Toti
bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte
mic!
E un adevar dovedit statistic.
Colesterolul marit nu
produce moartea.
Dr Mihnea DRAGOMIR
Academician Prof. Dr.
Ioan Bruckner ne spunea, de cate ori avea ocazia, doua lucruri despre valoarea
normala a colesterolului:
1) este specific
habitudinilor alimentare ancestrale ale fiecarei populatii si zone geografice
(cald, rece, temperat), deci nu paote fi vorba de o valoare unica,
international acceptata;
2) valoarea considerata
normala a colesterolului este cea recomandata de americani (cand , la moda erau
savantii rusi !): 2 urmat de cifra varstei. Aceasta valoare ar fi cifra medie
acceptata ca normala. si este corectata de indicatorii de la pct. 1.
Statistic vorbind, in
principala cauza de mortalitate in care colesterolul ar juca un rol important
(bolile cardiace!) valoarea colesterolului este … mica!
Colesterolul, o problemă
?
Mijloacele media au
introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.
Oameni de o splendidă
sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru
“colesterol”. Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea
disperării. “Am două sute. E grav, dom’ doctor ?”
Răspundem: nu, nu este
grav.
Valoarea normală a
colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
Dacă este aşa, cum s-a
ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize
pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o
altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care
totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să
nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
Dacă, totuşi, vor
nesocoti sfatul meu, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul
străin de cele scrise mai jos.
Secretul este că
scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi
cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a
scădea colesterolul.
Astfel, în anii ’80,
singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin
şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât
de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980,
vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa
cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament
medicamentos.
Odată cu descoperirea unor
medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai
scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această
clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era
mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit
că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar
induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această
valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin
oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de
medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni
“vârfurile cercetării medicale”, mai întâi în congrese o dată la doi ani prin
capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de “întruniri
ştiinţifice mondiale”, de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic
(de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii
participanţi să prezinte lucrări “ştiinţifice”, în care se pretinde,
folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că
valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru
sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi
ridică serioase probleme de sănătate publică etc.
Să mai observăm că ceea
ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a
tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.
Extrapolând, putem
prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să
modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini
vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.
Tratamentul
hipercolesterolemiei
Dacă valoarea
colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa
cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această
situaţie.
Dacă valoarea colesterolului
este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea
excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a
fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)
Dacă valoarea colesterolului
este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cuevitarea
smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de
gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat
în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului
şi usturoiului.
Toate fructele sunt
indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
Din 6 în 6 luni se
face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât
şi fracţiile lui.
Dacă
valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament
medicamentos.
De regulă cu Vasilip o
tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în
funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni,
pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
Tipuri de întrebări
frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare
în chenar negru şi în dreptul ei scrie: “above normal range”. Şefa laboratorului,
când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei
din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog
mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar
am să fac infarct. Ce este de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta,
citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale
se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup
de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui,
potrivit unei definiţii ştiinţifice a “normalului”.
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar
cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de
anul viitor de la Ouagadougou.
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi
uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este
colesterolul normal.
Am auzit că uleiul de
porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol,
deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală
este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii,
iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele,
usturoiul, cimbrul.
Este esenţial să nu
mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine
gălbenuşuri de ou. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte
şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe
brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul
dacă sunt folosite în cantităţi prudente.
Tratamentul medicamentos
al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala
aspirină, are reacţii adverse. Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu
lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm
medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament
medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât
riscul potenţial.
Urmez un regim strict
vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %. De
unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi
mere?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care
vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam,
celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie.
Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament
medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un
mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de
excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral,
etc.
Am colesterolul mărit,
dar nu suport peştele, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele
suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de
usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie
sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri
hipolipemiante.
Colesterolul meu total
este normal, dar raportul HDL – LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul
bun”, adică HDL şi “colesterolul rău”, adică LDL are importanţă mai ales în
cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai
mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre marea
problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita
normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie
declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi,
unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita
inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de
tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
Toti bolnavii care au
murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar
dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.
Dr Mihnea DRAGOMIR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu