luni, 11 decembrie 2017

Miracol și sărbătoare ...






Miracol și sărbătoare
la Centrul Cultural Spirtual Văratic

În salonul Safta Brâncoveanu, de la demisolul Centrului Cultural Spiritual Varatic, a avut loc o întâlnire cu copii din satul Varatic, în debutul Sărbătorilor de iarnă, atmosfera de bucurie și veselie fiind generată de împodobirea bradului şi de venirea lui Moş Crăciun. Întâlnirea a început cu un moment de reculegere în amintirea doamnei Sheila Sfrijan, soţia ctitorului Dianu Sfrijan. S-a evocat personalitatea și rolul important avut de Sheila Sfrijan ca manager al bibliotecii din Manchester. De profesie bibliotecar, Sheila Sfrijan, a fost o profesionistă adevărată, ce s-a dedicat meseriei sale, din iubire pentru copii și din dragoste pentru tot ce este frumos, curat și drept. Sheila, în toate acțiunile sale emana o energie dătătoare de viață, fiind mereu în slujba binelui și ajutorării aproapelui, insuflând curaj celor dezorientați și dăruindu-se cu toată ființa în acțiuni în care credea. La biblioteca din Manchester a conceput o schemă sub forma unui joc educativ pentru copiii din zonele Sileby și Leicester Forest, care să-i încurajeze să ia parte la un ,,joc de rol”. Această experiență individuală contribuind la dezvoltarea și comunicarea în relațiile interpersonale și emoționale de susținere pozitivă.
Un moment de mare bucurie pentru toţi cei prezenţi a fost apariţia Moşului, candoarea şi lumina din ochii copiilor fiind momentul deosebit al întâlnirii. În apropierea Naşterii Domnului Iisus, copii au avut parte de melosul colindelor, de împodobirea bradului şi oferirea de daruri de către Moş Crăciun, toată această atmosferă fiind desăvârşită de prezenţa Corului ”Grupul psaltic Sf. Iosif” al Mănăstirii Varatic, măicuțele cântând colinde închinate Nașterii Domnului. Tot cu acest prilej două eleve ale Liceului Teologic Ortodox ,,Cuvioasa Parascheva” din Agapia au primit câte o bursă de apreciere și susținere, pentru rezultate remarcabile la învăţătură.


Întâlnirea de azi a avut cuvinte de ordine Sărbătoare și Bucurie și a stat cumva sub semnul candorii și nostalgiei. Decembrie, ultima lună a anului, e momentul din an când fiecare din noi face un bilanț, adunând bucuriile, scăzând tristețile… și găsind, în cele din urmă, un rezultat cu iz de cetină de brad, de colind duios, de sărbătoare…
Și chiar dacă afară e frig, sufletele ne sunt calde și străbătute de toate aceste sentimente frumoase.
„ Dacă ești capabil să vezi frumosul, e doar din motivul că porți frumosul în interiorul tău” spunea Paulo Coelho. Până la urmă despre asta e vorba în trecerea noastră prin viață!
,,Să învățăm să fim frumoși eliberând frumosul din noi, să învățăm să iubim pentru că este emoția unei inimi mari, să învățăm să visăm pentru că este atingerea fericirii, să învățăm să zâmbim mai des pentru că zâmbetul e muzica sufletului, să ținem treaz copilul din noi pentru că este candoarea copilăriei, să învățăm să privim în jurul nostru și-atunci ni se vor deschide ochii sufletului” – a afirmat bibliotecar Doina Enea.
Toate acestea le-am trăit azi într-o atmosferă caldă, plină de bucurie și de aroma sărbătorilor, la Centrul Cultural Spiritual Varatic. Întâlnirea a fost posibilă prin parteneriatul Centrului Cultural cu Mănăstirea Văratic şi implicarea vrednicei starețe Iosefina Giosanu care a îmbrățișat ideea organizării unui astfel de eveniment cu toată deschiderea și dragostea.
,,În acest moment al anului, când sufletul e cuprins de o divină pornire spre cel de lângă noi căruia să-i întindem o mână din prietenie, să-i oferim un gând de pace și armonie, să-i împlinim un vis cuiva drag, sau pur și simplu, să spunem o vorbă bună, ori să oferim un zâmbet ne-am gândit să invităm aici, 35 de copii cărora să le oferim o fărâmă de iubire, pornită din credință, bucurie sfânta, căldură sufletească și recunoștință…” a afirmat Maica Stareţă Stavrofora Iosefina Giosanu.
Această acțiune își propune să aibă continuitate atât timp cât iubirea și frumosul ne vor încălzi sufletele, în edițiile viitoare dorind a premia și bucura și alți copii merituoși.


În finalul întâlnirii, copiii l-au rugat pe Moş Crăciun să se oprească, în lunga sa călătorie şi pe la Dianu Sfrijan, ctitorul și fondatorul acestui centru cultural, pentru a-i dărui o steluţă din bradul de la CCSV, care să-i aducă sănătate şi să îi lumineze sufletul.
Pentru toate bucuriile trăite și împărtășite împreună în acest răstimp de la inaugurare, Colegiul director al Centrului Cultural Spiritual Varatic, împreună cu maica stareță Iosefina Giosanu și Emilia Țuțuianu, complicele lui Moș Crăciun, mulțumește și urează tuturor prietenilor, un an ce vine mai luminos, mai bogat spiritual, în care toate speranțele să se împlinească.

La mulți ani!

Emilia Ţuţuianu

Decembrie, 2017

http://www.marianagurza.ro/blog/2017/12/10/emilia-tutuianu-miracol-si-sarbatoare-la-centrul-cultural-spirtual-varatic/#more-34081









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu