sâmbătă, 25 noiembrie 2017

7 scriitori celebri...

7 scriitori celebri care au prezis viitorul cu o precizie uluitoare

Unii scriitori celebri, în special cei de science-fiction, au minți diferite de ale noastre. Ei încearcă în permanență să-și imagineze lucruri dincolo de închipuirea omului obișnuit, pe care să le transpună în povești surprinzătoare. Majoritatea autorilor de science-fiction au avut dorința de a prezice viitorul.
Unii au eșuat lamentabil, dar alții au reușit cu o exactitate uimitoare. Ei și-au imaginat tehnologii revoluționare cu zeci sau sute de ani înainte ca ele să fie posibile. Hai să descoperim împreună șapte scriitori celebri care au prezis viitorul. Oare câte dintre realizările din știință și tehnologie li se datorează?

1. Mary Shelley – transplantul de organe și electroterapia


Scriitori celebri - May Shelley

În zilele noastre, „Frankenstein” (comandă cartea online), operă publicată în 1818, este poveste de groază clasică, pe care o cunoaște aproape oricine. La vremea la care a fost scrisă, însă, povestea se baza pe preocupările științifice ale vremii. În secolul al XIX, medicina modernă abia prindea aripi, iar experimentele cu organe umane erau la ordinea zilei.
Preocupată de subiect, Mary Shelley l-a tratat în cartea sa și a devenit unul dintre acei scriitori celebri care au prezis viitorul. În Frankenstein, autorarea își imaginează transplantul de organe, care avea să devină realitate la mulți ani de la  publicarea cărții.
Mai mult, ideea lui Shelley de a trece curent electric prin corpul unei persoane în stop cardio-respirator pentru a o readuce la viață este, și ea, foarte aproape de realitate. Astăzi, tehnica este folosită în cadrul recuperării medicale prin electroterapie.
Mai mult, medicii de astăzi încearcă diverse experimente cu electrozi, menite să stimuleze coloana vertebrală a pacienților paralizați.

2.  Jonathan Swift – sateliții lui Marte


Scriitori celebri - Jonathan Swift

Fără a fi pasionat de science-fiction, Jonathan Swift a fost un vizionar. În celebrul volum „Călătoriile lui Gulliver” (comandă cartea online), publicat în 1726, Swift reușește să facă o previziune uimitoare.
Când Gulliver se află pe insula zburătoare Laputa, astronomii descoperă că planeta Marte are două luni. 151 de ani mai târziu, s-a dovedit că Swift avea dreptate. Phobos și Deimos, cele două luni ale planetei Marte, au fost descoperite de Asaph Hall.

3. Martin Caidin – protezele bionice


Scriitori celebri - Martin Caidin
 Foto: publicbroadcasting.net

În romanul „Cyborg”, scriitorul Martin Caidin își imaginează vremurile în care protezele bionice sunt posibile.

Martin Caidin și-a câștigat locul pe lista de scriitori celebri care au prezis viitorul datorită unei previziuni uimitoare. „Cyborg” (1972) spune povestea lui Steve Austin, un bărbat care se prăbușește cu avionul.
În urma accidentului, Austin rămâne fără picioare și cu o singură mână, dar și orb de un ochi. Un departament secret al guvernului, specializat în bionică, îi înlocuiește lui Austin toate membrele lipsă cu proteze bionice de mare mobilitate. Deși romanul a fost scris în 1972, Martin Caidin este și el un vizionar.
Protezele bionice sunt astăzi o realitate, iar oamenii de știință lucrează la exoschelete care să funcționeze mai bine decât părțile organice ale corpului nostru.

4. Jules Verne – aselenizarea


Scriitori celebri - Jules Verne

Jules Verne nu putea să lipsească din lista cu scriitori celebri care au prezis viitorul. Cea mai importantă previziune a autorului francez este, fără îndoială, aselenizarea.

În vremea în care călătoriile pe lună erau de domeniul fantasticului, Jules Verne a surprins prin acuratețea cu care a descris procesul. În capodopera sa, „De la Pământ la Lună” (comandă cartea online), scrisă în 1865, scriitorul francez utilizează niște calcule de o precizie uimitoare.
De asemenea, în carte, materialul din care este construită capsula care-i transportă pe oameni spre Lună este aluminiul, un material extrem de comun astăzi, dar extrem de rar la acea vreme. De altfel, procedeul modern de fabricare a aluminiului a fost pus la punct la 20 de ani după apariția cărții!
Mai mult, Jules Verne a prezis cu acuratețe inclusiv locul în care se află Centrul Spațial Kennedy din Florida, cu o sută de ani înainte ca el să fie înființat.

5.  Arthur C. Clarke – inteligența artificială


Scriitori celebri - Arthur C Clarke

2001: Odiseea Spațială (comandă cartea online), scrisă în 1968, este una dintre capodoperele scriitorului Arthur C. Clarke. În roman, autorul tratează subiecte precum explorarea universului, chiar înainte ca omul să ajungă pe lună.
Povestea se centrează pe evoluția omenirii de la maimuțe și până în prezent și face o serie de predicții cu privire la cum va arăta civilizația viitorului. Printre aceste predicții se numără HAL 9000, un computer dotat cu inteligență artificială, (similar cu SIRI, aplicația inteligentă instalată în prezent pe toate dispozitivele Apple).
Astfel, Arthur C. Clarke este unul dintre primii oameni care și-au imaginat posibilitatea dezvoltării inteligenței artificiale, cu mult timp înainte ca ea să devină o realitate. Tot scriitorul britanic și-a imaginat un ziar electronic, care seamănă foarte mult cu tabletele din ziua de astăzi.

Imaginația lui debordantă, dar ancorată în realitate, îl plasează pe Arthur C. Clarke între scriitorii celebri cu cel mai fin simț al anticipației.

6. H.G. Wells – ingineria genetică, bomba atomică, laserele și aselenizarea


Scriitori celebri - H G Wells
Foto: blankonblank.org

H. G. Wells este considerat pe bună dreptate părintele literaturii science-fiction. Wells avea un talent deosebit în a-și imagina viitorul, iar descrierile lui sunt de o acuratețe uimitoare. Cea mai faimoasă carte a sa, „Războiul lumilor” (comandă cartea online) este o capodoperă a literaturii univrsale.
Deși multe dintre previziunile lui încă nu s-au concretizat – precum călătoria în timp și războaiele interplanetare – multe lucruri imaginate de Wells au devenit realitate. Printre ele se numără armele nucleare, aselenizarea, ingineria genetică, dar și laserele.
Uimitor este faptul că toate aceste concepte au fost detaliate la începutul secolului XX, cu zeci de ani înainte ca ele să existe. Cea mai cunoscută previziune a lui H. G. Wells este cea din romanul „Lumea eliberată”, care descrie distrugerea lumii de niște bombe incredibil de puternice (armele nucleare).

7. Hugo Gernsback – un vizionar al tehnologiei


Scriitori celebri - Hugo Gernsback
Foto: tarzan.org

Scriitorul luxemburghez Hugo Gernsback este o prezență esențială pe lista cu scriitori celebri care au prezis viitorul. Scrisă la începutul secolului XX, cartea „Ralph 12c 41+” este o colecție de previziuni exacte ale viitorului.
Capodopera science-fiction a fost scrisă inițial în 12 părți independente, adunate în 1925 într-un roman. În cartea sa, Gernsback menționează lucruri care la acea vreme păreau imposibile: transmisia telecomandată, apelurile video, utilizarea energiei solare în viața de zi cu zi, laptele și mâncărurile artificiale, materialele sintetice, reportofoanele și călătoriile în spațiu. Tot în romanul lui Gernsback găsim prima descriere exactă a unui aparat radar, însoțită de o diagramă.

Sursa: Dorina Anghel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu