luni, 21 noiembrie 2022

RECOMANDARI - O lista de bucate de sarbatori

 
Redivivus

 

Meniu de sarbatori fara magazinele straine"auchanul" "care fura" "polonicul lidl" si altele.

Caci daca se putea in 1937 se poate si acum.

Fara chimicale si E-uri, o lista pentru inspiratie.

 

 

O lista de bucate

 

Intr-un vechi "carnet de bal" s-a gasit lista pentru masa de Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa, băcăniţă cu marfă bună şi ieftină, dar şi proprietară a multor terenuri din jur.

 

Pe la ora 13, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii: d'alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y.

Întâi se serveau domnii care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade albastre încrucişate şi tacîmuri de argint sterling englezeşti.

 

Se serveau alune sărate şi ţuică de Văleni.

Doamnele se învârteau pe la bucătării, îşi pudrau nasul, iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun.

 

Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios - începeau să umple masa.

Ouă umplute, cu o pastă al cărui secret s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre, unele poate şi cu anşoa, decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau murături, roşii umplute cu brânză de vaci de la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, caşcaval, camembert.

 

Totul aşezat pe platori mari de alpaca argintată ! Măsline marinate, nu din cele negre.

 

Se aduceau sticlele de ţuică, neapărat de Văleni şi Piteşti.

Apoi venea marea salată de beuf, făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de astăzi!

Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste maioneza strălucitoare.

 

Pâine albă şi neagră, de pe Lizeanu.

Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc, de cocoş şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic. Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori.

 

Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie. Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de morun si ştiucă. Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou.

 

Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese.

Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar. Se servea un vin alb sec, Fetească.

 

Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele îşi scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de blană, de la Braşov. La un moment dat gazda întreba: "Măi băieţi, dar vouă nu vă este foame?"

 

Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de sarmale, cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră şi smântână tot de la olteni. La sarmale mai apăreau pe masă şi două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă.

 

Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbă de perişoare sau supă de pui!

Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc, curcan şi vânat, cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte, murăturile de multe feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat, ficat, rinichi, şorici, lebăr, caltaboş, mititei, POMANA PORCULUI!

 

Două feluri de vin roşu sec, Băbească şi Pietroasele.

 

Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez !

 

Cine voia, comanda o cafea, făcută neapărat din cafea braziliană de la "Armeanul". Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci bătută!

 

Se mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale logodne şi încuscriri, calătorii şi vacanţe. In salonul mic, se auzea un PATEFON, iar domnii invitau doamnele la DANS !

 

Apoi începeau să fie aduse fructele şi dulciurile, toate odată, ca să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le! Portocale, mandarine, banane, ananaşi, mere, pere şi un... pepene !

 

Urmau cozonacii, imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de cacao. Rahat nu se punea pe atunci ! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari! Fursecuri de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai

fac, două torturi, mereu două. Un tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria !

 

Apoi urma dansul, "konga" în toată casa, cadourile trăznite pe care şi le făceau unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri, păcăleli, "mima" etc.

Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în hohote !

 

De Crăciun nu se bea şampanie... doar de Revelion.

Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea (sictir caffe), semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor.

A doua zi, prin curier, dom' Pascale şi coniţa Uţa primeau carţile de vizită ale mesenilor cu o scrisoare de mulţumire, în care se arăta cât de bine s-au simţit.

 

Sursa: NICOLETA MARINESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu