STAFIDELE
- INAMICUL COLESTEROLULUI RĂU
Stafidele
sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor
tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice.
Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului
Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în
cuptoare speciale.
Nu îngraşă
Stafidele
sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi transformat de
organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor
şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea. Din acest motiv, se numără printre
puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, bineînţeles consumate
în mod limitat.
Previn
depresia
Stafidele
conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare şi
reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă
sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi
previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, în special
sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort
deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide
brune pe zi.
Tratează
constipaţia
Stafidele nu
sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar datorită conţinutului
mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste fructe uscate contribuie la
reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau
tratează constipaţia.
Problemele
cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide
înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte la macerat. Dimineaţa,
acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a
elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.
Împiedică
retenţia de lichide
Cantitatea
uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la
reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi,
denumiţi polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor
maligne prin ajutarea celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează
stările febrile.
Magneziul
din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert
vă puteţi regla digestia.
Constituie
un aport important de fier
Aceste
fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul
anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave carenţe de acest mineral, riscă
să nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie.
Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mămici trebuie să
adopte o alimentaţie bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale,
stafidele sunt cele mai indicate în acest sens.
Reglează
hormonii
Stafidele
conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea oaselor sănătoase, care
intervine în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D. Boronul este
indicat şi în osteoporoză, întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar
vitamina A, care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică
pentru sănătatea ochilor.
Recomandate
femeilor de 50-70 de ani
Specialiştii
sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul de a creşte libidoul.
În India există chiar un ritual în care cuplurile proaspăt căsătorite consumă
la nuntă lapte cu stafide, pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme
de această natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o
mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi
fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit, de trei
ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.
Potrivit
studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos,
reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor
cu vârsta între 50 şi 70 de ani.
Specialiştii
au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi
nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb, cantitatea de colesterol bun,
care previne ateroscleroza.
Reţetă
gustoasă şi sănătoasă
Pentru a
prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de o
varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară, o cană cu stafide
aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de la o jumătate de lămâie, un păhărel cu
vin roşu, sare, piper şi o linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea
foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine
pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de
lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi
lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest amestec peste
salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp
de o oră înainte de a servi.
Pont!
Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi
nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.
Sfat! Acidul
oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli
gingivale. Astfel, consumaţi câteva grame pe zi.
Sursa: Prof. VALENTINA LUPU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu