luni, 15 februarie 2016

Adrian Ghenie

O pictură de Adrian Ghenie, vândută în licitație cu prețul record de 3.117.000 de lire
De PETRE IVAN/11 Februarie 2016
Lucrarea “The Sunflowers in 1937″, de Adrian Ghenie, a fost adjudecată în licitaţie miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline, informează site-ul oficial al casei Sotheby’s. Pictura, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — “Floarea soarelui”, a fost vândută la un preţ record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preţ.




“The Sunflowers in 1937″, un ulei pe pânză de dimensiuni impresionante, a făcut parte din licitația “Contemporary Art Evening” și era estimată la 300.000 — 400.000 de euro.

Lucrarea face parte din seria artistului intitulată “Berlin Noir”, prezentată în 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei. Seria “Berlin Noir” a avut ca inspirație campania de defăimare a artei din timpul celui de-al Treilea Reich — când unele opere, inclusiv cele ale lui van Gogh, au fost considerate “degenerate”.
Ghenie mai are în licitație, astăzi, tot la Sotheby’s, în Londra, două portrete, printre care unul intitulat “Elena Ceaușescu”, fiecare estimat la 60.000 — 80.000 de lire sterline.




Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie este foarte apreciat în lumea artei contemporane internaționale, fiind prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent).
Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența).
În 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul “Darwin’s Room”.
Foto: Adrian Ghenie, The Sunflowers in 1937 –  sothebys.com
Trei lucrări ale artistului român Adrian Ghenie – “Duchamp’s Funeral I”, “Study for «The Devil»” şi “Hunger” – au fost vândute la două licitaţii organizate recent la Londra, de casa Sotheby’s, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv, 146.453 de euro, potrivit site-ului sothebys.com.




Adrian Ghenie / Tabloul “Duchamp’s Funeral I”, un ulei pe pânză semnat şi datat 2009, a fost una dintre vedetele licitaţiei “Contemporary Art Evening Auction”, organizată pe 17 octombrie, la Londra, de casa Sotheby’s.

Lucrarea, estimată la 400.000 – 600.000 de lire sterline (502.842 – 754.262 euro), a fost vândută cu 1.022.500 de lire sterline (1.285.389 de euro).
Pe de altă parte, lucrarea “Study for «The Devil»”, realizată în tehnica acrilic şi fotocolaj pe hârtie, a fost scoasă la licitaţie de casa Sotheby’s pe 18 octombrie, în cadrul “Contemporary Art Day Auction”. Estimată la 10.000 – 15.000 de lire sterline (12.571 – 18.857 de euro), lucrarea a fost adjudecată pentru 12.500 de lire sterline (15.714 euro).
Tot pe 18 octombrie a fost scos la licitaţie de casa Sotheby’s tabloul “Hunger”, un ulei pe pânză, semnat şi datat 2008, care a fost adjudecat cu 116.500 de lire sterline (146.453 de euro). Lucrarea era estimată la 50.000 – 70,000 de lire sterline (62.855 – 87.997 euro).




Artistul român Adrian Ghenie îşi continuă astfel ascensiunea pe piaţa internaţională de artă, după ce tabloul său “The Fake Rothko” a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s pe 30 iunie, la Londra.
Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.
Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.
Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin.
“Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie. Publicaţia britanică remarca faptul că, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul în care acesta a fost crescut l-a pregătit pentru ce este mai rău. “Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi şi câştigul este strania excepţie”, spunea Adrian Ghenie.
Foto: Adrian Ghenie, Study for The Devil, Duchamp’s Funeral I şi Hunger – Contemporary Art Evening Auction
Pictorul Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, se află pe primul loc într-un top al celor mai tranzacţionaţi şi apreciaţi artişti din lume în 2014, realizat de site-ul artnet.com.




Pentru prima dată un artist român se clasează pe primul loc într-un astfel de top. Adrian Ghenie a reuşit să atingă această performanţă prin punerea în vânzare de către colecţionari şi galerii a 10 lucrări ce poartă semnătura sa.

În luna iunie, casa de licitaţii Sotheby’s a vândut lucrarea lui Ghenie “The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic. În luna octombrie, Christie’s şi Sotheby’s au pus în vânzare şase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român.
De data aceasta vedetele celor două seri au fost “Blue Rain”, la licitaţia de la Christie’s, adjudecată pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby’s “Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea artistului român, adjudecându-se pentru suma de 1.285.300 de euro.
De asemenea, instalaţia denumită “Communism Never Happened”, de Şerban Savu şi Ciprian Mureşan, colegi de şcoală şi de generaţie cu Adrian Ghenie, va fi prezentată la târgul de artă contemporană Art Basel Miami, de una dintre cele mai mari galerii din lume, David Nollan Gallery.
“În ultimii ani, marile galerii internaţionale au un ochi aţintit asupra artiştilor români. Faptul că Mureşan, Savu şi Ghenie se află în top 10 al unor clasamente atât de importante nu este o întâmplare. MoMA – NY, MoCA – LA, Pompidou – Paris, Tate – Londra sunt doar câteva din muzeele ce îi expun de ani buni. Din Asia şi până în America, marii colecţionari deţin lucrări ale celor trei artişti şi nu numai. Alte nume aflate în colecţiile lor
sunt: Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Răzvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu etc. Succesul artiştilor români tranzacţionaţi internaţional va schimba dinamica pieţei interne a artei contemporane”, a declarat Roxana Vâlcu, Owner Art Advisers, firmă de consultanţă în artă.
În luna iunie, The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicaţii britanice, l-a elogiat pe artistul român Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.
Potrivit The Independent, picturile lui Adrian Ghenie sunt expresive în modul de realizare. Acesta alege să nu utilizeze instrumente tradiţionale, optând în realizarea lucrărilor sale pentru un cuţit de paletă şi pentru stencil. Nu se vede pe nicăieri în studioul său vreo pensulă.
“Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.
Pe de altă parte, cotidianul britanic remarca că, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul în care acesta a fost crescut l-a pregătit pentru ce este mai rău. “Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi şi câştigul este strania excepţie”, spunea Adrian Ghenie.




Foto: Adrian Ghenie – wikipedia, facebook

Sursa: ZIARUL METROPOLIS




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu