CEAPA
In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor
vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si
familiile lor o contractasera si multi
chiar murisera.
Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui,
toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce
facea el diferit de ceilalti, sotia lui
a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei (si
probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a
cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit
virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand
familia sanatoasa.
Apoi, am auzit
aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona. Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la
fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in
salon.
Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit.
Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa)
Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in
boluri in fiecare camera din casa. Daca lucrati la birou, puneti unu sub birou
sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut
si nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei
dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o
forma usoara. Oricum... ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!
Acum... mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de o
prietena din Oregon care de obicei imi trimite contributii la articolele pe
tema sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa:
"Eu nu stiam despre povestea cu fermierul... dar stiu
ca eu personal am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un
articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete
intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol...iar
apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea ca ceapa
se innegreste peste noapte din cauza germenilor... si chiar asa s-a intamplat.
Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine.
Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa
cat si usturoiul distribuite prin camera au salvat pe multi de la ciuma neagra.
Ele au multe proprietati antibacteriale si
antiseptice."
Si acum inca o nota
CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE
Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori
nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai
tarziu.
Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat
parerea... si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.
Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products,
divizia de fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11
frati si surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo.
A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa
le impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist.
Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era
unul dintre frati. Ed este un expert in chimie si este implica in dezvoltarea
formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald's
Deci retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare.
In timpul vizitei cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu
privire la maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va
strica.
Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata
maioneza produsa comercial este sigura.
"Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici
un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar". El a explicat ca pH-ul
maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in
mediul inconjurator.
El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de
cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau.
Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia
alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat
bolnavul ultima oara
CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata
decartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este
cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa,
atunci CARTOFII.
El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere
pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu ar trebui
niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici
daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider.
Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata
si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza
(asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la meciurile de
baseball!)
Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti
nebuneste s-ar putea sa fii in regula... dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui
in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii
fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor
mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.
Deci, cum suna asta ca noutate?
Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum
incolo. Din mai multe motive acord credubilitate unui chimist si unei companii care
produce milioane de tone de maioneza pe an.
De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA.
Stomacul lor nu o poate metaboliza.
Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o
folosesti pentru gatit a doua zi.Devine otravitoare intr-o singura noapte si
creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului
de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.
Sursa: Prof. VALENTINA LUPU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu