marți, 22 noiembrie 2016

[Biblos] Intalnirea Generala Europeana AGM 2016




Inainte de toate, multumesc mult tuturor colegilor membri in Europeana Network, care m-au votat pe mine si pe ceilalti colegi romani.

Despre Adunarea din acest an a Europeana Network, care a durat doar doua zile dar a avut " consistenta" a trei conferinte internationale obisnuite este greu sa spui totul in cateva cuvinte

O descriere a Intalnirii  se poate gasi pe website-ul profesional al Europeana, majoritatea prezentarilor ( http://www.slideshare.net/search/slideshow?searchfrom=header&q=Europeana+Network+Association+AGM+2016+&ud=any&ft=all&lang=en&sort= )  sunt disponibile pe platforma Slideshare , la fel cum fotografii de la eveniment sunt disponibile pe platforma Flickr  (https://www.flickr.com/photos/europeanaimages2/sets/72157676468650896) .



Cateva idei pe scurt :

- Europeana si-a reafirmat optiunea ferma pentru Open Data, Open Science& Research si lupta pentru stabilirea unui cadru favorabil acestora in ceea ce priveste legislatia aferenta drepturilor de autor in Europa.

- Un accent deoasebit a fost pus pe crowdsourcing si pe proiecte realizate impreuna cu publicul / utilizatorii , aproape toate prezentarile avand exemple pe aceasta tema si evidentiind potentialul deosebit al  resurselor " multimii"/ utilizatorilor  ( "The power of the crowd ") .

- O veste buna pentru institutiile ce doresc sa trimita continut in Europeana si nu o puteau face pana acum daca nu erau afiliate unui proiect international sau nu colaborau cu un agregator national este ca ACUM O POT FACE DACA indeplinesc niste minime cerinte tehnice 

Mai multe detalii despre Operatiunea Europeana Direct  si trei cazuri de succes in care institutii mici au fost invatate in doar doua ore sa trimita continut catre Europeana  ( utilizand Europeana Operation Direct API )aveti in prezentarea de mai jos :
http://www.slideshare.net/Europeana/europeana-network-association-agm-2016-8-november-operation-direct-reinventing-europeanas-aggregation?qid=028de653-dd9a-4c05-bcff-1cda778e0ff5&v=&b=&from_search=19

_ Europeana a realizat importanta usurarii procedurii prin care institutiile culturale pot trimite colectiile lor digitale si a actionat in acest sens.

De asemenea, Europeana considera ca institutiile ce contribuie la colectiile digitale ale Europeana , trebuie "recompensate" intr-un fel de catre Europeana. Acaesta se face acum prin furnizarea de statistici importante privitoare la cei mai vizionati itemi ai unui contributor, sau dintr-o anumita tara sau ce fel de utilizatori sunt interesati de itemii contributorului, in ce mod refolosesc acestia continutul si alte statistici de acest tip, extrem de utile institutiilor de cultura.


Participarea romaneasca la aceasta intalnire a fost mai numeroasa  ( 8 persoane )decat cea de anul trecut ( 3 participanti ).



Un raport mai amplu, cu mai multe fotografii, dar poate mai plictisitor aveti si in documentul de mai jos.


















Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu