miercuri, 23 mai 2018

Jordan B. Peterson: ”12 Rules for Life”





Chapters Indigo : Jordan B. Peterson: ”12 Rules for Life”

Profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, clinician, intelectual de marca, realizator de lecturi pe YouTube, Peterson a devenit un fenomen international.

Poate suna putin exgerat, dar unii jurnalisti iI compara cu Marshall McLuhan, BBC ii face interviuri, The New Yorker si the Times of London il mentioneaza.
Cu un interes particular in psihologia religiilor si in psihologia credintele ideologice, Peterson recunoaste ca a fost influentat de ganditori precum Jung, Piaget, Nietzsche, si citeste cu pasiune Solzhenitsyn. A devenit oarecum “infamous” dupa ce a refuzat sa numeasca persoanele trans-gender cu pronumele artificial “zhe”, si s-a opus deschis articolului de lege bill C-16, care amendeaza Canadian Human Rights, din cauza consecintelor pe care le va avea asupra “freedom of-speech”, sau dreptul la libera exprimare.

Peterson se considera un intelectual care este impotriva “corectitudinii politice”, pentru ca suprima libertatea ideilor, in special in universitatile americane si canadiene, care au devenit un cuib de activism de stanga, de “left-wing radicals”. El a criticat dur concepte precum “white-privilege”, si “cultural appropriation”.

Ca sa explic putin, acesta din urma este un concept in sociologie, in care o cultura dominanta(si implicit dominatoare),imprumuta elemente de la o cultura minoritara. De ex. daca te imbraci de Halloween in Indian Mohawk, se poate considera ca atare… Tot Peterson afirma ca Marxismul este o ideologie criminala care a dat nastere neo-Marxismului, si care reduce orice conversatie la lupta intre “opresori-oprimati”.

Nu am sa va supun la cazna de a va enumera si descrie toate cele 12 Reguli. Ideea este ca, cartea include principii etice de comportament, bazate pe biologie, evolutie, religie, experienta clinica si cercetare stiintifica.

Capitolul 1 se numeste:”Sa stai drept cu umerii inalti”, si vrea sa spuna, sa accepti responsabilitatea ta in viata cu ochii deschisi, sa faci constient sacrificiile care se cer pentru a genera o viata productiva, “ to please God”, sau sa-l bucuri pe Dumnezeu, cum se spune…JP crede ca postura pe care o afisezi trimite un semnal, iar noi oamenii ca niste adevarate animale sociale, suntem constienti ca exista o ierarhie sociala , care exista in lumea animala, nu este o inventie umana:” dominance hierarchies are older than trees”.

Regula nr. 2:” Sa te tratezi pe tine insuti ca pe cineva de care esti responsabil sa-l ajuti!”. Aici face mentiunea ca Haosul este Ignoranta, este teritoriu neexplorat, este disperarea, in timp ce Ordinea este teritoriu cunoscut, acolo unde realitatea se intalneste cu sperantele si asteptarile noastre. Intre acestea doua, avem Constiinta, care este un proces care mediaza intre ele. Desi Haosul este asociat ca simbol cu Femininul, este si un nou Inceput, este mater, originea, sursa materia din care se formeaza Ordinea. Regula nr 2 se refera la a te intreba ce este cu adevarat semnificativ pentru tine ca persoana, si nu neaparat sa cauti “ fericirea”, ci mai degraba “ implinirea”.

Regula nr 3:” sa te imprietenesti cu oameni care vor tot ce este mai bun pentru tine”. Pare de la sine-inteles, doar ca nu este chiar asa…

Regula nr 4:” Compara-te cu cine ai fost ieri, si nu cu o alta persoana astazi”. Fiecare dintre noi are o voce critica interioara, care ne tot comenteaza, ne critica, ne compara si ne evalueaza. Vor exista intotdeauna altii care sunt “mai buni” decat tine, intr-un anumit domeniu, dar ceea ce conteaza este sa ai un scop de atins, si sa te perfectionezi.

Regula nr 5:” Nu-ti lasa copiii sa faca nimic ce ar putea sa te faca sa nu-i mai placi”. JP considera ca parintii nu trebuie sa fie “prieteni” cu copiii lor, ci trebuie sa fie capabili sa-i disciplineze. A disciplina un copil atunci cand este cazul este un act de responsabilitate, care ajuta copilul sa inteleaga ce este si ce nu este un comportament acceptabil in societate. Parintii supra-protectori au o influenta nefasta, pentru ca viata de adult nu va fi la fel de iertatoare precum parintii.
Si multe altele, precum “sa-ti faci ordine in casa inainte de a critica lumea”, sa “asculti cu atentie, pentru ca s-ar putea ca persoana care iti vorbeste stie ceva ce tu nu sti”, s.a.

Peterson isi invita cititorii sa se imbarce pe propria lor calatorie spirituala, intelectuala, si ideologica. “Societatea actuala este in pericol de a-si pierde structurile traditionale…problemele personale nu pot fi rezolvate print-o revolutie sociala, pentru ca revolutiile sunt periculoase si destabilizatoare”, spune Peterson.
Scrisa in stil metaphoric, cu multe exemple din Biblie, si din literatura. Peterson vede Biblia ca o colectie de intelepciune arhaica, la fel precum si in alte religii si mituri, si admirator al lui Jung cum este crede in Subconstientul Colectiv. La fel pecum Freud, vede viata ca o suferinta, dar intr-un context modern biologic, psihologic si social. Cititorul este incurajat sa aiba curaj si simtul responsabilitatii.

Nu stiu daca as-i putea spune ca aceasta carte se incadreaza in genul de “self-help”, desi scrisa de un psiholog, este mult mai complexa si profunda. Peterson intelege fiinta umana in contextual evolutiei biologice, intr-un concept care include timpul geologic (Deep Time).

Si pentru ca Regula nr.10 spune:” Sa fii precis cand vorbesti”, o sa ma opresc aici.



Dr. Diana Laza, Toronto


http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=18459









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu