luni, 12 decembrie 2016

Toţi privim, puţini vedem





Tu, straine, cel care-mi vorbesti tara de rau,

M-am cam plictisit sa aud aceleasi stereotipuri false venite de peste granite stabilita de tine. Sa-mi reamintesti prin deceptii cat de​  urat e aici, desi tu nu stii cat de frumos e aici. Sa-mi​  vorbesti de rau rudele, desi nu stii care sunt rudele​  mele.

 – Afla ca milioane​  de oameni traiesc azi in toata lumea, datorita lui Nicolae C. Paulescu, definitorul oficial al insulinei.

 – Tu ai scris in scoli cu stiloul tau, nu? Inventat de Petrache Poenaru.

 – Data viitoare cand zbori in concediu sa-ti amintesti ca tu te deplasezi prin aer ca pescarusul, ajutat de Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda, pentru ca ei au aterizat cu primul avion din istorie, s-au jucat cu primul avion fuselat aerodinamic, si unul din ei a inventat motorul cu reactie. Sa te vad, stii cine?

 – Tot noi am dus lucrurile mai departe si azi ne-am depasit limitele cerului datorita lui Hermann Oberth, parintele fondator al astronauticii. Admira-mi mandria, pentru ca el s-a nascut si a crescut in aceleasi orase ca si mine (Sibiu, Sighisoara).

 – Apropo! Stiai ca un crater de pe luna ii poarta numele lui Spiru Haret? Pentru ca a creat baza astrofizicii moderne (fenomele observate de astronomie).

 – Afla ca tu azi iti poti face zi in miez de noapte pentru ca Nicolae Teclu a contribuit la chimia mondiala (inventand becul cu reglarea curentului electric si gaz). Si daca treci prin Timisoara sa iti notezi ca a fost primul oras iluminat electric din Europa.

– Daca lumea a scapat de holera sa-i multumesti lui Ioan Cantacuzino,​ ​da?

– Daca lumea a ​scapat de Hitler atunci sa-i multumesti lui Gogu​ Constantinescu, pentru ca el a oferit suprematia aviatiei​ britanice prin inventarea sonicitatii (stiinta care a ajutat​ la inventia mitralierei cu cadenta de tragere sincronizata​ cu rotatia elicei montata pe avioanele de lupta); ca​​m tare nu?

– Si daca tot vorbim​ de razboaie si eroi, data viitoare cand te rogi spre cer​ sa-i multumesti si bunicului meu, pentru ca el a luptat​ alaturi de ai tai, ca sa te bucuri tu de pamanturile si​ libertatile tale.

– Te uiti cu placere​  la Animal Planet stiu, pentru ca Emil Racovita a oferit baza​  de studiu datorita fondarii biospeologiei​.

– Te plimbi cu drag in Porschele tau puternic! Retine numele Aurel Persu,  inginerul mecanic care a inventat prima masina aerodinamica​  cu motor in spate. Du-te si viziteaza Muzeul Tehnic din​ Parcul Carol, sa te convingi​.

– Daca ai inventat internetul si securitatea lui atunci de ce pe hackerii​  romani (care au spart servere de top cum sunt cele de la Air​  Force, US Army, NASA) nu ii premiezi ca ti-au aratat​  greselile, ci ii inchizi prin inchisori?​

-​ Te intineresti cu Gerovital iar produsele institutului Ana Aslan au tratat pacienti cu nume sonore, simbolurile tale, ca: Charlie Chaplin, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, Ferdinand Marcos, contesa Zwarowskzy…

 – Hai sa-ti zic un mic amanunt discret despre George Enescu, supranumit ‘Mozart de Romania’, care a oferit numele unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzica simfonica din Europa – cand a plecat prin lume a ajuns directorul Filarmoncii din New York.

– Iar daca citesti cat de frumos scria academicianul Nicolae Iorga despre Enescu incepe sa ti se incalzeasca sangele (al meu e latin, deci fierbe); admiratie civica sa fie oare?

– Apropo de filarmonica, cauta pe Google despre Sergiu Celibidache, muzicianul numit “Musical director of City of Munich”, adica nucleul cultural al Germaniei.

– Constantin Brancusi a fost ‘mai smecher decat prevedea moralitatea vremii’, intelegand ca pentru a redefini sculptura mondiala a trebuit sa vina la tine-n tara.

– Iar Hagi, Nadia si Nastase nu sunt doar imaginea unei banci, ei au dus performanta sportiva la nivelul superior; cel in care generatii de copii din lume au crescut cu posterele lor pe pereti, asa cum am facut-o si eu.

– Piese produse de Maria Tanase, sunt azi preluate de trupe mari in lume, incepand sa inteleaga frumusetea sufletului sau.

– Vrei sa-ti zic in cate zeci de tari a fost tradus si citit Mircea Eliade si cat de evoluat a fost, ca de abia azi incepe lumea sa-l inteleaga?

– Si imi pare rau ca nu-l poti traduce pe Mihai Eminescu, ca sa il citesti cu pasiune ca si pe Hugo, T. S. Eliot, Shakespeare, sau Puskin.

– Vlad Tepes, Vlad Dracul, Dracula. Vei vedea ca la un moment dat legenda asta va ajunge acolo asa cum trebuie, daca nu cumva a ajuns deja.

– George Emil Palade, Herta Muller si Ioan Moraru au pasit pe covorul premiatilor Nobel; tu poti?

- ​As vrea sa mai enumar multi "campionii invizibili" de azi doar ca tu nu-i vezi pe ei. As enumera top companie de constructii in Spania, pentru ca noi am construit drumurile acolo, despre cea mai apreciata soprana la Royal Opera House la Londra, despre una dintre cele mai bune tenismene din lume, ca​ ​vorbim de 3 ori mai multe limbi decat tine, despre un baiat plecat din Baia Mare ajuns unul dintre cei mai bine vanduti pictori din Londra, de restaurante de lux din Roma detinute de ai mei, despre doctorii ce scriu azi istorie in Franta si Canada, despre datoriile financiare pe care tara ta inca le are fata de noi si, desi ar trebui sa depui un efort sa le returnezi, ne arati cu degetul zicand ca romanii sunt tigani si saraci, iar tu inca n-ai venit sa ne vizitezi. Noi nu stam in rulote la Roma, nu cantam in intersectii in Paris, nici la acordeoane in Londra. Noi stam la cozi la teatre si ne dam putinii bani pe carti si le citim pe stomacul gol.

​Toţi privim, puţini vedem.


Sursa: Elena Ionescu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu