Gabriel Liiceanu:
"Extremele culinare ale
vieţii - frugalitatea şi desfrâul"
Le-am
trăit în două ocazii apropiate în timp şi într-un mod perfect paradoxal:
în anii '80, cel mai sumar prânz l-am
experimentat într-o ţară a opulenţei (Germania), iar cea mai barocă cină,
într-o ţară a "mizeriei" (România).
În 1984,
eram la Heidelberg cu Andrei Pleşu, în ultimele luni ale bursei Humboldt.
Suntem invitaţi de o prietenă comună din Germania la o reuniune de familie, în Vila părinţilor ei dintr-un
orăşel de pe malul lacului Konstanz.
Tatăl
prietenei era directorul Institutului Max Planck din München, iar Vila unde am
fost invitaţi avea o superbă grădină care dădea spre lac. Când am ajuns, masa
era deja întinsă într-un chioşc şi toţi membrii
familiei - gazdele (generaţia trecută de 60 de ani), copiii lor, adunaţi
de prin diferite ţări ale Europei unde-şi aveau jobul, şi copiii acestora - ne
aşteptau în grădină. Eram, parcă, adulţi şi copii, vreo 12 persoane. Pleşu, cu
gândul la ospăţul care urma să-nceapă, era destul de trist, pentru că invitaţia
îl prinsese în prima săptămână a dietei Scarsdale: în ziua aceea, la prânz,avea pui cu salată şi, extrem de
conştiincios, venise, într-un pacheţel, cu porţia de pui, spunându-şi că din partea
gazdelor va exista o deplină înţelegere pentru rigoarea lui alimentară.
Şi masa a
început.
A fost adus
un castron mare, plin cu salată verde.
Trecându-l din mână în mână, fiecare şi-a pus în farfurie două-trei frunze de
salată.
După ce a făcut
turul mesei, castronul s-a golit şi am început cu toţii, cu un aer oarecum pios
şi preocupat, să mâncăm, pe-ndelete, frunzele
de salată.
Episodul nu
a durat, totuşi, cu conversaţie cu tot,
mai mult de câteva minute.
Apoi am
aşteptat cuminţi până când doamna casei
a apărut din bucătărie cu o bucată de pulpă de porc la
cuptor, nu mai
mare de 1 kilogram .
"Kurt",
i s-a adresat ea soţului ei, "am
să te rog să
tai TU friptura".
Apoi, către
noi:
"Se
pricepe grozav la
tăiat friptura!".
Directorul
Institutului Max Planck din München s-a sculat în picioare, a luat platoul în faţă
şi cu un cuţit cu lama lungă a început să taie carnea în felii nu
mai groase de câţiva milimetri.
Era un adevărat maestru: nu am văzut niciodată o
friptură de porc tăiată atât de
subţire. Pe măsură ce tăia, fiecare îşi primea în farfurie felia de carne cât coala de hârtie.
O bucată cam
de două degete a rămas mai
departe, netăiată, pe platou şi a poposit, stingheră, în mijlocul
mesei. În timp ce unul dintre copii umplea conştiincios paharele dintr-o carafă cu apă de la robinet, un castron cu
cartofi a făcut turul mesei şi fiecare
ne-am pomenit cu o jumătate
de cartof alături de pojghiţa
de carne.
Cu un Guten
Appetit! rostit voios de directorul Institutului, s-a dat semnalul pentru
atacarea felului al doilea. Ţin minte că
am terminat carnea şi jumătatea de cartof din trei înghiţituri, fără să manifest, însă, vreo formă de lăcomie.
Apoi, am
simţit cum urcă în mine, devastatoare, foamea.
Pleşu, care
stătea la masă lângă mine, a văzut pesemne disperarea care-mi apăruse pe chip.
Cu gesturi
delicate, sub masă, a desfăcut pacheţelul
cu carnea de pui şi mi-a strecurat o bucăţică.
"Băi,
mănâncă şi asta, mi-a şoptit, c-o să ţi se facă rău. Eşti livid".
Am aruncat
în gură, pe furiş, bucăţica de pui, zâmbind între timp politicos şi având
aerul că sunt
interesat de conversaţie.
Masa nu
durase, cu tăiatul fripturii cu tot, mai
mult de zece minute.
Farfuriile
goale străluceau acum
în faţa noastră. Şi-atunci s-a-ntâmplat
ceva de necrezut. Directorul Institutului
Max Planck s-a lăsat
pe spătarul scaunului, parcă
doborât de opulenţa prânzului, şi, cu mâinile la ceafă, a rostit
satisfăcut:
"Ich
könnte sagen, wir haben wunderbar gegessen! - Und denke
nur, Schätzchen - îi răspunse doamna -, daß du Furcht hattest ein Kilo Fleisch wäre nicht genug. Wir haben noch
was für morgen. ("-Aş zice c-am
mâncat excelent!" "-Şi
când te gândeşti, dragul meu, că te temeai că
n-o să ne-ajungă 1 kilogram de carne. A mai rămas şi
pentru mâine".
Peste
câteva luni eram în ţară
în casa chirurgului, colecţionar împătimit de
pictură şi bun prieten cu prietenul nostru, pictorul Horia Bernea.
De bucuria revenirii noastre în ţară, Bernea ne propune să facem un salt
până la Brad şi să sărbătorim aşa cum se cuvine revederea.
"N-aţi
trăit voi aşa ceva de când v-aţi născut!" ne-a asigurat el, şi ne-am urcat
în Käfer-ul lui.
Seara, către
ora 7, eram în casa doctorului.
Era o casă
cu un singur nivel, cu camere multe şi o curte mare.
Separat, un
"atelier" - pinacotecă, în care doctorul îşi rânduise cu grijă
comorile. Bernea ne-a prevenit de pe drum că la masă nu vor sta decât bărbaţii:
tatăl doctorului, doctorul şi noi, cei
veniţi din Bucureşti.
Şi că, în
timpul mesei, soţia doctorului, purtând,
special pentru acest eveniment, perucă
albă, se va afla în spatele scaunului invitaţilor, urmărind ca totul să
decurgă cum trebuie.
Şi într-adevăr,
la puţină vreme după ce am ajuns, am
fost poftiţi la masă într-o spaţioasă sufragerie. Nu înainte, însă, de a
ni se prezenta bucătăria - un adevărat laborator cu pereţii tapetaţi de rafturi
pline cu cratiţe strălucitoare - şi cămara, din care mi-au rămas în minte
şiragurile de cârnaţi şi şunci afumate atârnând din tavan, brânzeturile în coajă şi borcanele mari,
din acelea pentru murături, pline cu
ouă.
Masa a
început cu gustări: pateuri cu carne şi cu brânză, buşeuri cu ciuperci, platouri cu chifteluţe, rulouri de şuncă
umplute cu salată de boeuf şi alte
platouri cu diferite soiuri de cârnaţi.
Toate
stropite cu o palincă de pere.
A venit apoi
un borş de perişoare cu smântână.
Bernea
avusese dreptate: soţia domnului doctor, împodobită cu o perucă albă, trecea
prin spatele fiecărui scaun şi se oprea când la unul, când la altul dintre
musafiri, preluând, oarecum, perspectiva acestuia asupra mesei şi urmărind, totodată,
dacă îi lipseşte ceva.
Mă încerca
o oarecare nelinişte când îi simţeam mâinile strângându-se pe spătarul
scaunului meu şi când o voce şoptită mă întreba dacă totul este în ordine. Totul
era, desigur, în ordine, dar cina ameninţa să ia o turnură ucigaşă.
Au urmat sărmăluţe
în foi de ştevie, apoi căprioară la tavă cu sos de capere. Prietenii mei erau
în extaz.
Începusem să gâfâi.
Trecuse de
miezul nopţii, când a apărut un uriaş tort, alb ca neaua şi ornat cu
felii de portocală proaspătă. După ce Bernea, gurmand şi băutor de nădejde, ca
să mai bea "câteva şpriţuri rosé", a revenit scurt la cârnăciorii de
la începutul mesei, ne-am retras, mai corect spus ne-am târât, în dormitoarele
noastre.
Şi a venit a
doua zi, pe care aveam să o petrecem tot la Brad.
Programul
era deja făcut: după micul dejun, urma să facem o excursie până la"gorunul
lui Horia", apoi, pentru a vedea cruci de piatră din
Secolul al
XIV-lea, în cimitirul vechi din Brad.
Pe la ora 11
dimineaţa eram apţi pentru "micul dejun", dacă acest nume se
potriveşte cu ceea ce a urmat.
Am fost puşi
la masă, de astă dată în spaţioasa bucătărie -laborator.
Masa era
mare, aşa încât în mijlocul ei încăpeau (cu greu, ce-i drept) "gustările",
aliniate pe căprării, destinate micului dejun: rânduri de brânzeturi, rânduri
de cârnaţi, altele de pateuri, rânduri de dulceţuri şi miere, lapte dulce şi
lapte bătut, iaurturi, ouă fierte şi... palinci.
Dar, înainte
de a ne decide noi pe unde să atacăm deasa pădure de mâncăruri de pe masă,
ne-am pomenit în farfurii cu două perechi de "vâsle", crenvurşti
ardeleneşti făcuţi din carne de capră.
Pleşu a
continuat cu o cană cu lapte şi un ţoi de
palincă, o intrare lichidă destul de ambiguă, care avea, însă, avantajul
că era deschiderea şi către partea mai angelică a micului dejun – dulceţurile -
şi către cea drăcească - brânzeturile tari şi cârnăţăria. Episodul alimentar
matinal nu a durat mai mult de o oră şi jumătate, aşa încât, spre ora 1, ne-am
început excursia.
Însă, nu
înainte ca, tocmai când eram pe punctul de a trânti portierele maşinii,
mama doctorului să ţâşnească din casă cu o valijoară în mână.
"- V-o
pun în portbagaj, ne-a spus, dacă vi se face cumva foame pe drum. Sunt nişte
şniţele de pui. Şi murături. Şi să veniţi repede la masă!".
Există
câteva poze pe care Bernea ni le-a făcut, lui Pleşu şi mie, în cimitirul de la
Brad , din profil, stând jos, rezemaţi fiecare de-o parte şi de alta a unei
vechi cruci de piatră. Amândoi aveam aerul unor oameni răpuşi de mâncare, cu
burţile profilate în prim-plan. Din poză
răzbate parcă geamătul celor doi, iar în urechi îmi stăruie şi acum râsul
fericit al lui Horia Bernea, care-şi degusta reuşita isprăvii puse la cale cu
atâta drag în cinstea întoarcerii noastre în ţară.
Dar nu
trecuserăm încă de jumătatea încercării.
Către 5
după-amiază, am ajuns acasă, unde eram aşteptaţi, desigur, cu "masa de
prânz". Nu mai ţin minte ce am mâncat. Ştiu doar că, spre orele 7 seara,
am fost poftiţi de gazda noastră să-i admirăm colecţia de pictură.
Şi, în timp
ce ziceam ba una, ba alta despre pânzele care,
scoase cu mândrie din rasteluri,
ne treceau prin faţă, mama doctorului a intrat radioasă, cu o tavă de plăcinte
cu brânză tocmai scoase din cuptor.
"-
Luaţi, ne-a zis, cât sunt calde, iar peste o oră mâncam de seară".
S-a petrecut atunci un fenomen ciudat, pe care
nu-l înţeleg nici până în ziua de azi.
E limpede că
nici unul dintre noi "nu mai
putea".
Există,
însă, pesemne, o logică şi-o psihologie pentru la "grande bouffe",
care, odată declanşate, nu mai pot fi oprite decât prin moarte.
De altfel, în filmul din 1973 al lui Marco
Ferreri, în care se pune la cale un suicid gastronomic în patru, totul se
petrece într-un weekend, aşadar pe parcursul a două zile.
Noi ne
apropiam de sfârşitul acestei perioade.
Ca la un
semn, ne-am aruncat toţi asupra plăcintelor calde şi le-am devorat în câteva
clipe.
Peste o oră,
eram reinstalaţi la masă şi retrăiam, într-o nouă formulă culinară (din care
nu-mi mai amintesc decât de o mâncare de gutui cu pulpe de curcan), ritualul cu
peruca de cu o seară înainte.
Eram,
totuşi, foarte tineri.
Nu am altă
explicaţie pentru faptul că am rămas vii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu