Sfaturi Casnice
- Nu puneţi
niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile scăzute le deteriorează
gustul.
- Pentru a
curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe elementul de încălzire,
fierbeți un amestec din jumătate de oțet și jumătate apă.
- Când
păstrați cutii goale închise ermetic, puneți înăuntru un vârf de cuțit de sare
pentru a nu prinde miros greu.
- Înainte de
a tăia ardeiul iute, turnați puțin ulei pe mâini, iar astfel pielea nu vă va
ustura.
- Dacă nu
sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un vas cu apă. Ouăle care
se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete. Dacă vreun ou se ridică, fie și
un pic, atunci acesta nu este foarte proaspăt și trebuie gătit curând. Dar dacă
plutește, deja oul este vechi și mai bine îl aruncați decât să îl consumați.
- Pentru a
alunga furnicile din bucătarie, descoperiți-le locația și acoperiți-le ieșirea
cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluția gelatinoasă. Dacă vin pe sub ușă,
trageți o linie pe podea cu creta. Micile insecte nu vor trece de linia de
demarcație.
- Nu
depozitaţi bananele în buchet, așa cum sunt ele de obicei, sau într-un bol de
fructe, alături de alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locație
diferită, deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a
fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mult timp.
- Pentru a
nu înmuguri cartofii, puneți în pungă,
alături de ei, și un măr.
- Dacă vă
mai rămâne vin în sticlă, congelați-l în cuburi, în tăviță, și îl puteți adăuga
ușor în supe sau sosuri. Savoarea va fi deosebită.
- Pentru a
curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase, umpleți-le cu apă şi
adăugați două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele vor curăța fisurile.
- După ce
fierbeți paste sau cartofi, răciți apa şi folosiți-o pentru a uda plantele de
apartament. Apa conține nutrienți pe care plantele le adoră.
- Când vreți
să dezghețați o bucată de carne de la congelator, turnați oțet peste ea. Nu
doar că va frăgezi carnea, ci și va grăbi dezghețarea.
În cazul în
care ați pus carnea curată la congelat, vă recomand s-o puneți congelată în
tava puțin unsă cu ulei - pentru că orice carne are și grăsime-, așezați în jur
legumele dorite, completați cu apă și o dați la cuptor, la 250 grade. De-a
lungul orelor de cuptor, umezeala congelării va înpiedica uscarea excesivă a
cărnii. Chiar și carnea care a stat la marinat suportă această metodă.
- Substanţa
din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este situată în rădăcina cepei.
Tăiaţi această parte într-o formă conică și îndepărtați rădăcina. Sau mustățile
se vor tăia ultimele.
- Cafeaua se
păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe, fie că este măcinată.
Dacă vreți cafea adevărată, cumpărați cafea boabe prăjite (presupun că nu mai
aveți tigăița specială de prăjit cafea), măcinați doar cantitatea dorită pe moment (pentru o ceașcă, două) și
preparați cafeaua. Normal ar fi boabe crude, prăjite cât vreți și preparate pe
loc. Numai așa cafeaua va avea aroma care umplea casa - acum e...fără aromă!!!,
și e amestecată cu... ???
-
Bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de eficient. Folosiţi-l
împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea şi a curăța chiuvetele.
Spălarea frigiderului, a veselei, a geamurilor, a băii și puneți o cantitate și
în mașina de spălat rufe! O dată pe săptămână spălați-vă pe dinți, apăsând
periuța udă pe puțin bicarbonat. Veți simți ce înseamnă adevărați dinți curați!
Dar nu exagerați, devine periculos. Din când în când folosiți și o felie de
lămâie pe post de periuță...
- Aveți o
aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele de lemn din
bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona respectivă, iar apoi
trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”.
- Dacă vă
ardeți, puneți muștar pe zona afectată. Lăsați-l un timp și va ameliora
durerea, dar va preveni și formarea bășicilor.
Mai tare ca
orice este însă, tinctura de propolis, care nu numai că oprește instantaneu
sezația de arsură și usturimea, dar nu sa apare nici o bășică și nici o urmă a
arsurii! Puneți o sticluță, la îndemână, în bucătărie. Dacă nu aveți
miraculoasa tinctură folositoare, stoarceți suc de lămâie pe arsură - pielea o
va aspira instantaneu și continuați până se oprește usturimea.
- Dacă aveți
cratițe de aluminiu prin bucătărie și au devenit mate, fierbeți câteva coji de
măr în ele. În afară de faptul că se vor lumina, vor parfuma și bucătăria.
Dar mai bine
aruncați/le, fiindcă contaminarea cu aluminiu este adevărata cauză a Altzheimer-ului!!!
- Dacă sarea
se umezește, puneţi câteva boabe de orez în solniță pentru a absorbi excesul de
umezeală.
- Păstraţi
salata iceberg proaspătă dacă o ambalați într-un prosop curat, de hârtie și
apoi o puneți în frigider într-o pungă sigilată.
- Dacă
pâinea nu mai e proaspătă, puneți o țelină proaspătă, curățată, în pungă și
închideți-o la gură. Aceasta îi redă pâinii gustul proaspăt și textura moale.
- Păstraţi
întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E nepreţuită atunci când vă
tăiați sau vă ardeți la mână. Dacă rupeți doar o frunză, ”gelul” din interior
va repara”prejudiciul”.
- Atunci
când pregătiți supe sau sosuri care au ieșit prea grase, adăugați un cub de
gheață. Gheața va atrage grăsimea pe care o puteți apoi lua cu o lingură.
- Dacă
laptele este în pericol să se strice până când l-ați putea termina, atunci
adăugați un vârf de cuțit de sare atunci când deschideți prima dată cutia.
Laptele se va menține proaspăt mai mult timp.
- Apa care a
fost fiartă și care este lăsată să se răcească, va îngheța mai repede decât apa
de la robinet. Este bine de știut acest lucru când aveți o petrecere și aveți
nevoie urgentă de gheață.
- Dacă două
pahare de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată, nu este imposibil să
le dezlipiți. Puneți paharul din exterior în apă caldă, iar în cel interior
puneți un cub de gheață. Sticla rece se contractă, iar cea caldă se dilată,
procese care vor face ca paharele să fie separate cu ușurință.
- Pentru a
ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se închidă ușor, frecați
șinele cu o lumânare.
- Un tampon
de vată îmbibat în oțet alb și aplicat pe o vânătaie proaspătă, va reduce ”întunecimea”
vânătăii şi o va face să dispară mai repede.
- Pentru a
păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.
- Orezul
rămâne
> întreg
şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o
felie de lămâie.
- Supa nu va
da în foc dacă veți unge pe interior
marginea vasului cu puţin unt.
Sursa: LIDIA LAZU
ArtSmart. Conștiința formei pure
Cu șevaletul prin Europa, expoziție de pictură la Biblioteca Metropolitană București
Bună ziua,
În
perioada 15 mai – 14 iunie, la Sediul
Central al Bibliotecii Metropolitane București, Str. Tache Ionescu 4, are loc
expoziţia personală de pictură a artistului Titi Gheorghiu „Cu șevaletul prin
Europa” . Vă invităm cu bucurie la vernisajul expoziției care va avea loc
miercuri 15 mai, începând cu ora 18.30. În deschiderea evenimentului va vorbi
despre artist și creațiile sale reputatul scriitor și critic de artă Tudor
Octavian.
Serviciul
Comunicare BMB
E-mail:
comunicare@bibmet.ro
Tel:
0772002417
www.bibmet.ro
www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu