duminică, 3 mai 2015

Melania Rusu Caragioiu, scriitor, Canada, România

Mult Stimate Domnule, Ben Todică, Mult Stimate Maestre, Ben Todică

Evenimentele pentru noi românii au loc în salturi.Poate cuvântul flacără, atât de mult folosit pare perimat, dar el ne-a urmărit pașii noștri de-a lungul mileniilor, însemnând bucuria vieții și victoria neamului. Acea flacără vie noi o purtăm cu noi ca pe o inimă.
Noi cei din diaspora suntem poate mai receptivi decât cei care își desfășoară cursul vieții pe tărâmul cald al moșilor și strămoșilor noștri. Suntem măcinați de lupta pentru o existență pe care disciplina vieții ne-o impune, dar în același timp, ca niște mereu îndrăgostiți romantici avem în subconștientul nostru acel înc spre dăruire, iubire definită a țării noastre, pe al cărui pământ călcăm, să zicem, odată pe an.
Nostalgia, neastâmpărul interior roade în noi precum o zvârcolire a neîmplinirii, a remușcării, a dorinței de luptă cu noi înșine, întrebându-ne cum să împăcăm bunăstarea celor de acasă cu năzuințele și aportul nostru.
Prin mii de fire nevăzute plămădim din eul nostru sacrificii care curg material spre țară și dăruiri virtuale din preaplinul sufletului nostru. Dar croim literatură, artă, descoperiri științifice, contribuții la bunăstarea sistemului mondial, toate împletite cu dragostea noastră pentru terra și trecând spiritul nostru românesc prin toate treptele științelor, artelor și cunoștințelor umane. Altruismul nostru, nu în mod voit ci prin fulguiri instantanee, oferă tot ce sufletul nostru cald și înaripat de român dă omenirii în trecerea timpului.
Am marele noroc de a aduce cu mine din glia sfîntă harul poeziei. El mă domină în tot ceea ce fac și oricum aș întoarce preocupările mele, în ele apare tot ce este românesc.. Nu trăiesc izolată și acea scânteie o împărtășesc celor din țară, celor din diaspora și celor pe care îi întâlnesc zilnic.
Am legat firul românesc al creației mele și cu al multitudinii etnic - culturale de aici din Montreal, ajutând acelui deziderat al drepturilor omului, al dreptului femeii în lume, și al colaborării cu slovele scrise și vorbite în asociațiile, cenaclurile și un club de aur al vârstnicilor din Montreal. Aici, în aceste cercuri, întâlnesc o lume de sentimente elevatoare, creație, strădanie și semenii mei mă uimesc prin spiritul și viața lor frumoasă, pe care ne-o împărtășesc.
Sunt mulți, vin de obicei, sau din când în când, dar întotdeauna aduc ceva românesc, în dulcea noastră limbă. Ei reușesc de a transmite și multietnicilor locuitori, acel elan subtil dozat și sfânt al inimii de român, mândru în plenitudinea realizărilor lui, moștenite, și a ramurilor care cresc pe aceste realizări prin strădania lui actuală.
De fiecare dată sunt uimită de harul, măiestria, dăruirea și mereu gândul românesc îndreptat spre țară al colegilor mei participanți.
Această oglindă generală are tot atâtea fațete câte sentimente frumoase de român se oglindesc în ea. Pe acest fundal de tablou panoramic aș putea să-i înșir pe toți românii de aici, dar azi admirația noastră se îndreaptă spre cel care ne-a încântat de curând și care ne-a promis o nouă revedere.
Este profesorul licențiat în științe matematice dr. Valentin Boju. O persoană artist în materia sa profesională, dar în același timp nedezmințind faptul că între matematică și muzică există o mare afinitate și mijloc de comunicare, Domnia sa compune muzică, simfonii, din care terminate deocamdată, are cinci. Compune și piese muzicale, cărora le scrie cupletul, dânsul (sau soția, Doamna Maria Tarnovsky ) și pe urmă le și interpretează vocal. Este darnic cu talentul său, este un entuziast.
A reușit să pună pe Youtube și video aceste piese, să le imprime pe discuri și casete, dar mai ales să le strângă într-o carte de aproape 1000 de pagini.
Acest profesor artist vine cu tomul său minunat la Clubul de aur și ne spune cu multă modestie despre premiile , distincțiile acordate dânsului de către oficialitățile canadiene, europene și române ( Anexez alăturat ampla sa biografie și unele veleități).
Cea mai nouă realizare, care îl înscrie din nou în revirimentul actual al promovării României, a neamului nostru și a limbii române este piesa muzicală închinată LIMBII ROMÂNE piesă impresionantă prin măiestria ei, prin dragostea pe care o degajă către tot ce este românesc.
Aș putea să povestesc mult despre acest mare talent inedit, care ani de-a rândul în sufletul său i-a făruit acestui tom plin de note muzicale, frumusețea cântecului cult românesc.
Aș avea rugămintea , ca în urma acestei scrisori - articol, să admiteți la radio România din Australia difuzarea acestui imn dedicat românilor și care va ajunge la Dumneavoastră direct de pe You Tube, Valentin Boju, români.ca
Noi întotdeauna am fost românii pe care îi știți, dar revirimentul cinstirii limbii române în lume, renăscut în evocarea Sfinxului din Carpați de către corifeul Corneliu Leu, a făcut multă lacrimă de bucurie și multe participări fățișe, spre a arăta prestigiul neamului nostru românesc în lume, luptând cu greu spre a învinge o opinie nefastă aruncată voit asupra noastră-poporul român, atât de bogat în tradiții, plai și comori culturale și sufletești

Melania Rusu Caragioiu, scriitor, Canada, România

P.S. Vă înaintez și o prezentarea făcută de dânsul, fiindcă eu mai dețin și alte materiale semnate de dânsul, sau expuse la Clubul de aur-Montreal. M.R.C.


 ***

Doamna Melania,

Va multumesc pentru ideea inspirata de a arunca o punte spre sora noastra intru Regalitate - Australia; cu atat mai mult cu cat creatia noastra (a sotiei mele Maria, care semneaza cu pseudonimul din studentie - Maria Tarnavski - sau Tarnavschi, sau Tarnavsky, si a mea - Valentin B.) Pentalogia Muzicala Pop-Simfonica "Europe, les Daces et leurs Carpates" (prescurtat: PentMusPopSymph-EDC) a fost selectata de Comitetul Regal al Majestatii Sale Elizabeth II (Suverana Australiei si Canadei din 6 Febr 1952, incoronare 2 iunie 1953 ) pentru Wedding Gift (( CRMSE-WG ; Wedding Gift = Cadou de Nunta)), instalat la Rideau Hall, Ottawa (Rideau Hall is the official residence and workplace of every governor general of Canada, since 1867), in vederea selectarii prin concurs a cadourilor de nunta pt Ducele William si Ducesa Kate.

Participarea noastra (Maria T. si Val B.) la selectie a fost o AVENTURA  fantastica - vom publica in jurnalul nostru JAS - MontrealTech Nouvelles (JAS = Journal d'Art et de Savoir - apare de 14 ani) povestea presarata cu suspense-uri a selectarii si trimiterii de catre CRMSE-WG, catre Majestatea Sa Regina, catre Printul William si Ducesa Kate, precum si catre Printul Charles a DVD-ului continand principalele arii muzicale ale Pent Mus Pop Symph-EDC, precum si LIBRETUL de 740 pagini, cu ocazia Lunii de Miere petrecute de IAR (Inaltele Altete Regale) in Iulie 2011, in Canada.

Pe 25 iunie 2015 (cu un preambul pe 28 mai 2015), la Seminarul nostru interdisciplinar EDC (al Mariei T si Val B.) de la ACR ((voir denumirea neactualizata din LUNA Aprilie, la www.moldovaquebec.ca<http://www.moldovaquebec.ca> ))

 {{{  Seminarul interdisciplinar "<Europe, les Daces et leurs Carpates> de Musique Pop-Simphonique et de Metaculture Huxley Trans-Riemannienne en s-dimensions", condus de Prof. Maria Tarnavski si de Prof. Dr. Valentin Boju, sub egida "Valentin Boju Musique Groupe"= VBMG si a Montreal Tech Press. Referinţe: 140 Video-uri originale VBMG, monografii VB din Springer Berlin-Boston, Montreal Tech Press ş.a., precum şi extrase de publicaţii.  }}} vom dedica o buna parte ANIVERSARII Incoronarii din 2 iunie 1953 a Majestatii Sale Regina Australiei si Canadei Elizabeth II, prezentand o parte din Fantezia Muzicala Pop-Simfonica "Pamanturile Anglofoniei" (care este una din cele cinci FMPS ale Pent Mus Pop Symph-EDC; FMPS = Fantezie Muzicala Pop-Simfonica) si, in particular, compozitia noastra "Baletul Fantastic Ducele si Ducesa", din  Pent Mus Pop Symph-EDC. Aceasta activitate va fi pregatita de Maria T (care, pe langa partea de literatura, texte etc, raspunde si de scenografie) si de Val B, in colaborare cu Purtatoarea de Cuvant ing. Melania Rusu Caragioiu a Seminarului nostru interdisciplinar EDC (al Mariei T si Val B.), adica a {{{  Seminarului interdisciplinar  "<Europe, les Daces et leurs Carpates> de Musique Pop-Simphonique et de Metaculture Huxley Trans-Riemannienne en s-dimensions", condus de Prof. Maria Tarnavski si de Prof. Dr. Valentin Boju, sub egida "Valentin Boju Musique Groupe"= VBMG si a MontrealTech Press. Referinţe: 140 Video-uri originale VBMG, monografii VB din Springer Berlin-Boston, Montreal Tech Press ş.a., precum şi extrase de publicaţii.  }}} (va rugam sa acceptati aceasta responsabilitate: de Purtatoarea de Cuvant a Seminarului nostru interdisciplinar EDC ).
Din echipa Seminarului nostru interdisciplinar EDC (al Mariei T si Val B.) mai fac parte ing. Cosmin Antoniu Boju (fiul nostru, absolvent al Computer Engineering, Concordia Univ Mtl), Traian Gardus si Claudiu Dobre, prof de Istorie Veche (consilierul nostru in Dacologie).  Vom avea nevoie de sprijinul Presedintelui  Marius Finca, in doua probleme: 1, Vrem sa invitam (din partea Seminarului nostru interdisciplinar EDC) un reprezentant al  Australia Embassy in Canada ; 2. Sa gasim doi tineri dansatori pt a interpreta baletul Ducele si Ducesa.
In aceasta actiune speram sa ne bucuram si de colaborarea Radio Romania din Australia.

Doamna Melania, fiind trecut de miezul noptii, ma opresc aici, desi sunt multe de spus.

Cateva PRECIZARI:

Prec-01. Conventie. Imi permit licentza de a scrie cu initiala majuscula cuvinte comune, initiala simbolizand in acest caz faptul ca intregul cuvant este in majuscule.

Prec-02. Scuze pt scaparile de scriere - este prea tarziu pt a corecta.

Prec-03. Voi completa materialul  pe care l-ati pus ca ATTACHMENT, dar nu-l pot accesa de la adresa valentinboju@montrealtech.org<mailto:valentinboju@montrealtech.org> deoarece  la adresa valentinboju@montrealtech.org<mailto:valentinboju@montrealtech.org>  am dificultati cu deschiderea celor puse in  ATTACHMENT.

De aceea, va rog sa-mi retrimiteti materialele pe care trebuie sa le completez la adresa @@@ actuala: basarabeni. canada@gmail.com<mailto: basarabeni.canada@gmail.com>. Tot pe aceasta adresa corespondez si cu dl ing Marius Finca.

Prec-04. Voi completa materialul  pe care l-ati pus ca  ATTACHMENT, dar  dupa 30 aprilie 2015 (cand avem o sedinta a Seminarului nostru interdisciplinar EDC ), deoarece pt 30 aprilie am de pregatit enorm de mult - poate chiar un nou  VIDEO, daca o sa reusesc.

Prec 05. Pentru chestiuni urgente, putem folosi telefonul meu 514-738-7340, care este numai pentru dumneavoastra (nu l-am dat la ACR). Tot pt urgentze, as dori sa am telefonul dv., pe care-l voi pastra numai pt Maria si pt mine.

Toate Bune si
Sa fie intr-un Ceas Bun!

Valentin B.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu