luni, 6 aprilie 2020

Monica Nistor - Noam Chomsky. Cele zece principii ale manipulării maselor




Noam Chomsky. Cele zece principii ale manipulării maselor
23 Dec 2018
Monica Nistor

Noam Chomsky este caracterizat în media drept o figură importantă a stângii americane. Este mult mai cunoscut ca activist politic, și nu ca eminent lingvist la MIT (Massachusetts Institute of Tehnology), pentru că a fost prezent întotdeauna în primele linii ale demonstranților pentru drepturile civile în Statele Unite.

Chomsky este de părere că o societate decentă trebuie să depășească represiunea și opresiunea, reminiscențe istorice, creând condiții optime pentru exprimarea creativității umane, incompatibilă cu lipsa de libertate.

Chomsky este de părere că deși încă nu suntem capabili să concepem regulile unei societăți în care fiecare individ să aibă condiții perfecte de dezvoltare, dar că putem creiona principiile care să o guverneze.

În opinia lui Chomsky avem două sarcini intelectuale importante în sfera politică și socială. Prima este de a imagina această societate viitoare dreaptă, ceea ce impune crearea unei teorii sociale umaniste, care să se bazeze, pe cât posibil, pe concepte ferme și umane despre esența sau natura umană. Cealaltă este înțelegerea naturii puterii și a opresiunii din societatea actuală.

  
Noam Chomsky a formulat zece principii manipulării,  pe care se bazează democraţia occidentală - strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona şi deturna atenţia mulţimilor de la manevrele claselor politice şi financiare. Metoda este una simplă, canalizarea atenţiei în direcţii false.


Care sunt cele zece principii pentru manipularea maselor.

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

3. Să aplici treptat toate mă­su­rile dure. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, de­vine suportabil, dacă este livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e  prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gândire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.

6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţionaleste instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar me­dia, aceea care îndobitoceşte pu­bli­­cul şi-l ţine legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi simţământul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Toate, dar toate cele zece principii formulate de Chomsky le-ați simțit și le simțiți prezente în fiecare zi, în orice colț de lume sau de societate ați trăi, insinuându-se, acționând împotriva noastră, făcându-ne mai nesiguri, mai temători pentru ziua de mâine, mai puțini liberi și mai incapabili să ne construim o viață demnă.




COMENTARII:

Mihai Rosu
Citiți-le oameni buni și aveți grija pe viitor, mai ales la vot!!!

Uriasu Cristian
.....romanul uita repede ,nici nu intelege mare lucru daca citeste asa ceva - ferice ca in paranteza ati tradus initialele MIT ...altfel credeau ca e vorba de mita cevasilea .....daca nu aveam dreptate tara arata altfel ....

Dorian Popliceanu
Hai să votăm!...nu mai votăm un căcat,votăm un căcat cu moț! Ce dracu să votezi,că toți sunt rromâni?!!..

Ioan Albescu
Ăsta e cel de-al unsprezecelea principiu al manipulării maselor prin care se ajunge să nu voteze decât cei interesați în perpetuarea actualei situații politice, adică afaceriștii stipendiați de stat, hoții și excrocii care vor amnistie, asistații sociali care pot muncii dar primesc bani pe gratis, etc. Atenție, nu toți politicienii sunt la fel, dacă nu ești în stare să discerni, mai învață de la alții mai înțelepți!

Viorica Buzdugan
Ioan Albescu ,pana acum s a dovedit ca toti sant la fel.Stiti cumva ca mai exista politicieni cinstiti si cu dragoste de tara si romani? Unde sant ? Pana acum csei ce ni s au prezentat ca fiind corecti si cinstiti,au fost ca cei din PSD.Daca credeti cumva ca USR istii (ca numai astia nu au fost la ciolan) sant altfel,aveti dreptate,dar sant altfel decat credeti dvs.Sper sa nu ajungem sa ne convingem!

Luminita Maica
Viorica Buzdugan Ideea `toti sunt la fel` e tot un instrument oribil de manipulare. Ion Ratiu era `la fel?` Nicolae Manolescu era la fel?, Alexandru Atanasiu, profesorul Giurascu, Alexandru Zub erau la fel? Mircea Diaconu e la fel? NUUU!!! Daar voi, cei care dormitati i-ati umilit la fiecare tur de alegeri. Populimea, cum va spun preferatii vostri, nu citeste listele pe care le voteaza, nu se intereseaza cine suntsi ce pot cei pe care pun cu manie proletara stampila. Si la o luna dupa se revolta si afirma iar si iar cu stupida disperare: `Toti sunt la fel`. Idiocratia merge pana acolo ca se ma…See More

Ioji Emanuil
Da Ioane cu punctul 7 sunt de acord manevrarea este usoara , cand cunostintele elementare sunt ZERO Nu uita ca liceul sui facultatiile au devenit neinsemnate. Cunostintele practice , ( munca concreta ) estezero . Cine s-ai mai invete ? si cu ce ?si de unde specialisti ? In rest prostii sunt usor de manipulat. De ce crezi ca avem atatea partide cu docrine diferite ? Oare discrepanta intre salarii este reala ?

Liliana Cepariu
S-ai se scrie sa-i . Se invata la scoala ! Cunostintele practice sunt zero (nu estezero )!

Istrate Gim
Liliana Cepariu Draga Lili omul a scris si s-a exprimat cum a invatat la scoala dar specifica faptul ca scoala este 0,asa ca iarta-l.

Nicolae Petrea
Liliana Cepariu Asta-i tot ce ati inteles din postarea omului? Pentru asta stam in fata PC-ului? Sa vedem cum scrie unul sau altul? Chiar nu aveti ceva mai bun de faut in acest timp?

Marius Craciunescu
Incepe sa-mi rusine ca ceilalti din jurul meu sunt si ei romani!!!!

Eugenia Mitrea
.....sa-mi fie .....!

Jolyon M'Bei
Daca votul ar schimbat CU ADEVARAT ceva, nu ne-ar permite sa votam !!! Da, votul este important, dar nu atunci cand singura decizie ca popor este de a decide cine va lua decizia pentru noi (fara niciunun drept de revocare). In orice dictionar (chiar second hand) puterea data unui grup se cheama oligarhie...in toata regula !!!

Eugenia Mitrea
...ar fi schimbat ...

Jolyon M'Bei
Eugenia Mitrea Initial vroiam sa scriu... ar schimba...dar merci.

Ovidiu Deer
Eugenia Mitrea esti obositoare ...plimba-te putin.

Lucian Chiriac
Perfect.

Mircea Buzoiu
Perfect adevarate si actuale. Pentru o minte bine mobilată nu ne trebuia un Chomsky care să ne lumineze. Noi românii, sântem deja prinși în chingile unei asemenea manipulări.

Mihaela Nedelcu
Partidul format majoritar din proști și șmecheri, (adică ”ticăloșiții”), fură de la țară și popor și dau pomeni electorale puturoșilor, aurolacilor, etc... Metodă aplicată cu succes la Constanța, unde clanul Mazăre a făcut fieful lui de jafuri și distrugere!.. Astfel, prin banii de Dezvoltare, deviați spre scursurile societății, au ajuns acei borfași să batjocorească unul din cele mai frumoase municipii și populația care a și migrat!!.. Așa ceva trebuie să controleze un guvern, să nu se mai întâple!.. Lăsați să moară, sau să se apuce de muncă, ăia care votează cu stomacul!!.. Mentorii lor sunt la bulău, Doamne-ajută!!...

Luminita Maica
Cred ca, daca mazare s-a ales cu astfel de majoritati, nu e pentru ca alegatorii majoritari sunt toti niste rai si niste fameni puturosi si prostanaci ci pentru ca alternativa pe care o votati dumneavoastra cu ura si manie proletara trbuie sa fi fost si mai inspaimantatoare. Cred ca ar fi bine daca v-ati stradui sa intelegeti ca pasiunea asta plina de ura viscerala e tocmai scopul papusarilor cei cranceni.

Gentiana Andreea
https://adevarul.ro/.../cum-ajuns-manipulate.../index.html

Carmencita Coca
Aici si religia indepineste un rol important:sa anuleze gandirea critica,sa sadeasca frica si in acelasi timp speranta intr-un zeu capricios si razbunator.Intre religie ,televiziune si politicieni demagogi oamenii sunt ocupati cu probleme marunte si asa nu se unesc sa ceara beneficii sociale colective.



https://2daynews.ro/externe/noam-chomsky-principii-manipularea-maselor-5485.html?fbclid=IwAR10AF6d5Fz48xk_iyuIyNC7_DG5Pn6mqcsQr0sSrfXa_jW-9Eu1bP9oi5E









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu