luni, 23 octombrie 2023

Ernest Hemingway - Când auzi clopotul,...

 




Când auzi clopotul, nu întreba pentru cine sună. Sună și pentru tine..."

 

 

 

Prin orificiul mic din perete, șoricelul se uită la fermierul și soția lui care deschideau un pachet.

 

 

  - Ce mâncare o fi? s-a întrebat șoricelul.

 

  A rămas șocat când a văzut că era o capcană pentru șoareci. Șoricelul a fugit ca să-i avertizeze pe toți cei care locuiau la fermă.

 

 

  - Există o capcană pentru șoareci în casă! Există o capcană pentru șoareci în casă!

 

  Găina a ridicat capul și a spus:

 

  - Domnule șoarece, înțeleg că acest lucru este grav pentru dumneavoastră, dar pe mine nu mă ingrijorează. Nu mă deranjează deloc.

 

Șoricelul s-a dus la porc și i-a spus:

 

  - Există o capcană de șoareci în casă! Există o capcană de șoareci în casă!

 

  Porcul, mai empatic, a spus:

 

  - Îmi pare foarte rău, domnule șoarece, dar nu pot face altceva decât să mă rog. Vă asigur că veți fi in rugăciunile mele.

 

 

  Șoarecele atunci s-a dus la vacă:

 

 

- Există o capcană de șoareci în casă! Există o capcană de șoareci în casă!

 

  Vaca a spus:

 

  - Ohh... Domnule șoarece, îmi pare rău pentru tine, dar nu mă deranjează.

 

Șoricelul, trist, speriat și descurajat s-a întors în casă pentru a înfrunta singur capcana fatidică.

 

În timpul nopții a auzit un zgomot ciudat care a răsunat în toată casa; un zgomot ca cel al unei capcane care își prinde prada. Soția fermierului s-a ridicat imediat să vadă ce va găsi. În întuneric, nu a văzut că era un șarpe veninos cu coada prinsă în capcană. Șarpele a mușcat-o pe soția fermierului, care a facut febră mare. După cum mulți știu, în cultura țărănească, febra este vindecată cu supă proaspătă de găină, așa că fermierul a ieșit cu cuțitul în ogradă pentru a-și procura ingredientul principal al supei: găina.

 

 

 Cu toate acestea, boala soției sale nu a dispărut. Mulți prieteni au venit să o viziteze pentru a o incuraja. Casa era mereu plină și pentru a hrăni pe toată lumea, fermierul a trebuit să taie porcul.

 

 

După câteva zile soția lui a murit și atât de mulți oameni au venit la înmormântarea sa, încât fermierul a trebuit să măcelărească și vaca pentru a oferi prânzul tuturor. Șoricelul, prin gaura mică din perete, privea totul cu mare tristețe.

 

 

 

Morala: Data viitoare, când simți că cineva se confruntă cu o problemă și crezi că nu te privește, amintește-ți că atunci când unul dintre noi este lovit, suntem cu toții în pericol. Suntem cu toții implicați în această călătorie numită viață.

 

 

 A avea grijă unul de celălalt este o modalitate de a ne încuraja și de a ne susține reciproc. Când auzi clopotul, nu întreba pentru cine sună. Sună și pentru tine..."

 

 

  Ernest Hemingway

 

 

Sursa: MARIAN ILIE










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu