duminică, 27 mai 2018

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ





TEMELIA PORUNCILOR - Avva Ioan cel Pitic



Avva Ioan cel Pitic zicea: „Nu se poate zidi o casa de sus în jos, ci de la temelie catre acoperis”.

Îl întreaba: „Ce înseamna aceasta?”

El raspunde: „Temelia este aproapele, pe care trebuie sa-l câstig si sa-i fiu de folos mai întâi. De el atârna toate poruncile lui Hristos”.


Avva Ioan cel Pitic, Patericul sau Apoftegmele Parintilor din pustie, traducere de Cristian Badilita, Ed. Polirom, Iasi, 2005, cap. Despre Avva Ioan cel Pitic, Cuvantul 39, p. 168.





MOSTENIREA PARINTEASCA - Sfantul Tihon din Zadonsk



      Vezi sau auzi ca un tata se leapada de fiul cel neascultator si neîndreptat, lipsindu-l de mostenirea sa. Din aceasta întâmplare învata ca si Hristos se va lepada de crestinii cei netrebnici si nepocaiti, lipsindu-i de vesnica Sa mostenire. Si chiar de se numeau aceia cu numele Lui, El le va spune: „Nu stiu de unde sunteti; departati-va de la Mine toti lucratorii nedreptatii” (Luca 13, 25-27). Dintru aceasta înveti ca se cuvine nu doar sa porti numele de crestin, ci sa te si straduiesti a vietui întocmai dupa cum îti este numele si credinta marturisita.


Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 72.




DOAMNE AJUTA! - Parintele Paisie Olaru


       Fiind întrebat: „Cum putem ajuta noi, calugarii, la mântuirea credinciosilor si a oamenilor în general?”, Parintele Paisie a raspuns:

        Îi ajutam prin rugaciune, prin cuvânt si exemplu personal. Scopul pentru care faci o fapta buna, pentru care te rogi, acela conteaza la Dumnezeu pentru mântuirea noastra si a celor din jurul nostru. Eu, odata, stateam pe cerdacul chiliei mele de la Cozancea. În fata noastra, se ridica un deal peste care trecea un drum de câmp. Într-o zi treceau pe drum mai multe care încarcate, între care era si un om care era un om sarac, cu un car încarcat, cu doi bousori. La un dâmb nu puteau bousorii sa se ridice, iar omul îi batea si îi îndemna. Saracii bousori au cazut în genunchi, iar eu fiind în cerdac m-am asezat în genunchi si cât puteam împingeam de cerdac si ziceam: „Hai, ma bousori, sculati-va! Hai cu «Dumnezeu ajuta!»”. Asa strigând, numai ce vad ca juncanii se scoala si pleaca, iar eu bucuros am zis: „Slava, tie, Doamne!” Cam asa ar trebui sa ajutam la mântuirea altora, împingând la povara lor si rugându-ne pentru ei.



Parintele Paisie Olaru, Parintele Paisie duhovnicul, traducere de editie ingrijita de Arhimandrit Ioanichie Balan, Ed. Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1993, p. 29-30



ALEXANDRU STANCIULESCU







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu