duminică, 25 decembrie 2022

Mike Whitney - De ce ofensiva de iarnă a lui Putin va duce la intrarea S.U.A. în război și implicit a României

 



De ce ofensiva de iarnă a lui Putin va duce la intrarea S.U.A. în război și implicit a României

Mike Whitney

24 Decembrie 2022

 

„Războiul din Ucraina nu este o fantezie de tip Call of Duty. Este o extindere a tragediei umane pe care a creat-o expansiunea spre est a N.A.T.O. Victimele nu locuiesc în America de Nord. Ei trăiesc într-o regiune pe care majoritatea americanilor nu o pot găsi pe hartă. Washingtonul i-a îndemnat pe ucraineni să lupte. Acum, Washingtonul trebuie să le îndemne să se oprească”. (Colonel Douglas MacGregor, The American Conservative)

 

Volodymyr Zelensky nu a traversat Atlanticul pentru a ține un discurs în fața Congresului S.U.A. Nu acesta a fost scopul călătoriei sale. Adevăratul scop a fost acela de a produce un eveniment galvanizator care să creeze iluzia unui sprijin public larg pentru război. Acesta este motivul pentru care discursul a fost difuzat pe toate canalele media principale și pentru care Congresul l-a întâmpinat în mod repetat pe Zelensky cu aplauze puternice. Încă o dată, cadrele elitiste vorace care controlează pârghiile politice ale puterii în Statele Unite sunt hotărâte să tragă țara în război, motiv pentru care prezintă un „bătăuș în salopetă” deghizat într-o figură bisericească cu principii de nezdruncinat. Este vorba doar de relații publice. Este o încercare de a obține sprijin pentru un conflict în care în curând tinerii americani, bărbați și femei, vor fi chemați să moară pentru ca elitele bogate să își poată menține controlul asupra puterii mondiale.

 

Călătoria lui Zelensky la Capitol Hill a fost programată să coincidă cu ofensiva de iarnă a lui Putin, care se așteaptă să zdrobească forțele armate ucrainene și să pună capăt rapid războiului. Administrația Biden înțelege situația, dar nu dispune de armele sau de forța de muncă necesare pentru a influența rezultatul. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că Washingtonul nu are un plan de prelungire a conflictului sau de consolidare a forțelor sale de luptă. Ba da, după cum reiese din modul în care administrația a respins negocierile la fiecare pas. Ceea ce ne spune acest lucru este că Washingtonul este încă hotărât să învingă Rusia, indiferent de costuri. În termeni practici, acest lucru înseamnă că S.U.A. trebuie să creeze un incident care să servească drept justificare pentru escaladare. Acest incident ar putea fi legat de călătoria neașteptată a lui Zelensky la Washington sau, poate, de detonarea unui dispozitiv nuclear undeva în Ucraina. Iată un extras dintr-un articol de pe RT: „Riscul ca Kievul să încerce să construiască o «bombă murdară» rămâne, a declarat un diplomat rus de rang înalt […] Ucraina are potențialul de a fabrica o „bombă murdară”, nu este nevoie de prea mult efort. Mai ales că Ucraina este o națiune avansată în domeniul tehnologiei nucleare încă din epoca sovietică, [și] are o mulțime de tehnologie și expertiză”, a declarat miercuri Mihail Ulianov, citat de RIA Novosti. […] Generalul Igor Kirillov, comandantul ramurii militare ruse responsabile pentru protecția trupelor împotriva armelor de distrugere în masă, a declarat în octombrie că Kievul se află „în faza finală” de producere a unei bombe murdare.

 

Mijloacele prin care este implementat un steag fals sunt complet irelevante. Ceea ce contează este faptul că - în cuvintele analistului politic John Mearsheimer - „Statele Unite sunt implicate pentru a câștiga”, adică establishmentul de politică externă al SUA nu este pregătit să lase armata rusă să prevaleze în Ucraina și să își impună propria soluție. Ei vor găsi o modalitate de a intensifica conflictul și de a aduce trupe străine în teatrul de operațiuni. Acesta este obiectivul și asta este ceea ce vor face odată ce vor găsi o scuză pentru escaladare. Pe scurt: S.U.A. nu vor arunca prosopul și nu vor abandona conflictul. Acesta este un proiect pe termen lung care ar putea dura ani, chiar decenii.

 

Analistul politic Kurt Nimmo crede că N.A.T.O. ar putea să se alăture luptei. Iată un scurt fragment din cel mai recent articol al lui Nimmo publicat pe Global Research: Dacă e să o credem pe Olga Lebedeva și Pravda.ru, N.A.T.O. este pe cale să intre în război în Ucraina. „Astfel de anunțuri au fost auzite de la oficiali ai Ministerului polonez al Apărării, de la statul major al alianței N.A.T.O., de la ofițeri ai armatei franceze și (bineînțeles) de la Ministerul ucrainean al Apărării”, potrivit lui Lebedeva.

 

„Principalul motiv ar fi viitoarea ofensivă generală rusă pe care N.A.T.O. o pregătește, despre care crede că ar decima armata ucraineană nu doar în Donbass, ci și în partea Kievului (multe unități rusești se află în situație de luptă în Belarus, la granița cu Ucraina)”, scrie site-ul rus Rusreinfo.ru. Dar N.A.T.O. a fost întotdeauna foarte clar: Ucraina nu poate pierde. Pentru Washington, singura soluție ar fi ca forțele N.A.T.O. să intre în Ucraina, în speranța că astfel se va pune capăt ofensivei rusești. Calculul este că Vladimir Putin nu va dori să se confrunte direct cu N.A.T.O., cu posibilele consecințe (nucleare), așa că se va retrage.

 

Nimmo ar putea avea dreptate, dar poate că nu. Mi se pare că N.A.T.O. este iremediabil divizată în această privință. O serie de țări N.A.T.O. nu vor participa la un război împotriva Rusiei, indiferent de circumstanțe sau de presiunile Casei Albe. Scenariul cel mai probabil a fost prezentat de colonelul Douglas MacGregor, care l-a prezentat marți într-un articol din The American Conservative. Iată ce a spus acesta:

 

"Sprijinul necondiționat al administrației Biden pentru regimul Zelensky de la Kiev atinge un punct de inflexiune strategică nu foarte diferit de cel al lui Lyndon B. Johnson în 1965... La fel ca Vietnamul de Sud în anii '60, Ucraina pierde războiul cu Rusia... Adevăratul pericol acum este că Biden va apărea în curând la televizor pentru a-l repeta pe Lyndon B. Performanța lui Johnson din 1965, înlocuind cuvântul „Ucraina” cu „Vietnamul de Sud”:

 

„În această seară, dragi americani, vreau să vă vorbesc despre libertate, democrație și despre lupta poporului ucrainean pentru victorie. Nu există nicio altă problemă care să preocupe atât de mult poporul nostru. Niciun alt vis nu absoarbe atât de mult milioanele de oameni care trăiesc în Ucraina și în Europa de Est... Cu toate acestea, nu mă refer la un atac al N.A.T.O. asupra Rusiei. Mai degrabă, propun să trimitem o coaliție de bunăvoință condusă de SUA, formată din forțe armate americane, poloneze și române, în Ucraina pentru a stabili echivalentul terestru al unei «zone de interdicție aeriană». Misiunea pe care o propun este una pașnică, având ca scop crearea unei zone sigure în cea mai vestică parte a Ucrainei pentru forțele ucrainene și pentru refugiații care se luptă să supraviețuiască atacurilor devastatoare ale Rusiei...".

 

Guvernele N.A.T.O. sunt împărțite în ceea ce privește războiul din Ucraina. Cu excepția Poloniei și, poate, a României, niciunul dintre membrii N.A.T.O. nu se grăbește să își mobilizeze forțele pentru un război de uzură lung și obositor cu Rusia în Ucraina. Nimeni din Londra, Paris sau Berlin nu vrea să riște un război nuclear cu Moscova. Americanii nu sunt în favoarea unui război cu Rusia, iar cei puțini care o fac sunt ideologi, oportuniști politici superficiali sau contractori de apărare lacomi.

 

Cel mai plauzibil scenariu, în opinia mea, este următorul. Administrația Biden va face apel la o mână de țări să accepte să trimită trupe în vestul Ucrainei, aparent din motive umanitare. În același timp, aceasta va permite forțelor ucrainene disparate să continue bombardarea aleatorie a zonelor controlate de Rusia și a siturilor de pe teritoriul rusesc. Fără îndoială, va exista un efort de a controla cerul din vestul Ucrainei (zona de interdicție aeriană) și de a efectua atacuri împotriva formațiunilor rusești din est. Cel mai important, liniile de aprovizionare vitale din Polonia vor rămâne deschise pentru a permite fluxul de oameni, muniții și arme letale către front. MacGregor pare să anticipeze aceste evoluții din comentariile sale de la începutul articolului. Iată ce a spus acesta: „Într-un discurs din 29 noiembrie, viceministrul polonez al Apărării Naționale (MON), Marcin Ociepa, a declarat: «Probabilitatea unui război în care vom fi implicați este foarte mare. Prea mare pentru ca noi să tratăm acest scenariu doar ca pe unul ipotetic. Se pare că MoU polonez intenționează să recheme 200.000 de rezerviști în 2023 pentru o pregătire de câteva săptămâni, dar observatorii de la Varșovia suspectează că această acțiune ar putea duce cu ușurință la o mobilizare națională»”.

 

Între timp, în cadrul administrației Biden, există o îngrijorare tot mai mare că efortul de război ucrainean s-ar putea prăbuși sub greutatea unei ofensive rusești. Și pe măsură ce solul din sudul Ucrainei îngheață în cele din urmă, temerile administrației sunt justificate. Într-un interviu publicat în „The Economist”, șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valery Zaluzhny, a recunoscut că mobilizarea și tacticile rusești funcționează. El a sugerat chiar că este posibil ca forțele ucrainene să nu fie capabile să reziste atacului rusesc care se apropie.

 

Planul de a atrage Rusia într-un război în Ucraina datează de cel puțin un deceniu. Iar ceea ce știm acum, datorită comentariilor fostului cancelar german Angela Merkel, este că Washingtonul nu a căutat niciodată o rezolvare pașnică a conflictului, ci a lucrat neobosit pentru a instala la Kiev un regim care urăște Rusia și care să îl ajute să își continue războiul împotriva Rusiei. Adunarea a aproape 600.000 de soldați combatanți ruși în Ucraina sau în apropiere amenință să deraieze strategia Washingtonului și să încheie războiul în condițiile Rusiei. Washingtonul nu poate permite ca acest lucru să se întâmple. Nu poate permite ca lumea să vadă că a fost învinsă de Rusia. Prin urmare, Washingtonul trebuie să urmeze singura opțiune care i-a mai rămas, și anume desfășurarea de trupe americane în Ucraina.

 

Poate că va prevala calmul și administrația se va retrage de pe marginea prăpastiei, dar noi credem că acest lucru este foarte puțin probabil. Credem că decizia a fost deja luată: credem că S.U.A. vor intra în război cu Rusia[1].

 

-----------------------------------

[1] Sursa - https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/de-ce-ofensiva-de-iarn-a-lui-putin-va-duce-la-intrarea-sua-n-r-zboi-i-implicit-a-rom-niei-1574144 - 23 decembrie 2022











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu