marți, 19 decembrie 2017

Covrigii !






Mai este ceva ce putem manca?????


AM  MAI  AUZIT ACEST  DETALUI  INCREDIBIL .... INSPAIMANTATOR  !
Covrigii !


"Acum citeva zile eram la bucataria firmei si sporovaiam cu femeia de serviciu care ne povestea ca, in trecut, a lucrat la o fabrica de sticksuri si covrigei.
Zicea femeia ca inainte de-a fi bagati la cuptor, se toarna peste ei soda caustica. Ca sa fiu cinstit, mi s-a parut absolut idioata istoria si i-am replicat ca nu pot sa cred asa ceva, ca probabil se insala. Ea a insistat precizind ca treaba ei era sa dizolve praful de soda in apa, dar atunci cind se stropea pe maini, se irita rau pentru ca era foarte acida. In timp ce discutam, a aparut un coleg  care a zis ca stie de mult de asta fiindca un amic lucreaza la o fabrica mare de panificatie si i-a povestit ca se pune soda pe covrigei si sticksuri.  Am plecat acasa destul de confuzat si am luat in drum o punguta de sticksuri. Pe lista de ingrediente erau lucrurile banale, cum e faina, apa, sarea, dar si citeva E-uri. Ca sa ma lamuresc le-am cautat pe net si am descoperit cu uimire ca unul dintre ele,  mai exact E524, chiar asta este in realitate: soda caustica.
Deci in mod oficial, producatorii de sticksuri si covrigei recunosc cu onestitate ca toarna soda pe produse.
Sunt E-uri inofensive, unele foarte periculoase si cele mai multe despre care nu se stie exact cit de periculoase.
Mai departe, m-am intrebat pentru ce dracu e nevoie sa se puna tocmai soda pe covrigei si am cautat pe net. Am gasit multe informatii si se pare ca e un subiect cunoscut de mult timp. Explicatia este ca soda face ca la coacere sa se formeze un strat caramelizat si crocant. Deci, ca sa fie crocant, se pune soda care da si un gust anume, usor de recunoscut, si chiar un miros specific.
“Cica, secretul cojii maronii, lucioase si usor intepatoare la gust, care se desprinde usor de pe pretzelsul bavarez, este scufundarea acestora intr-o baie de soda caustica inainte de a fi bagati la cuptor!! "Ca fapt divers, majoritatea sticksurilor pe care le mancati au trecut si ele printr-o baie de soda caustica (puteti testa asta cu varful limbii pe un stick, unde veti simti un gust usor chimic si intepator, de sapun sau detergent). Evident, este vorba despre o concentratie de doar 3% (30g / 3 linguri de soda la 1L de apa), iar rolul acestei bai bazice (dupa cum am invatat noi la chimie) este de a reduce aciditatea de la suprafata covrigului, permitand amidonului din coca sa se transforme in zahar".

Sursa: Prof. Valentina Lupu












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu