sâmbătă, 17 decembrie 2022

Mihaela Malea Stroe - Artă culinară postmodernă (pamflet)

 




Artă culinară postmodernă

(pamflet)

Motto: Terci de mătrăgună/Să rânjim la lună

 

 

~*~

 

Draga de Uniune

Iaca ne propune

Artă culinară

Nouă și sprințară:

Tochitură de... lăcustă

Săltăreață și robustă,

Viermișori flambați

În loc de cârnați,

Greier dezosat,

Caramelizat...

Drosofila-n ciorbă –

Nu încape vorbă –

E-o delicatesă

Nouă și expresă,

Iar cu sos tartar

Bondar la grătar.

Dacă vreți omletă,

Se zice-n rețetă,

De-acum folosiți

Ouă de furnici.

Pentru mesele festive

Aveți „n” alternative:

Sarmale cu mămăruțe,

Din păianjeni – chifteluțe,

Ficăței de molie

Rumeniți în folie,

Aripioare de țânțar

Cu mujdei sau cu muștar,

Târtița de bărzăune

În foetaj se poate pune,

Ca aperitiv e bun

Sângerete de tăun,

Feerie – cum să-i zici? –

Piftie din licurici!

Din miriapozi – tocană,

(Hai să renunțăm la slană!)

Pui de viespe la cuptor,

O să placă tuturor,

Coropișniță-n aluat,

Din rădașcă – un stufat,

Urechelnița murată

E savoare-ntruchipată,

Ploșnițe de cereale

Cu spanac – sunt ideale,

Preparatul cel mai șic:

Ochi de trântor în aspic,

Colorado-n foi de viță,

Afidele – în alviță,

Cărăbușii gratinați,

Fragezi, fini și aromați,

Gândăcelul-croitor

Ca șnițel – e uimitor!

Iar cel de bucătărie

Potrivit e în plachie.

Poale-n brâu cu umplutură

Din larve de libelulă,

Ori gogoși din fluturași

(la „gogoși” cei mari sunt ași!)

Un prosciuto de omidă,

Drob crocant de crisalidă.

Pentru snobi cu fițe

Gofre din mușițe,

Scorpion pasat

În tort marmorat,

Muște marinate...

Ce diversitate!!!/

Toate-s minunate

Pentru sănătate.

 

Încă nu e prea târziu

Să includă în meniu –

Că n-ar fi mare scofală –

Garnitura vegetală

După capul... nu știu cui!:

Pălăria șarpelui;

Are – garantat,

Neîntârziat –

Efectul scontat:

Îți dă brânci, măi, frate

Spre... eternitate!

Te... înveșnicește

Cât ai zice „pește!”

 

Dac-or fi așa de bune,

Mânca-le-ar cin’ le propune!

 

 

~*~

Mihaela Malea Stroe











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu