vineri, 24 noiembrie 2017

...„protectoratele” SUA




Trump, Bannon şi „protectoratele” SUA

Steve Bannon s-a remarcat, mai întâi, ca ziarist, apoi, ca strateg electoral, devenind şeful de campanie electorală a lui Donald Trump în cursa acestuia pentru funcţia de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, muţi analişti acordându-i un rol important în formularea strategiei de campanie şi, în final, în câştigarea acesteia.
După câştigarea alegerilor, Bannon a fost numit consilier prezidenţial pentru strategii politice, dar a intrat, repede, în conflict cu ceilalţi membrii ai stafului prezidenţial şi a fost demis din funcţie, în luna august a acestui an.
După demitere, Bannon scrie articole şi acordă interviuri, în care prezintă şi argumentează ideile cu care Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale.
Prezentările lui Steve Bannon sunt de mare folos celor care doresc să înţeleagă mai bine conţinutul programului politic al actualului Preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Recent, Bannon a acordat un interviu postului intalian de televiziune CANALE 5, în care a făcut următoarea afirmaţie:
“Ceea ce ne preocupă pentru moment este constatarea că mulţi dintre aliaţii noştri - NATO, UE – sunt nişte protectorate. Ştiu că nu place multora, însă sunt nişte protectorate ale Statelor Unite, la fel ca şi Coreea de Sud şi Japonia, însă SUA nu îşi mai pot permite aşa ceva“.
Interesantă afirmaţie!
Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, protectoratul este o “formă de dependență politică a unui stat faţă de altul în virtutea unei convenţii conform căreia statul protector conduce politica externă a statului protejat, acesta păstrându-şi autonomia internă.”
Dicţionarul MERRIAM-WEBSTER, unul dintre cele mai apreciate în Statele Unite, este mai direct şi mai simplu şi ne spune că protectoratul este “a small country that is controlled and protected by a larger one”, adică, pe româneşte, „o mică ţară care este controlată şi protejată de către una mai mare”.
Cum domnul Bannon este mult mai aproape de dicţionarul american decât de cel românesc  trebuie să admitem că el vrea să ne spună că Statele Unite CONTROLEAZĂ şi PROTEJEAZĂ şi NATO, şi UE. şi Coreea de Sud, şi Japonia, şi, multe alte ţări care sunt ALIAŢI ai Statelor Unite ale Americii.
Nu chiar TOŢI aliaţii sunt protectorate, ci numai MULŢI dintre ei. Bannon nu ne spune care sunt aliaţii care nu sunt protectorate, care nu sunt CONTROLAŢI şi PROTEJAŢI de SUA.
Pentru noi prezintă interes faptul că Bannon ne spune că TOATE cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene, deci şi România, sunt protectorate ale SUA, sunt ţări controlate şi protejate de către SUA.
Şi mai mult interes, pentru noi, prezintă finalul afirmaţiei lui Steve Bannon, acolo unde el ne spune că „SUA nu îşi mai pot permite aşa ceva”, adică SUA nu îşi mai pot permite să CONTROLEZE şi să PROTEJEZE ţările membre ale Uniunii Europene.
Logica politică ne spune că PROTECŢIA se acordă în schimbul CONTROLULUI. Te protejez, dar îmi cedezi controlul asupra statului, asupra justiţiei, asupra politicii externe, asupra serviciilor secrete, asupra economiei, asupra capitalurilor, asupra resurselor etc PROTECŢIA necesită consum de resurse, costuri, şi am nevoie de control asupra statului şi asupra economiei pentru a-mi recupera aceste costuri.
Experienţa politică ne spune că o ţară mică ajunge în situaţia de a deveni protectorat, de a cere protecţia unui stat mai puternic cedându-i acestuia, vremelnic, controlul asupra statului şi asupra economiei naţionale, atunci când  crede că este confruntată cu pericolul de a fi atacată, ocupată, transformată în PROTECTORAT, sau în COLONIE, sau distrusă, pur şi simplu, de o altă ţară, mult mai puternică, din punct de vedere economic şi militar.
Evident, nu toate ţările mici ale lumii ajung să ceară protecţiea celor mari. Numai cele care au ghinionul de a fi conduse de cozi de topor. Exemplele cel mai apropiate ni le  oferă Elveţia şi România.
Are, oare domnul Bannon dreptate? Sunt ţările membre ale Uniunii Europene protectorate ale SUA? Sunt aceste ţări CONTROLATE şi PROTEJATE de SUA?
Să luăm, ca exemplu, România, pe care o cunoaştem mai bine.
Este adevărat că presa din România a făcut publice unele implicări ale Ambasadei SUA la Bucureşti în viaţa politică a ţării, ca şi implicări ale unor reprezentanţi ai serviciilor secrete americane în activitatea serviciilor secrete  şi a justiţiei. Nu dispunem, însă, de suficiente dovezi care să ateste că statul român este controlat de cel american.
Avem, însă multe dovezi, greu de contestat, care arată că economia României este CONTROLATĂ de către aşa zisele corporaţii multinaţionale, care extrag din ţară mai mult de jumătate din avuţia creată de poporul român.
Conform Comunicatului nr. 102/2015 al Institutului Naţional de Statistică, corporaţiile multinaţionale controlează 88% din grupurile de întreprinderi care funcţionează în România.
Banca Naţională a României ne informează, însă, că din totalul investiţiilor străine directe  din România, multinaţionalele din Olanda deţin 24,3%, cele din Germania, 13,2%, cele din Austria 11,9%, cele din Franţa 6,9%, în timp ce cele din SUA deţin numai 1,9%..
Este clar că, din punct de vedere economic, nu Guvernul SUA controlează protectoratul” numit România ci multinaţionalele înregistrate în multe alte ţări, nu numai în SUA.
Aceste date ne-ar putea duce la ideea că Guvernul SUA îşi exercită componenta de control a protectoratului prin intermediul multinaţionalelor, indiferent în ce ţări sunt acestea înregistrate, sau că, de fapt, PROTECTORUL sunt multinaţionalele, iar Guvernul SUA este numai  un intermediar, un instrument al multinaţionalelor.
Deoarece domnul Bannon ne spune că „SUA nu îşi mai pot permite aşa ceva”, nu ne rămâne decât să urmărim următoarele decizii ale administraţiei Trump, referitoare la relaţia dintre Guvernul SUA şi multinaţionalele care participă le jefuirea multor popoare ale lumii, printre care, din păcate, şi cel român.
Până atunci, ar fi tare bine să începem să ne unim eforturile pentru a scăpa de „protectoratul” multinaţionalelor care au investit în această ţară 5 miliarde de euro în 27 de ani şi scot de aici 90 de miliarde de euro în fiecare an.

Constantin COJOCARU
20 octombrie 2017.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu