luni, 14 noiembrie 2016

Ti-ai fi imaginat ?






Oare asa va fi in viitor ?!?

În 1998, Kodak avea 170,000 de angajați și vindea în întreaga lume 85% din hârtia foto. În doar câțiva ani, modelul lor de afacere a dispărut și au dat faliment. Ce s-a întâmplat cu Kodak se va întâmpla cu o  mulțime de industrii, în următorii 10 ani. Si majoritatea oamenilor nu realizeaza acest lucru. Ti-ai fi imaginat, în 1998, că 3 ani mai târziu, nu se vor mai face fotografii pe hartie fotografica?
Cu toate acestea, camerele digitale au fost inventate în 1975. Primele au avut doar 10.000 de pixeli, dar a urmat legea lui Moore. La fel ca si cu toate tehnologiile exponențiale, la inceput a fost o dezamăgire pentru o lunga perioada de timp, pana sa devina în doar câțiva ani mult mai avansati si populari.
La fel se întâmpla acum cu inteligența artificială, sănătatea, automobilele autonome electrice, educația, imprimarea 3D, agricultura și locurile de muncă. Bine ați venit la a patra Revoluție Industrială. Bine ați venit în Epoca Exponentiala.
Software-ul va perturba majoritatea industriilor tradiționale în următorii 5-10 ani.
Uber este doar un instrument software. Nu deține nicio mașinia, dar este acum cea mai mare companie de taxi din lume.
Airbnb este cea mai mare companie hoteliera din lume, cu toate că nu deține niciun fel de proprietăți.
Inteligenta artificiala: Calculatoarele devin exponențial mai bune în înțelegerea lumii. In acest an, un calculator depaseste cel mai bun jucător de Go (un joc strategic si complex, comparat cu sahul) din lume, cu 10 ani mai devreme decât era de așteptat. In SUA, tinerii avocați deja nu primesc locuri de muncă. Datorita IBM Watson (Watson este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil de a răspunde la întrebări puse în limbaj natural), puteți obține consiliere juridică (până în prezent pentru lucruri mai mult sau mai puțin de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, comparativ cu o precizie de 70% atunci când este efectuată de către om. Așa că, dacă studiati dreptul, opriti-va imediat. Vor fi cu 90% mai puțini avocați în viitor, doar specialiștii vor rămâne. Watson ofera deja asistenta medicala in diagnosticarea cancerului, de 4 ori mai precisa decat asistenta medicala umana. Facebook are acum un software de recunoaștere a formelor, care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. Pana in 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii.
Autovehicule autonome: În 2018 vor apărea public primele masini care se autoconduc. În jurul anului 2020, intreaga industrie va începe să fie perturbata. Nu veti mai dori sa dețineti o mașină. Veti apela o masina cu telefonul, aceasta va apărea la locația dumneavoastră și vă va conduce la destinație. Nu va fi necesar să o parcati, veți plăti doar pentru distanța parcursă și poate fi productiva în timpul conducerii. Copiii noștri nu vor primi un permis de conducere și nu vor deține o mașină. Orasele se vor schimba, deoarece vom avea nevoie de 90-95% mai putine masini decat acum. Vom putea transforma fostul loc de parcare în parcuri. La nivel mondial, 1.2 milioane de oameni mor anual în accidente de autovehicule. Acum avem cate un accident la fiecare 100.000 de km; cu conducere autonomă, numarul va scadea la un accident la fiecare 10 milioane de km. Acest lucru va salva un milion de vieți în fiecare an.
Cele mai multe companii de automobile ar putea ajunge în stare de faliment. Companiile auto tradiționale încearca o abordare evolutivă și construiesc doar o mașină mai bună, în timp ce companiile tehnologice (Tesla, Apple, Google) revoluționează industria construind un calculator pe roti (o masina computerizata). Inginerii de la Volkswagen si Audi sunt complet îngroziți de Tesla (companie de masini electrice).
Companiile de asigurări vor avea probleme masive, deoarece fără accidente, politele de asigurare vor deveni  de o suta ori mai ieftine. Modelul lor de afaceri de asigurare auto va dispărea.
Industria imobiliara se va schimba. Dacă se poate lucra în timp ce fac naveta, oamenii se vor muta cu traiul mai departe, pentru a trăi într-un cartier mai frumos.
Masinile electrice vor fi folosite la scara inalta până în 2020. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase, deoarece toate masinile vor functiona pe electricitate. Energia electrică va deveni incredibil de ieftina și curata/nepoluanta. Producția solară se afla pe o curba ascendenta deja timp de 30 de ani, dar numai acum se poate vedea impactul. Anul trecut, a fost produsa la nivel mondial mai multa energie solara decât energie fosila (neregenerabila). Pretul pentru energia solara va scadea atat de mult, incat toate companiile de cărbune vor iesi din afaceri până în anul 2025.
Energia electrică ieftină va duce la o abundenta de apa ieftină. In cele mai multe locuri, nu lipsa apei e o problema, ci a apei potabile. Imaginați-vă cum va fi, dacă toti vom putea avea oricata apă curată vrem, aproape gratis.
Sănătate:  Sunt in curs de dezvoltare dispositive medicale, care sunt conectate la telefon, avand functia de a scana retina, proba de sânge și respiratia, identificand astfel aproape orice boală. Dotorita pretului mic, în câțiva ani toată lumea va avea acces la medicina de clasă mondială, aproape gratuit.
Imprimare 3D: Prețul unei imprimante 3D a coborât de la $ 18.000 la 400 $ în 10 de ani. În același timp, a devenit de 100 de ori mai rapida. Toate companiile mari de pantofi au început sa printeze pantofi folosind tehnologia 3D. Piese de schimb de avion sunt deja tipărite în 3D. Statia spatiala are acum o imprimantă care elimină necesitatea numărului mare de piese de schimb, folosite în trecut.
La sfârșitul acestui an, noile telefoane inteligente vor avea posibilități de scanare 3D. Va veti putea scana picioarele in 3D și printa acasa pantoful perfect. În China, au printat deja in 3D o clădire de birouri de 6 etaje. Până în 2027, 10% din tot ceea ce se produce, va fi printat 3D.
Oportunitati de afaceri: Dacă vă gândiți la o nișă pe care vreti să intrati, întrebați-vă: "In viitor, crezi că vom avea așa ceva?" In cazul în care răspunsul este da, atunci cum poți face ca acest lucru sa se intample mai devreme? În cazul în care nu funcționează si pe telefon, uita ideea. Si orice idee proiectata pentru a avea succes în secolul 20 este sortita eșecului în secolul 21.
Locuri de lucru: 70-80% din locurile de muncă vor dispărea în următorii 20 de ani. Vor fi multe noi locuri de muncă, dar nu este clar dacă vor exista suficiente într-un timp atat de scurt.

Sursa: Prof Valentina Lupu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu