Mai este ceva ce putem
manca?????
AM MAI
AUZIT ACEST DETALUI INCREDIBIL .... INSPAIMANTATOR !
Covrigii !
"Acum
citeva zile eram la bucataria firmei si sporovaiam cu femeia de serviciu care
ne povestea ca, in trecut, a lucrat la o fabrica de sticksuri si covrigei.
Zicea femeia
ca inainte de-a fi bagati la cuptor, se toarna peste ei soda caustica. Ca sa
fiu cinstit, mi s-a parut absolut idioata istoria si i-am replicat ca nu pot sa
cred asa ceva, ca probabil se insala. Ea a insistat precizind ca treaba ei era
sa dizolve praful de soda in apa, dar atunci cind se stropea pe maini, se irita
rau pentru ca era foarte acida. In timp ce discutam, a aparut un coleg care a zis ca stie de mult de asta fiindca un
amic lucreaza la o fabrica mare de panificatie si i-a povestit ca se pune soda
pe covrigei si sticksuri. Am plecat
acasa destul de confuzat si am luat in drum o punguta de sticksuri. Pe lista de
ingrediente erau lucrurile banale, cum e faina, apa, sarea, dar si citeva
E-uri. Ca sa ma lamuresc le-am cautat pe net si am descoperit cu uimire ca unul
dintre ele, mai exact E524, chiar asta
este in realitate: soda caustica.
Deci in mod
oficial, producatorii de sticksuri si covrigei recunosc cu onestitate ca toarna
soda pe produse.
Sunt E-uri
inofensive, unele foarte periculoase si cele mai multe despre care nu se stie
exact cit de periculoase.
Mai departe,
m-am intrebat pentru ce dracu e nevoie sa se puna tocmai soda pe covrigei si am
cautat pe net. Am gasit multe informatii si se pare ca e un subiect cunoscut de
mult timp. Explicatia este ca soda face ca la coacere sa se formeze un strat
caramelizat si crocant. Deci, ca sa fie crocant, se pune soda care da si un
gust anume, usor de recunoscut, si chiar un miros specific.
“Cica,
secretul cojii maronii, lucioase si usor intepatoare la gust, care se desprinde
usor de pe pretzelsul bavarez, este scufundarea acestora intr-o baie de soda
caustica inainte de a fi bagati la cuptor!! "Ca fapt divers, majoritatea
sticksurilor pe care le mancati au trecut si ele printr-o baie de soda caustica
(puteti testa asta cu varful limbii pe un stick, unde veti simti un gust usor
chimic si intepator, de sapun sau detergent). Evident, este vorba despre o
concentratie de doar 3% (30g / 3 linguri de soda la 1L de apa), iar rolul
acestei bai bazice (dupa cum am invatat noi la chimie) este de a reduce
aciditatea de la suprafata covrigului, permitand amidonului din coca sa se
transforme in zahar".
Sursa: Prof. Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu