vineri, 17 mai 2019

MAE a decis. Câte buletine de vot vor pune la dispoziție cetățenilor din diaspora
MAE a decis. Câte buletine de vot vor pune la dispoziție cetățenilor din diaspora
de Alina Petroiu
17 mai 2019,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început expedierea materialelor necesare votării în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul naţional, urmând a fi trimise peste patru milioane de vot. Vor fi distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. În străinătate vor fi amenajate 441 de secţii de votare, conform News.ro.

”Ministerul Afacerilor Externe a început expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfăşurări în cadrul secţiilor de votare din străinătate a alegerilor europarlamentare şi a referendumului naţional din 26 mai. Menţionăm că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secţiilor de votare din străinătate la un proces electoral, Ministerul Afacerilor Externe asigurându-se că vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca votul la scrutinele din 26 mai 2019 să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a transmis, vineri, MAE.

Pentru cele 441 secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va trimite 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional. Vor fi distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional.

”Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităţilor româneşti, precum şi de estimările privind intenţia participării la vot realizate pe baza informaţiilor transmise şi a intenţiilor exprimate de cetăţenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunităţile româneşti din străinătate”, a precizat MAE.

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe expediază şi celelalte materiale necesare votării: timbre autocolante, ştampile cu menţiunea ”VOTAT”, ştampile de control, modele de liste electorale suplimentare şi de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele locurilor de desfăşurare a votării pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc şi referendumul naţional convocat de Preşedintele României. La referendum se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a comandat, în total, pentru secţiile care vor fi deschise în ţară şi în străinătate la alegerile europarlamentare, 21.437.959 de buletine de vot, 19.846.745 de timbre autocolante şi 95.797 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”.


https://newsteam.ro/politica/mae-a-decis-cate-buletine-de-vot-vor-pune-la-dispozitie-cetatenilor-din-diaspora/17/05/2019/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu