marți, 14 mai 2019

Viorel Roman - Ganduri despre lume 2019




Ganduri despre lume 2019,

dr. Emil Vlad si dr. Serban Zodian, Editura Vicovia, Bacau 2019, 502 pagini. Pe coperta e Donald Trump, Unchiul Sam, in binecunoscuta postura „America first“. Presedintele SUA personifica schimbari brutale de paradigme in lume, inceputul multipolaritatii. El este omul providential care incheie ordinea mondiala din 1945. Asta nelinisteste Europa, Asia si restul lumii

Cartea are 11 capitole, de fapt „caiete“, fiecare de circa 45 p., un model de analiza geopolitica. Cuprinsul: Nr. 26 pana la Nr. 37, 2018, Rezumat, 1. SUA, Canada, UE, 2. Orientul Apropiat si Mijlociu, 3. Asia. 4. America Latina, 5. Africa, 6. Puncte de vedere, 7. Dosarele istoriei. Incheiere.

In fiecare caiet, cap. 1 pana la 5 radiografiaza precis, cronologic evolutia geopolitica rezervata mai ales specialistitilor, in timp ce cap. 6 permite si laicilor interesati sa descifreze tenditele globale, iar urmatorul cap. este o trecere in revista a literaturii despre globalizarea din vremea noastra si probleme pe care le genereaza.

In 7. Dosarele istoriei vedem ca globalizarea nu e nici buna sau nici rea, ci depinde de cat de aproape sau departe suntem de ea. Ca in viata noastra particulara, cotidiana, in relatiile noastre cu ceilalti, trebuie gasit un optim intre distanta si apropiere. Prea multa sau prea putina globalizare, strica. Care-i optimul: nationalism-imperialism?

Directorul Stratfor, G. Fridman, e inegalibail in analiza relatiilor dintre UE, USA, Rusia. Mark Solonin in Butoiul de pulbere, dezvalui ca Stalin ordonase din mai 1941 intrarea armatei in dispozitiv de ofensiva. Asa ca Hitler intra in razboi, ia 3,5 milioane prizonieri rusi si cade in capcana. URSS, Marea Britanie, USA inving, impart lumea.

Pacea iluziilor. Marea Strategie Americana din 1940 pana in prezent, 2006, editata de Polirom in 2011, a lui Christopfer Layne, care are o relatie speciala cu Romania, analizeaza „realistic neoclasic“ relatiile SUA cu UE si China, mai ales de dupa recentele acordurii petroliere sino-ruse.

Bancherului francez Jaques de la Larosier in 50 ans de crise financiere (2016) ne atrage atentia asupra sistemului financiar international, dupa sistemul Bretton Woods din 1944, care afecteaza cresterea economica si echilibrele sociale. Fara o ordine in lume, criza din 2008, se poate repeta. Un rationament strict financiar, dar fara el nu poate fi intaleasa globalizarea, pozitiva si negativa. Echilibrul.

Revenind la globalizate, Bloomberg Bussinessweek apreciaza drept cea mai buna carte a deceniului, Dani Todrick, Has Globalisation Gone Too Far, 1997. Autorul subliniaza ca intre pietele globale si societate apar mereu tensiuni. Marii actori ai globalizarii valorifica diferentele dintre state, unele fiind favorizate de extinderea relatiilor economice, altele nu. Globalizarea si importanta mutinationalelor.

Brexit. T.J. Coles, The Great Brexit Windle. Why the mega rich free Market Fanatics conspired to force Britain from European Union, 2016, sustine, nu fara argumente, ca si Nigel Lawson afirma in Financial Times ca Brexit-ul finanlizeaza de fapt revolutia initiata de M. Thatcher, care nu prea intelegea, accepta, cum de Germania, Europa pusa la pamant in doua razboaie mondiale, se ridica din nou. EU.

Imperiul German II apare dupa razboiul Crimeii, cand Marile Puteri sunt sleite de puteri, e lichidat insa repede, ca si cel de al III-lea Imperiu German in razboaiele mondiale, dar RFG se reface dupa 1945, un gigant economic si pigmeu politic. vezi: James Sperling, Neither Hegemony, nor Dominance, Reconsidering German Power Post Cold War Eorope, British Journal of Political Science, vol. 32. nr. 2, apr. 2001; Barry Eichengreen, Alb. Ritshl, Understanding West Germany Economic Growth in 1959´s, London Schol of Economics, Working Paperss 11,2008.

Si astfel am ajuns numai la Cap. 33. Desigur ca am putea continua fara probleme pana la final, la nr. 37, dar ar fi mai mult decat cere o prezentare, scurta recenzie. Va asigur ca sunt la fel de interesante, instructive ca semnalarile de mai sus, de aceea recomand cu cea mai mare caldura aceasta carte specialistilor si celor interesati.

Viorel Roman roman@uni-bremen.de        Bucuresti, mai 2019

https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu