joi, 30 martie 2017

colesterolul
Betreff: WG: Dr. Ioan Bruckner –
Toti bolnavii care au murit de inima au murit cu colesterolul foarte mic.
Academicianul ne spunea, de cate ori avea ocazia, doua lucruri despre valoarea normala a colesterolului:

1 - este specific habitudinilor  alimentare ancestrale ale fiecarei populatii si zone  geografice (cald, rece, temperat), deci nu poate fi vorba de o valoare unica, international acceptata;

2  - valoarea considerata normala a colesterolului este cea  recomandata de americani (cand, la moda erau savantii  rusi!!): numarul 2 urmat de cifra varstei.Aceasta  valoare ar fi cifra medie acceptata ca normala si este  corectata de indicatorii de la pct.1.

Statistic vorbind, asa cum spune si dr.  Dragomir, in principala cauza de mortalitate in care colesterolul ar juca un rol important (bolile cardiace!)  valoarea colesterolului este ... mica!


Colesterolul, o problemă ?

Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate  generală: teama de colesterol.

Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet  şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol".Buletinul de analize le  adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării."Am două sute. E grav, dom'  doctor ?"

Răspundem: nu, nu este grav.


*Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg  la 100 de ml de sânge.*

Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate  a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care déjà valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari!?!?!?? Ei bine, aici este o altă poveste.Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Secretul este că scăderea valorii  normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă  paralelă şi cu puţin ulterioară, descoperirii unor  medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.

Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această  proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse  importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul  firmelor de medicamente.

De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină  anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a  colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus.
Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu  tratament medicamentos. 

Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad  colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub  patent, interesul firmelor de medicamente pentru această  clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu  hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în  marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit  că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de  tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de  câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile​ normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de  medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început  a se întruni "vârfurile cercetării medicale",  mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale​  europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai  exotice. La astfel de "întruniri​ ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un  bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori​ la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi  să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile  largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici​  decât se credea, că există riscuri serioase pentru  sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de  sănătate publică etc.


*Tratamentul hipercolesterolemiei*

Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu  este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus,  deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această  situaţie.

Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %,  este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea  excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL  versus LDL, dacă nu a fost făcut).

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg %  este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea  smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu  limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână  (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului  şi usturoiului.

Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc  în această privinţă.

Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile  lui.

Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.

De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.

Reevaluare după 3  luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.


Tipuri de întrebări frecvente:

- Am  colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range".Şefa  laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză,  m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt  îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medical  cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi,  spunându-mi că în caz contrar am să fac  infarct.Ce este de făcut ?

Răspuns:  dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.  Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori “normale” se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie  de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un  eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a normalului".

Vecinii şi cei din familie sunt victimele  campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la  Ouagadougou.
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină  anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.

- Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?

Răspuns: *nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt* *capabile să sintetizeze colesterol ca  atare*.

Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de  bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei  hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în  mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul,  cimbrul. Peştele  este foarte  indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod  paradoxal, peştele gras. 

Deşi laptele şi multe  brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în  cantităţi prudente.

- Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii  adverse?

Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse. Cu deosebire un tratament cronic, care  se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri.

 Aceasta nu  înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem  atunci când, în urma unui raţionament medical, medical  nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare  decât riscul potenţial.

- Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.

De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele  săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?

Răspuns: Această situaţie  (relativ rară) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism.

Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie.

Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să  urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să  suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.

- Am colesterolul mărit, dar nu suport să  mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău.Ce  este de făcut?Răspuns: În loc de peşte,  puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care  conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi,  încercaţi tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din  plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

- Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL – LDL  nu este bun. Ce trebuie să fac?

Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul  bun", adică HDL şi "colesterolul rău",  adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care  colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.

Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de  hipercolesterolemie.  O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie  ar fi indicată, totuşi.

Dr Mihnea DRAGOMIR
Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au  murit cu colesterolul foarte mic.
 ​
​​E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce  moartea!!!!!!!!!

Sursa: Prof Valentina Lupu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu