentului cultural "Romfest", din SUA și Canada.


Observator    5/19/2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu