Betreff: WG: Dr. Ioan Bruckner –
Toti bolnavii care au murit de inima
au murit cu colesterolul foarte mic.
Academicianul
ne spunea, de cate ori avea ocazia, doua lucruri despre valoarea normala a
colesterolului:
1 - este
specific habitudinilor alimentare
ancestrale ale fiecarei populatii si zone
geografice (cald, rece, temperat), deci nu poate fi vorba de o valoare
unica, international acceptata;
2 - valoarea considerata normala a
colesterolului este cea recomandata de
americani (cand, la moda erau savantii
rusi!!): numarul 2 urmat de cifra varstei.Aceasta valoare ar fi cifra medie acceptata ca
normala si este corectata de indicatorii
de la pct.1.
Statistic
vorbind, asa cum spune si dr. Dragomir,
in principala cauza de mortalitate in care colesterolul ar juca un rol
important (bolile cardiace!) valoarea
colesterolului este ... mica!
Colesterolul, o problemă ?
Mijloacele
media au introdus o adevărată anxietate
generală: teama de colesterol.
Oameni de o
splendidă sănătate telefonează la cabinet
şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru
"colesterol".Buletinul de analize le
adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării."Am două sute.
E grav, dom' doctor ?"
Răspundem:
nu, nu este grav.
*Valoarea normală a colesterolului în
România este 280 mg la 100 de ml de
sânge.*
Dacă este
aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate
a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care déjà valori de 181
de mg % sunt trecute ca anormal de mari!?!?!?? Ei bine, aici este o altă
poveste.Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi
trebuie spusă. Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o
curbă paralelă şi cu puţin ulterioară,
descoperirii unor medicamente care au
proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în
anii '80, singurul medicament cu această
proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era
foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât
de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea,
cei care vor deschide orice carte de medicină
anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa
cum am spus.
Intervalul
260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu
tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai
specifice, care scad colesterolul în mod
mai eficient, mai scumpe şi aflate sub
patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul
pacienţilor cu hipercolesterolemie reală
era mic, specialiştii în marketing au
făcut diferite socoteli, din care a reieşit
că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li
s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de
tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele
producătoare ar avea numai de câştigat.
Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de
firmele de medicamente, ci de medici în
baza unor studii, au început a se
întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin
capitale europene, mai nou în congrese
anuale prin locaţii mult mai exotice. La
astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de
un bogat program cultural-artistic (de
la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice",
în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale
sunt mai mici decât se credea, că
există riscuri serioase pentru sănătate
la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică
serioase probleme de sănătate publică
etc.
*Tratamentul hipercolesterolemiei*
Dacă
valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am
spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de
hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă valoarea
colesterolului este între 260 şi 279 mg %,
este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu
repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut).
Dacă valoarea
colesterolului este între 280 şi 299 mg %
este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii
grase şi cu limitarea numărului de
gălbenuşuri la 4 pe săptămână
(albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă
un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu
generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate
fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
Din 6 în 6
luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul
total, cât şi fracţiile lui.
Dacă
valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament
medicamentos.
De regulă cu
Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă
schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare
după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele
sunt eficiente.
Tipuri de întrebări frecvente:
- Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă
această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal
range".Şefa laboratorului, când
mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a
rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar
medical cardiolog mi-a prescris să iau 6
tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că
în caz contrar am să fac infarct.Ce este
de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta,
citiţi-l. Laboratorul dă valorile
normale în funcţie de ce valori “normale” se introduc cu ajutorul tastaturii,
nu în funcţie de valorile medii a unui
grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un
eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii
ştiinţifice a normalului".
Vecinii şi
cei din familie sunt victimele
campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi
sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou.
Dacă nu
credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte
de medicină anterioară anului 1980 şi
vedeţi cât este colesterolul normal.
- Am auzit
că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns:
*nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt* *capabile să
sintetizeze colesterol ca atare*.
Deci, orice
fruct sau legumă sau cereală este la fel de
bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de
plante sunt în mod deosebit indicate, de
exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere,
în mod paradoxal, peştele gras.
Deşi laptele
şi multe brânzeturi conţin colesterol,
ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.
-
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice
medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse. Cu deosebire un
tratament cronic, care se ia cu lunile
şi anii, are posibile riscuri.
Aceasta nu
înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament
medical, medical nostru consideră că
beneficiul scontat este mai mare decât
riscul potenţial.
- Urmez un
regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de
280 mg %.
De unde
atâta colesterol, dacă eu în ultimele
săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
Răspuns:
Această situaţie (relativ rară) în care
vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism.
Aşa cum
spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac
excepţie.
Uneori
această sinteză este în exces. Va trebui să
urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în
lipsa căruia există un mare risc să
suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul
de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.
- Am
colesterolul mărit, dar nu suport să
mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău.Ce este de făcut?Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente
alimentare care conţin acizi
omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi,
încercaţi tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie
sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din
plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
-
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL – LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns:
afectarea raportului dintre "colesterolul
bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile
în care colesterolul normal este crescut
sau are valori la limită.
Deci, în
cazul dv nu se poate vorbi de
hipercolesterolemie. O importanţă
mai mare acordată peştelui în alimentaţie
ar fi indicată, totuşi.
Dr Mihnea
DRAGOMIR
Toti
bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.
E un
adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea!!!!!!!!!
Sursa: Prof Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu