joi, 24 ianuarie 2019

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - Rugăciune pentru căsătorie
Rugăciune pentru căsătorie


,,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns și nu este nimeni care să îmi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajută-mă să am o familie bineplăcută Tie, o familie peste care să se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă înșele frumusețea cea degrabă trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea și slăbiciunea minții mele. Izbăvește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă. Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine îmi pun nădejdea.

Ajută-mă, Doamne, să iubesc Biserica, să stărui în rugăciune și să am râvnă pentru împlinirea poruncilor Tale. Să mă spovedesc ori de câte ori umbra păcatului va tulbura mintea mea, mai înainte ca gândul murdar să devină faptă. Dăruiește-mi ca primind dezlegare de păcate să-mi îndrept viața după cum Îți este bineplăcut Ție. Fă să-mi fie mie familia cale de mântuire, cale de bucurie. Să nu caut împlinirea cea înșelătoare cu care mă ademenește aceasta lume, ci să caut dragostea pe care ai binecuvântat-o la nunta din Cana Galileii. Să îmi fie familia prilej pentru a-Ți mulțumi în fiecare zi. Și la vreme potrivită, dăruiește-mi, Doamne, copii credincioși și sănătoși, care să ducă o viață curată și sfântă.

Rugători aduc pentru mine pe toți sfinții, pe mai marii cetelor îngerești, pe Înaintemergătorul Tău, pe înțelepții Apostoli și împreună cu aceștia pe Preacinstita și Preacurata Maica Ta, ale căror rugăciuni primește-le, Milostive Hristoase al meu, pentru folosul meu și pentru mântuirea mea. Că Tu Însuți ești, Bunule, sfințirea și luminarea sufletelor noastre și Ție după cuviință, ca unui Dumnezeu și Stăpân, toți slavă Îți înălțăm, în toate zilele. Amin.”

PUSTIIREA
- Sfantul Tihon din ZadonskVezi ca o casa în care stapânul nu mai locuieste este murdara si plina de gunoi, praf si paienjenis; o tarina fara plugar se pustieste, se face neroditoare si odrasleste ierburi netrebuincioase; o vie sau o livada fara lucrator se pierde; o corabie fara un bun cârmaci e înecata de furtuna si de valurile marii si asa mai departe. Întocmai si un suflet omenesc – fara Hristos este ca si o casa pustiita, plina de putoare, murdarie si paienjenisuri, care au fost întinse de diavol si de demonii sai, adica de poftele, gândurile si pornirile cele rele; ca si pamântul cel nelucrat, care odrasleste doar „maracini si spini si blestemul îi este aproape” (Evrei 6, 8); ca si via sau livada cea parasita, care nu mai aduce roada si, întrucât nu foloseste la nimic, va fi taiata si aruncata în foc; ca si corabia ce umbla fara de cârmaci si, fiind clatinata de furtuna si de valuri, este pe cale de a se îneca. Caci, pentru sufletul nostru, Hristos este întocmai ca un stapân pentru o casa, ca un lucrator pentru un pamânt sau pentru o vie si ca un cârmaci pentru o corabie.


Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 207Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu