Cateva lucruri interesante despre
uleiul din samburi de struguri
Uleiul din
samburi de struguri se obtine prin presarea la rece a strugurilor, dupa ce
acestia au fost folositi in diverse procese de vinificatie. Datorita gustului
sau dulceag si placut, este apreciat in asezonarea salatelor ca atare sau in
combinatie cu de uleiul de masline. Uleiul din samburi de struguri este usor
transparent, avand o nuanta galben-verzuie, fara un miros aparte.
Cercetatorii
considera ca uleiul din samburi de struguri este un produs naturist miraculos
si mai mult de atat, gustul sau placut il transforma intr-un ingredient
nelipsit din salatele delicioase si sanatoase. El poate fi de asemenea utilizat
si pentru prajit. Totusi, este de preferat sa evitam acest lucru, deoarece prin
supraincalzire isi pierde o parte din proprietatile sale terapeutice atat de
apreciate.
Exista doua
utilizari principale ale uleiului din samburi de struguri: in industria
cosmetica si in industria culinara. Atunci cand cumparati ulei din samburi de
struguri pentru a-l utiliza in diverse preparate alimentare, asigurati-va ca
acesta este marcat in mod clar pentru uz alimentar si nu cosmetic, doarece
unele uleiuri cosmetice din samburi de struguri sunt stabilizate cu substante
chimice, daunatoare consumului uman.
Ca si alte
uleiuri, uleiul din samburi de struguri trebuie sa fie depozitat intr-un loc
racoros si intunecat pana cand acesta este folosit, asta daca nu a fost
puternic stabilizat inainte de comercializare.
In produsele
alimentare, uleiul din samburi de struguri are numeroase utilizari. Datorita
punctului mare de fumegare (~216 ° C) este folosit de bucatari pentru a praji
anumite alimente. Datorita proprietatii de emulsionare foarte buna este inclus
in sosuri si dressinguri, iar datorita gustului discret (cu usoara nuanta de
nuca) ofera o aroma neutra preparatului in care este folosit. De asemenea, este
excelent pentru utilizarea in produsele de patiserie sau la prepararea clatitelor.
Uleiul
alimentar de samburi de struguri poate fi folosit ca atare sau aromat cu:
ardei, plante aromatice sau trufe.
Uleiul de
samburi de struguri reprezinta unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol
antioxidant, iar mai jos sunt cateva motive pentru care ar trebuie sa-l
folosim:
- mareste
capacitatea de rezistenta a sistemului imunitar;
- intervine
pentru a mentine elasticitatea vaselor de sange;
- contribuie
la protectia sistemului circulator;
- contribuie
la scaderea nivelului de colesterol;
- previne
hipertensiunea arteriala;
- are o
concentratie importanta de minerale precum cupru, seleniu, zinc.
Sursa: Alexandru Petrescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu