Povestea restaurantului frecventat de Dej si Ceausescu in care gaseai
Coca-Cola inainte de 89.
Cine e omul care l-a cumparat?
A readus la viata Caru’ cu Bere,
cea mai veche berarie din Bucuresti, si acum si-a propus sa reinvie Pescarus,
unul din cele mai faimoase restaurante din perioada comunista.
Dragos Petrescu, fondator si CEO
al grupului City Grill, a fost primul care a vazut un potential turistic in
Centrul Vechi, cand a preluat, in 2006, Caru’ cu Bere, una din cele mai vechi
berarii ale Bucurestiului. Intre timp, a facut o adevarata pasiune pentru
cladirile monument istoric, pe care a incercat sa le readuca la viata. Ultimul
de pe lista este Pescarus, pe care promite sa-l „redea bucuresteanului de
rand”.
Astazi, are 16 restaurante in
portofoliu si 10.000 de clienti in fiecare zi. Si-a propus, de la inceput, sa
faca restaurante care sa scoata omul de rand la pranz sau cina in oras. Tocmai
de aceea, a surprins pe multa lume cand a preluat, la inceputul acestui an,
restaurantul Pescarus. Odinioara un loc celebru de iesit in oras, preferat de
liderii comunisti si de copii lor, astazi Petrescu si-a propus sa-l faca
accesibil pentru orice bucurestean.
Foto: Dragos Petrescu, in restaurantul Pescarus inainte de renovare
In spatele acestei decizii sta un
alt concept de business. Dragos Petrescu a vazut un potential imens in a
trasnforma cladiri cu o puternica amprenta istorica in locuri de iesit in oras.
Are deja cinci restaurante
deschise in cladiri monumente-istorice: Caru’ cu Bere, Hanu’ Berarilor
Interbelic, Hanu Berarilor Casa Oprea Soare, Trattoria Buongiorno Lido si,
ultimul venit pe lista, Pescarus.
O poveste cu tigari fine si petreceri deochiate
In timp ce in Romania se statea
la cozi pentru paine, la Pescarus se gaseau Coca Cola, bere si tigari fine. Iar
copiii liderilor comunisti, care locuiau in cartierul Primaverii, ieseau
noptile aici, sa petreaca si sa admire Casa Scanteii, copie a Universitatii
Lomonosov din Moscova. Un obisnuit al locului era si Nicu Ceausescu, despre
care se spune ca a tinut petreceri extravagante aici.
Construit in 1938, numele
Pescarus a creat fascinatie de-a lungul celor 77 de ani de existenta. A fost
ridicat pe malul lacului Herastrau chiar de nepotul scriitorului Ion Creanga,
Horia, care astazi este considerat cel mai important arhitect al perioadei
interbelice, El a construit si Imobilul ARO (azi Cinema Patria) de pe
bulevardul Magheru, Teatrul Giulesti sau Halele Obor.
Restaurantul a avut doar doi ani
de libertate, dupa cum a aflat si Petrescu: “Pescarus nu a avut istorie libera
prea multa pentru ca in 1938 a fost fondat, iar in 1940 a fost achizitionat de
stat. Si atunci, el a fost adoptat ca fiind restaurantul protipendadei comuniste”.
Client fidel a fost, aproape de la inceput, Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe vremea
cand acesta era Secretarul General al Partidului Comunist.
Pentru el, a fost construit pe
restaurant si un salon personal, cu toaleta separata. “Pe atunci era un mic
rege si cu toate acestea venea aici aproape zilnic, fara garda, si avea o
atitudine foarte prietenoasa fata de clienti. Totodata tinea neaparat sa dea
bacsisuri ospatarilor”.
Pe toata durata comunismului,
Pescarus a continuat sa fie unul din cele mai faimoase restaurante din
Bucuresti. “Fie ca ieseai pentru prima data cu prietena ta in oras, fie ca iti
faceai nunta sau botezul, daca reuseai sa vii la Pescarus era extraordinar”,
spune Dragos Petrescu.
Desi este un monument istoric cu
mari dificultati de restaurare si cu un aer puternic comunist, prin felul in
care este amenajat, Dragos Petrescu il considera o comoara si isi doreste sa-l
faca din nou un loc de iesit in oras pentru oamenii din capitala: “Pescarus va
redeveni locul de iesire in oras al Bucuresteanului de rand”, spune el.
La “renasterea” Pescarusului
lucreaza momentan o echipa intreaga de arhitecti, gastronomi si oameni de
publicitate: “Am facut toate arhivele, ne-am dus la biblioteca, ne-am uitat la
brand, cum a evoluat el, avem trei agentii de publicitate care lucreaza in
paralel pt a-i crea noua imagine”.
Meniul se va baza pe bucataria
romaneasca interbelica, iar preturile vor fi medii. “Pentru meniu, studiem impreuna
cu oameni cu mare experienta in domeniul gastronomic interbelic: George Ban,
Sandu Consulea. Am gasit si meniul pe care l-a avut restaurantul in 1950,
precum si meniul de nunta din 80”.
Caru’ cu Bere, dintr-o ruina cu 36 de angajati, la cel mai faimos
restaurant din Romania
In 2005, Centrul Vechi, asa cum
il stim noi acum, nu exista. Cladirile erau niste ruine, iar strazile – un
santier imens. Dragos Petrescu a fost primul antreprenor roman care si-a facut
curaj sa deschida un restaurant aici: “In 2005 era doar cafeneaua Amsterdam a
unui belgian in Centru Vechi. Si pentru ca Centrul Vechi era un santier si
arata ingrozitor, mi-a fost teama sa intru in mijloc. Asa ca am intrat pe
margine. Imi aduc aminte ca am pus un banner cu intrucat credeam foarte tare ca
toate acele ruine trebuie facute pentru noi, pentru Bucuresti. Simt o mandrie
si o responsabilitate ca am reusit.”
A pus ochii pe Caru’ cu Bere,
care pe atunci era doar o umbra a ceea ce a fost candva. Isi aduce aminte
perfect momentul in care i-a calcat pentru prima oara pragul: “Era o berarie
operata de o companie de stat. In 2005 avea 36 de angajati. Cand am intrat
prima oara pe usa, angajatii se uitau la un televizor pus in hol. Veneau foarte
multi clienti, dar acestia doar intrau, faceau poze si plecau.”
Construit in 1879 si frecventat
pe vremuri de George Cosbuc, I.L Caragiale, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu,
Ion Barbu sau Alexandru Vlahuta, au fost necesare noua luni de zile pentru a-l
consolida si a-i reconditiona interiorul. Astazi, Caru cu Bere este cel mai
vizitat restaurant din Bucuresti, cu 2.500 de clienti pe zi, si unde, din cand
in cand, poti vedea si cate o vedeta de la Hollywood. Au ajuns aici aici Demi
Moore, Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Jon Voight si membrii trupei Rolling
Stones.
Casa Elenei Lupescu, amanta lui Carol al II-lea, transformata intr-un
han elegant pe Pache Protopopescu
Dupa ce a readus la viata Caru’
cu Bere, Dragos Petrescu a vazut un potential imens in acest concept de
business, in care cladirile cu o istorie bogata devin locuri de iesit in oras.
Asa ca, in urmatorul an, a cumparat casa Elenei Lupescu, cea care i-a fost
amanta, sotie si partenera Regelui Carol al-ll-a, pana la sfarsitul vietii.
Timp de 4 ani a restaurat-o si a transformat-o in Hanu’ Berarilor Interbelic,
un restaurant elegant cu meniu traditional.
Despre Elena Lupescu se spune ca
era o femeie prea moderna pentru timpul ei.
Din cauza aventurii pe care a
avut-o cu Regele Carol al doilea, mariajul acestuia cu Regina Elena s-a
deteriorat la scurt timp, imediat dupa nasterea Regelui Mihai.
Cei doi au plecat impreuna in
exil si s-au mutat in Estoril, un oras aflat la 15 kilometri de Lisabona.
Pentru a afla mai multe despre
ultimii ani ai cuplului si despre stilul de viata al Elenei Lupescu, Dragos
Petrescu s-a dus in capitala Portugaliei, intr-o excursie de documentare, si a
vizitat casa unde aceasta a locuit cu regele: “M-am dus la muzeul de istorie
din Lisabona si am gasit casa unde au stat ei. Am achizitionat tot felul de
litografii si imagini din vremea respectiva si intentionez sa redecorez din nou
casa Elena lupescu din vara, pentru ca vreau sa-I dau o atmosfera mai calda.
Vreau sa facem o camera inspirata din Lisabona“.
Acolo a fost impresionat de felul
in care oamenii se bucura de atmosfera dintr-un restaurant, pe care si-ar dori
sa o vada si in Romania: “A fost foarte tare experienta din Portugalia.
Lisabona e un oras foarte frumos, foarte convenabil, oamenii sunt foarte
veseli, iar preturile foarte mici.
Dar cel mai mult m-au impresionat
restaurantele, care erau pline cu oameni normali, costurile foarte mici - exact
pe modelul meu de business. Acolo toata lumea pleaca la restaurant la 9-10
seara si sta pana la 3 dimineata, canta alaturi de cantaretii de fado.
Lisabonezii, si portughezii in general, nu sunt bogati, sunt oameni modesti, ei
trec printr-o criza majora, dar cumva au gasit acest echilibru: sa traiasca
ieftin, sa iubeasca, sa iasa afara si sa cante.”
Casa boiereasca cu vedere la Dambovita si casa familiei Ghika, un han cu
800 de locuri
In 1914, faimosul arhitect Petre
Antonescu, cel care a proiectat si construit Arcul de Triumf, cladirea
Primariei Municipiului Bucuresti sau cladirea Facultatii de Drept, a facut o
casa boiereasca destinata unuia dintre cei mai bogati comercianti din Bucuresti
din acele vremuri - Dumitru Oprea Soare.
In perioada comunista, casa lui a
fost transformata intr-un restaurant care a devenit rapid faimos – Casa Bucur.
Aici, pe spatiul fostului restaurant Casa Bucur, Dragos Petrescu a deschis, la
sfarsitul lui 2009, Hanu' Berarilor, Casa Oprea Soare. Anul trecut, casa a
aniversat 100 de ani si continua sa aiba portile deschise pentru oricine vrea
sa simta, pret de cateva ore, aerul boem al Bucurestiului de altadata si
gazduieste nunti si petreceri.
Lido, casa familiei Ghica din Centrul Bucurestiului
Pe strada C.A. Rosetti nr. 13,
vizavi de Biblioteca Centrala Universitara, se afla una din cele mai elegante
case care a adapostit, de-a lungul anilor, mai multe restaurante. Construita la
inceputul anilor 1900, a fost transformata, in perioada comunista, in
restaurantul gospodariei de partid. Apoi, a fost pe rand Terasa Lido, Palazzo
Lido, iar din 2014, a fost preluata de Dragos Petrescu si a devenit Trattoria
Buongiorno Lido.
“Eu am invatat ceva foarte
important in acesti patru ani de criza, am invatat sa fiu modest. Dar una peste
alta, m-ar bucura peste 30 de ani sa spuna despre mine ca uite, restaurantul
asta a fost fondat/restaurat de Dragos Petrescu. Asta ar fi cea mai mare bucurie,
dar nu astept asta. Vreau sa fac lucrurile si sa dureze. “
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu