miercuri, 29 aprilie 2020

Teo Palade - În loc de „Gata de atac”, „Pe loc repaus”




În loc de „Gata de atac”, „Pe loc repaus”
Teo Palade 
26 Aprilie 2020


„Defender 2020 este unul dintre cele mai mari exerciții militare din istoria post-război desfășurate  pe pământ european, costă miliarde și este conceput ca o repetiție pentru un conflict real” (Özlem Alev Demirel, vice-președinte al Comitetului Parlamentului European pentru Securitate și Apărare, februarie 2020)

Prezentat cu surle și trâmbițe, pregătit în amănunt timp de aproape 10 ani, exercițiul N.A.T.O. cu cea mai mare participare americană desfășurat pe continentul european în ultimii 25 de ani s-a stins precum un foc de paie. Motive invocate: îngrijorarea pentru sănătatea participanților; grija de a nu răspândi mai mult corona virusul; închiderea granițelor naționale în Europa; limitarea deplasărilor; problemele economice și financiare ale aliaților europeni și ale partenerilor N.A.T.O. Pe scurt, pandemia COVID-19 a sufocat elanul bătăios al adepților zeului Marte. Planificat să înceapă de facto în luna mai a anului 2020, cu ample desfășurări de forțe și trageri de luptă mai ales la granițele europene ale Federației Ruse, criticat de unii analiști care îl considerau un pericol pentru pacea continentului și lăudat de alții pe considerentul că demonstrează pe viu partenerilor europeni din N.A.T.O. determinarea S.U.A. de a le asigura protecția, Defender Europe 2020 este, în prezent, în poziția „pe loc repaus” ca să utilizăm o formulă consacrată în armată.


Stoparea activităților

European Command (EUCOM), comandamentul forțelor armate americane staționate în Europa, a publicat la 17 martie 2020 un document intitulat Exercise Defender- Europe 20 Announcement - COVID-19 Implications prin care, practic, anunța hotărârea de a bloca definitiv exercițiul. Aducerea în Europa a miilor de militari americani și a tehnicii militare aferente acestora începută încă din luna ianuarie era în plină desfășurare și se cheltuise, până în acel moment, aproape un miliard de dolari. Se apreciază că pentru retragerea pe teritoriul S.U.A., se va cheltui încă pe atât.

„Ca răspuns la actuala explozie a virusului COVID-19 și ca urmarea îndrumărilor recente ale Secretarului de Stat al Apărării, am modificat în dimensiuni și ca scop exercițiul Defender Europe 20. Astfel, de la 13 martie toate mișcările de personal și echipament dinspre Statele Unite spre Europa au fost anulate. Sănătatea, siguranța și pregătirea militarilor noștri, civililor și a membrilor familiilor reprezintă prima noastră preocupare” se specifică în declarația de la Stuttgart a Comandamentului trupelor americane staționate în Europa.

Concret, în ceea ce privește desfășurarea propriu-zisă a exercițiului, EUCOM anunță că nu se vor mai desfășura cele mai importante patru (din șapte) aplicații cuprinse în desfășurătorul exercițiului Defender Europe-20, aplicații în care urmau să aibă loc inclusiv trageri de luptă cu o extrem de variată categorie de armament și cu rachete, unele de ultimă generație, abia intrate în înzestrarea armatei S.U.A. Aplicațiile celelalte, vor fi și ele modificate ca dimensiuni și scopuri, reducându-se la dimensiunea unor antrenamente combinate între trupele americane staționate în Europa și aliații lor din N.A.T.O.


Exercițiul compromis

Toți militarii, aduși special pentru Defender Europe-20 de pe pământ american, împreună cu tehnica militară ce urma a fi folosită la exercițiu, se vor întoarce, conform unui program deja aprobat, în S.U.A. Exercițiul Defender Europe 2020 este compromis. Nu mai există nicio șansă ca el să-și atingă scopurile planificate inițial. Este, în mod categoric, un eșec greu de înghițit pentru N.A.T.O. și un insucces dramatic al programului strategic american. Dar reprezintă, totodată, o ușurare pentru toți cei îngrijorați de turnura pe care ar fi putut s-o ia acest exercițiu destinat să demonstreze rușilor, chiar la granițele lor europene, forța militară americană.

Urmare a hotărârii de a modifica drastic programul exercițiului Defender Europe-2020, în martie EUCOM anunța, păstrând un ton optimist: „Protecția sănătății forțelor noastre, a aliaților și partenerilor noștri, reprezintă preocuparea noastră principală. Noi luăm în serios răspândirea corona virusului și suntem încredințați că luând această importantă decizie ne facem partea noastră de datorie pentru a preveni dispersare pe viitor a virusului, timp în care maximalizăm eforturile pentru a avansa împreună cu aliații și partenerii pentru a întări pregătirea noastră în ceea ce privește orice criză sau situație de urgență”.


Defender Europe 20 în cifre

Participanți:
- 37.000 militari între care 20.000 militari americani aduși direct de peste ocean, inclusiv – 6.000 membri ai Gărzii Naționale selectați din 15 state ale SUA;
- 33.000 mijloace de tehnică militară: tancuri, tunuri, lansatoare de rachete, mijloace de transmisiuni, avioane, elicoptere  etc;
- 4.000 Km de drumuri pregătite pentru traversarea Europei de la Vest la Est și invers;
6 aplicații de mare anvergură[1].

Foto N.A.T.O.
Aranjament grafic - I.M.
------------------------------

[1] Articolul a apărut şi în publicaţia Qmagazine - https://www.qmagazine.ro/efectele-militare-ale-covid-19/ -25 aprilie 2020








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu