marți, 15 ianuarie 2019

Marian Ilie: Eminescu şi cultura naţională în reverbaraţii brâncovene




Marian Ilie: Eminescu şi cultura naţională în reverbaraţii brâncovene


Aşa cum anunţasem, sâmbătă 12 ianuarie în salonul "Droşcăria" al Palatului Brâncovenesc din Potlogi/Dâmboviţa am celebrat Ziua Culturii Naţionale - ziua de naştere a Luceafărului spiritualităţii românesti Mihai Eminescu. Să nu cumva să credeţi că ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale. Dimpotrivă, într-o ţara agitată de valurile politice mai  ceva decât o insulă din Pacific de un tsunami, nici măcar o sărbătoare naţionala sau o efigie precum cea a geniului eminescian nu mai au valoare, când sunt de plătit meschinele alea de poliţe. Numai alternativa desfăşurării activităţii într-o cârciumă a fost de natură să înmoaie spiritele, astfel încât am putut desfăşura activitatea nestingheriţi.
La intrarea în salon am putut admira expoziţia de pictură a Emiliei Trandafir, după care, odată aşezati la locurile noastre, ne-am dezlănţuit.


Despre Eminescu şi cultura naţională au vorbit eminescologul Nae Georgescu, criticii Aureliu Goci şi Victor Atanasiu, precum şi scriitorii Emil Lungeanu şi Florentin Popescu. Ca de fiecare dată într-o asemenea companie, s-au iscat discuţii şi dezbateri pe care numai intervenţia plină de gingăşie a grupului vocal de copii "Pentru voi Junior" din Potlogi şi recitalul de orgă al copiilor din grupul "Clopoţeii veseli" din Stoeneşti-Floreşti le-au putut aplana.  Lăudabilă, aşadar, iniţiativa doamnei Valentina Vasile, preşedintele cenaclului "George Conda" din Potlogi de a da manifestării aceasta notă de prospeţime, ca o garanţie a perpetuării din generaţie în generaţie a veneraţiei faţă de simbolul spiritual al poporului român care este Eminescu.


Am marcat intermezzo-ul cu poemul "Trebuiau să poarte un nume" de Marin Sorescu, apoi ne-am lăsat în voia valurilor... muzicii pe versuri de Mihai Eminescu - "Sara pe deal" (Tudor Gheorghe), "Atât de fragedă" (Gabriel Drăgan şi Formatia Mondial)...
Era gata-gata să uităm că-n program aveam prevazută şi prezentarea antologiei bilingve  "Din universulul poeziei române actuale" tradusă în limba turcă de subsemnatul şi publicată recent de Editura Betta. Directorul editurii Nicolae Roşu a vorbit despre facerea volumului, apoi a fost rândul autorilor antologaţi prezenţi în sală să declame (citind) câte un poem din volum, publicul local având astfel oportunitatea de a-i cunoaşte pe poeţii Victoria Milescu, Eliza Roha, Mona Vâlceanu, Iuliana Paloda Popescu şi Corneliu Zeană. Eu n-am mai citit din antologie, preferând să încheiem activitatea cu un poem personal dedicat lui Eminescu publicat în volumul "Cuvintele, ah, cuvintele!!!...".
Ce a urmat numai istoria literaturii, poate, va mărturisi... Ei, nici chiar aşa! Întâmplător, era chiar ziua mea de naştere şi am preferat să renunţ la microrecitalul din creaţia mea prevazut în program, pentru ca să putem să continuăm la liber... dezbaterile.


Trecuseră deja trei ore. Ţin să-i multumesc şi pe această cale Antonetei Rădoi pentru că a filmat evenimentul, despre care sunt sigur că va şi scrie în revista "Convorbiri literar-artistice". Oricum, o mică parte din ce a filmat, respectiv fragmentul de pe primul link de mai jos, a constitutit punctul de plecare în emisiunea "Curier politic" (Curier TV Piteşti) de luni 13 ianuarie, dedicată Zilei Culturii Naţionale şi poetului Mihai Eminescu, la care am fost invitat. A fost o emisiune interesantă şi deîndată ce va fi ridicată pe YouTube vă voi trimite linkul. 


Ziua Culturii Nationale/Mihai Eminescu, la Potlogi:
https://www.youtube.com/watch?v=XqwwctpD2pk

Eminescologul Nae Georgescu, la Potlogi:
https://www.youtube.com/watch?v=UW2y-GAVXfs

Marian Ilie - Eminescu n-a murit:
https://www.youtube.com/watch?v=lcdtBEWGhVU

https://elenatomaxxl.blogspot.com/2019/01/marian-ilie-eminescu-si-cultura.html














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu