vineri, 24 noiembrie 2017

Construcția Mănăstirii Curtea de Argeș






Zidirea umbrei....!!!b
Construcția Mănăstirii Curtea de Argeș: Zidirea umbrei, o practică bizară


Construcția Mănăstirii Curtea de Argeș a început în anul 1514, din dorința lui Neagoe Basarab. În tinerețe, Neagoe Basarab a studiat în Italia și Constantinopol. Baiazid al II-lea i-a încredințat administrarea construcției unei moschei.

Constructorul șef al moscheii era Manoil din Niaesia, un armean recunoscut în arta construcției. Cu toate că turcii interziceau folosirea marmurei în construcția bisericilor, pentru a nu se ridica la nivelul moscheelor, Neagoe Basarab reușește să aducă marmură din Grecia. Neagoe i-a scris sultanului Selim să aprobe un import de marmură, mințindu-l cu privire la destinația acesteia. În secolul al XIX-lea, arheologul Grigore Tocilescu descoperă pe  bolta bisericii o cărămidă pe care era scris cu caractere osmane numele lui Allah. După restaurarea bisericii, această cărămidă a dispărut.

Mitul Anei

Nu se cunosc motivele pentru care au fost scrise acele caractere. Legenda Meșterului Manole face trimitere la un mit fundamental al poporului român, nimic nu poate fi clădit, nimic nu poate dăinui, dacă nu are la bază un sacrificiu. Istoricul Ștefan Dumitrache susține că Ana a fost sora de lapte a lui Neagoe și fiica din flori a lui Pârvu Craiovescu.
Ana a fost căsătorită cu celebrul Manoli din Niaesia. Din cauza disensiunilor dintre Manoli și muncitori, construcția mănăstiri a durat mai mult de 5 ani. Pentru acele vremuri în care o biserică se ridica în câteva luni, 5 ani au însemnat foarte mult.
Pe fondul acestor neînțelegeri a survenit și moartea Anei. Ea a murit ca urmare a revoltei meșterilor, care au zidit-o în zidurile bisericii. Potrivit unui obicei vechi, unei persoane care stătea la soare i se măsura umbra, pe furiș, cu ajutorul unei bâte.
Jalonul se rupea la dimensiunea umbrei și se îngropa în zid. Practica se numea zidirea umbrei. Cei cărora li se întâmpla acest lucru, înnebuneau. De aceea, întregul obicei se făcea pe ascuns.




Curtea de arges - Construcția Mănăstirii Curtea de Argeș: Zidirea umbrei, o practică bizară

De altfel, cele două turle de deasupra pronaosului răsucite din exterior spre interior, de jos în sus, simbolizează ascensiunea, de la pământ la cer, prin sacrificiul Anei și al copilului pe care îl purta în pântece. Manoli moare și el în condiții tragice, încercând să zboare după acoperișul bisericii. În locul unde Manoli a căzut s-a format un izvor, care îi poartă numele. În timp, izvorul a secat.

 Sursa: Geprge Anca










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu