sâmbătă, 25 aprilie 2020

O poveste de dragoste fara șanse - Marlene Dietrich și Jean Gabin




Marlene Dietrich – născută la Berlin, la 27 decembrie 1901. În 1931 se lanzează cu „Îngerul albastru” în regia lu Josef Von Sternberg, ecranizare după un roman de Heinrich Mann. A urmat cursurile Şcolii de dramă Max Reinhardt şi ale Academiei Weimar. În 1924 se mărită, are un copil. Cei doi rămin căsătoriți, dar trăiesc separat. Se refugiaza la Hollywood, refuzind regimul nazist. Apare in filme pentru Paramount- „Blonda Venus”, „Marocco” şi „Shanghai Express” si are mare succes.
Aici il intilneste pe Jean Gabin – alt refugiat din Europa. Hollywood-ul era Mecca filmului in acei ani de război mondial. Și el era o mare vedetă în Franța după filme ca „Pepe le Moko”, „La gabinGrande illusion”, „Le Quai des brumes”, „La Bete Humaine” etc. Se afișează la evenimente mondene, locuiesc împreună. E iubire adevărată, nu una bună doar pentru gazete tabloid. Asta în ciuda faptului că țările lor Germania și Franța erau in război. Relația lor fizică se întrerupe cind, in 1943, Jean Gabin se inrolează voluntar în forțele Franței libere conduse de Charles de Gaulle. Va sluji pe un vas, apoi trece la blindate.


În august 1944 il găsim in divizia de tancuri a generalui Leclersc, intrînd in Paris ca eliberator. Între timp au corespondat și jurămintele de amor veșnic nu lipsesc, dimpotrivă. Si Marlene Dietrich s-a inrolat voluntar pentru americani. A făcut turnee in taberele militare de pe front pentru a-i distra pe combatanți. De altfel nu ii suferea pe naziști, a refuzat toate ofertele lui Goebbels de a face film la Berlin.


Cei doi se reîntîlnesc la Paris in 1944 toamna și totul pornește de la început. Apar impreună la evenimente, locuiesc impreună, fac planuri. Lumea e ca după razboi, devastată. Nu prea se fac filme, în ciuda zimbetelor, cei doi șomează. Reușesc să facă un film impreună, în regia lui Marcel Carne : Martin Roumagnac. In ciuda prezenței celor doi pe afiș , foarte mari staruri la acea vreme, și a zarvei făcută de presă, filmul este un eșec. 


Se pare că publicul francez i-a reproșat tacit neintrînd în salile de cinema povestea lui Gabin cu o nemțoaică. Dar e greu de știut azi de ce filmul nu a mers.
Cert este că Jean Gabin o părăsește pe Marlene Dietrich fără nicio explicație. Rămasă la Paris singură, se întoarce la Hollywood. Are 46 de ani. Alte sex-simboluri s-au ridicat intre timp, nu prea mai face filme, cariera ei nu merge prea bine în ciuda legendei care o înconjoară. Reapare in spectacole de cabaret ca in tinerețe, pentru a se întreține.


In schimb cariera lui Jean Gabin se relansează. Devine un monstru sacru. S-a căsătorit cu un manechin de la casa de modă Lanvin și a avut doi copii…Asta și-a dorit de fapt cind a părăsit-o pe Dietrich, familie, copii.
In peregrinările ei, Marlene Dietrich a încercat să-l revadă, i-a scris. Jean Gabin a refuzat intotdeauns să se intîlnească cu ea și nu i-a răspuns la scrisori niciodată. Din 1976 ea se stabilește din nou la Paris unde a cumpărat un apartament care îi amintea de cei mai fericiți ani. Trăiește claustrată, nu părăsește apartamentul din Avenue de Montaigne. Nu a participat la evenimente, nu mai face film. În Memoriile ei l-a considerat pe Jean Gabin bărbatul vieții ei. Nu l-a putut uita și nu și-a revenit de fapt după ce ea fost părăsită.


Jean Gabin a murit de leucemie in 1976 (anul stabilirii ei la Paris). Avea 72 de ani. Corpul lui a fost incinerat. Cenușa a fost imprăștiată în ocean de pe un vas de război cu onoruri militare…
Marlene Dietrich s-a stins pe 7 mai 1992, de o boală de rinichi. Avea 90 de ani. Ceremonia funerară a avut loc la biserica Madelaine. A avut, ca și iubitul ei Jean Gabin – onoruri militare. Amîndoi dețineau legiunea de onoare pentru meritele lor din al doilea război mondial. Au participat multe oficialități, ( un ex. Francois Mitterrand, la acea dată președintele Franței) , celebrități din lumea showbiz-ului. A cerut să fie inmormintată la Berlin alături de familia ei, unde s-a născut și de unde fugise in anii 30 de naziști.


Ce film ar ieși din povestea asta! Dar cine ar indrăzni să întruchipeze pe ecran pe Marlene Dietrich și Jean Gabin !?


Sursa: Prof. VALENTINA LUPU





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu