luni, 27 mai 2019

Ziua Românilor de Pretutindeni - Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei,
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni în Voievodina”, la Satu Nou, regiunea Voivodina din Serbia,  în data de 25 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Comunitaea Românilor din Serbia şi cu sprijinul Şcolii generale ,,Zarko Zrenjanin,, din Satu Nou.


Evenimentul a început la ora 18:00, în sala şcolii generale. Invitatii au fost întampinați de către Stevan Mihailov- vicepreşedintele CRS, consul general de la Vârşeţ- Gheorghe Dinu, iar în sală au fost prezenţi preşedintele CRS Daniel Magdu, directorul şcolii generale- Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan coordonatoarea departamentului pentru învăţământ al CNMNR, precum şi alţii invitaţi.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”, la Negotin în Serbia,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația  pentru  Cultura Românilor-Vlahilor  din Serbia „Ariadnae Filum“.


Aici,credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit au participat la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Negotin. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop  al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului  împreună cu un sobor de preoți. A participat și o delegație a Mânăstirii Sfânta Ana din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Ismail”, în Sudul Basarbiei, Ucraina,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu sprijinul  Consulatului General al României la Odesa.Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Cernăuți”, la Cernăuți, Ucraina, în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu cu Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.  Acțiunea a fost sprijinita de Uniunea societăților românești pentru integrare europeană din Regiunea Cernăuți, de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina", și de Consulatul General al României în Cernăuţi.


Evenimentul a început la ora 14:00  printr-o conferință ce s-a desfășurat în sala de protocol a restaurantului Palazzo din Cernăuți. Aici au fost susținute prelegeri pe teme care abordează viața românilor din Regiunea Cernăuți, dar și a românilor din Transcarpatia, întrucât acțiunea a fost gândită în colaborare cu domnul Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, care a sosit cu o numeroasă delegație a etnicilor români din Apșa de Jos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu