vineri, 31 martie 2017

O minune de chivot !






O minune de chivot !



Chivotul Bisericii Sfinții Apostoli din Constantinopol, argint aurit, cu macheta Bisericii, sec. IX-XI, păstrat în muzeul Domului San Marco din Venetia, unde a fost adus de către baronii Cruciatei a IV-a, după anul 1204, ajuns în mâna lor după prădarea capitalei romeice de către latini, după data de 13 april 1204, când aceștia au cucerit Constantinopolul.

 Numai că venețienii nu numai că i-au dat o altă întrebuințare, dar i-au schimbat și numele. Astfel, după anul 1231 a fost transformat în în relicvar pentru păstrarea Sfântului Sânge (! ?) și citat sub acest nume în inventarul de la Veneția, din anul 1283, nota nr. 1. Chivotul acesta este cunoscut în literatura apuseană sub numele de relicvar sau cățuie, și reprezintă Biserica Sfinților Apostoli, din Constantinopol – în miniatură – realizat fiind din argint aurit, azi în Muzeul Domului San Marco, din Veneția, vedere din față, identificat în mod greșit ca „cădelniță” sau „cățuie”. Vedere din față, cu cele două uși, bine distincte.

Luat din catalogul expoziției de la Paris, 1984: Le Trésor de Saint-Marc de Venise, Galeries nationales du Grand Palais (Paris), 1984, Olivetti, Milano, p. 237 – 243. 

Constantinopol, chivot, relicvar sau cățuie, după modelul Bisericii Sfinților Apostoli, din argint aurit, sec. XI-XII, azi în Muzeul Domului San Marco, din Veneția, nr. inv. 142, vedere din față, identificat în mod greșit ca „cădelniță” sau „cățuie”. Vedere din față, cu cele două uși, bine distincte.

„Incense burner of silver and gold in the shape of a church, perhaps that of the Holy Apostles in Constantinople, with the allegoric figures of Valour and Wisdom in relief. 12th century. (Venice, Treasury of S. Marco)”

Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu