sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Teocratia ortodoxa moldo-valaha (76) ROMXIT 8




Teocratia ortodoxa moldo-valaha (76)
ROMXIT 8

Roman Gruie, Alba Iulia: Repetaţi, domnule profesor, aceeaşi „zamă“, ortodoxo-comunism moldovalah! Căutaţi o temă nouă. Încercaţi şi abordarea unor teme din istoria acestui popor, prins între trei imperii hapsâne, care au încercat să-l muşte din toate părţile, şi totuşi, şi-a păstrat fiinţa naţională, limba, cultura şi obiceiurile, în mod unitar. Arătaţi-mi alt popor european, cu aceste calităţi!
Viorel Roman, Bangkok: Doctoratul meu e tema sugerata: Rumänien im Spannungsfeld der Grossmächte / Romania in sfera de interese a marilor puteri, 1774-1878, Principatele dunarene de la vasalitatea otomana la periferia occidentului; 1878-1944, de la periferia occidentului la socialismul oriental; 944-1990, problemele unui stat in curs de dezvoltare la periferia Europei. Dr. Falk Verlag 1986-1990, 3 vol., 850 p., (in germana).
Din dec. 1989 continui, public mai ales in limba romana, Romania de la socialismul oriental moldovalah la periferia capitalismul occidental, de la Moscova la Roma, si constat ca ortodoxocomunismul e incompatibil cu crestinismul occcidentul, catolicismul. 
Din aceasta cauza, jumatate din forta de munca activa a fugit, s-a bajenit in vest, in timp ce baronii moldo-valahi stransi uniti in jurul conducerii superioare de partid si de stat, in simfonie cu Biserica Mantuirii Neamului, nu intaleg, refuza apartenenta la civilizatia euro-atlantica. Frica de necunoscut?
Un ROMXIT, din nou la Moscova sau modelul teocratic oriental a la Erdogan, binecunoscut de secole la Bucuresti, in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane sunt in comparatie cu civilizatia occidentala, cele mai proaste alternative posibile. 
Dar sa fim optimisti. Asa cum vizita istorica la Bucuresti a Sf. papa Ioan Paul II a deschis larg portile Europei, a facilitat aderarea tarii la UE/NATO, tot asa, apropiata vizita a papei Francisc, sunt convins, deschide noi perspective Romaniei si Republicii Moldova. „Nu va fie frica!“
Viorel Dogaru, Timisoara: România e în sfera de interes a Rusiei. De sute de ani. O dovedește istoria. Și întotdeauna s-a implicat în ”suveranitatea” României. Și întotdeauna a găsit, azi mai mult ca niciodată, români dispuși să se vândă pentru un pumn de arginți. Și nu va scăpa de Rusia așa ușor. Poate chiar niciodată.


Viorel Roman: Revin rușii 2019

Cartile: Vin Rusii!, 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase, de Ioan Statomir, Reperele unei istorii, Umbra Rusiei, Marian Voicu, Visul lui Cotovschi, Sabin Fati, Cinci drumuri deschise pe care (mai) pot intra rusii, Valentin Naumescu, Valul democratiei iliberale si ofensiva Rusisi impotriva Occidentului. Riscuri pentru Romania, Vitalie Ciobanu, Cand m-am nascut, rusii venisera deja, ed. Humanitas, 2018, 161 p., 26,00 Lei, e o sinteza a viziunii actuale de la Bucuresti, iar Sfarsitul Europei. Dictatori, demagogi si noul ev intunescat, de James Kirchick, Polirom, 2018, 326 p. 39,95 Lei, e o viziune globala, anglo-mozaica, a negustorilor si navigatorilor adversari milenari ai militarilor si mestesugarilor continentali. 
Autorii din Vin Rusii! ocolesc cu grija factorul hotarator al aderarii la civilizatia euro-atlantica, refacerea unitatii de credinta a ortodoxiei moldo-valaha cu Sfantul Scaun, dupa vizita Fericitului papa Ioan Paul II si faptul ca papa Francisc nu mai vine la Centenar. Sfarsitul Europei e tranzitia de la Razboiul Rece la cel Hibrid dintre Imperiului Sf. Petru, catolic, cu Imperiul Sf. Andrei, ortodox, unde din nou, politically correct, factorul religios, hotarator dupa parerea mea, este subestimat, tabuizat. Asta ma incurajeaza sa reiau doua articole vechi de cinci ani, care pot completa insa tezele cartilor mai sus, bineintales daca exista un gram de simpatie, fara de care nimic nu-i posibil.


Viorel Roman, Pattaya, 14.11.2018
Revin rușii 2014

Refacerea unităţii creştine, aşteptată de toată suflarea, n-a avut loc la terminarea Războiului Rece, războiul religios dintre creştinii occidentali şi ortodocşi, aşa că entuziasmul iniţial s-a transformat treptat într-o mâhnire generală, mai ales în Rusia şi România, cele mai mari ţări ortodoxe. Înlăturarea dictaturii de dezvoltare de la Bucureşti s-a realizat cu concursul marilor puteri, dar greul hibrid l-au dus totuşi ruşii din solidaritate cu fraţii lor de credinţă moldo-valahi. Revoluţionarii autohtoni sunt desigur victime, dar mai ales folclor la porţile Chestiunii Orientale. 
Chestiunea Orientală începe cu Pacea de la Kuciuk Kainargi 1774, când Ţarul Rusiei devine protectorul orodocşilor din Imperiul Otoman, spera să ocupe tronul Împăratului Imperiului Roman de Răsărit, Bizanţului ... Ceea ce nu pot accepta occidentalii, pentru că ar adâncii prăpastia dintre creştinii şi ar face refacerea unităţii creştine şi mai dificilă. Aşa că Rusia este mereu oprită în avântul ei spre Constantinopol, spre ceea ce consideră ea ca fiind dreptul ei legitim. 
Soarta moldo-valahilor face parte din Chestiuniunea Orientală. Aşa că atunci când occidentalii sunt puternici ei se occidentalizează. Când periodic însă revin ruşii toată bruma lor de civilizaţie este
trecută prin foc şi sabie, că 1944. Cum transilvănenii sunt uniţi cu Roma din 1700 şi moldo-valahii se închină spre Constantinopol şi Moscova de la Marea Schisma din 1054, este uşor de prevăzut cine câştigă sau pierde la schimbarea orientării. Asta în afară de faptul că latinii, occidentalii îi simpatizează pe toţi români, dar n-au încredere în pravoslavnicii, iar acestia la randul lor n-au încredere în latini. Sunt astfel moldo-valahii condamnaţi să fi mereu duplicitari pentru occidentali? 
2013, Rusia redeschide Chestiunea Orientală din nou ca mare putere în rezolvarea conflictului religios dintre suniţii şi alaviţii în Siria. În România partidă ortodocsa moldo-valaha – PNL, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, PNL, PC, USL – revine în forţă şi se orientează din ce în ce mă vizibil după putinismul autoritar, paternalist moscovit, bine cunoscut supuşilor ortodocsi, dar face în paralel şi efortul de a coabita cu occidentalii, a căror administraţie raţională şi cultură a contractului le este însă complet străină. 
La două decenii de la eşecul refacerii unităţii creştine, ruşi şi moldo-valahi au încetat de a-şi mai pune cenuşa în cap şi privesc din nou critic lumea creştinilor occidentali. Cât mai rezista EURO? Se va rupe UE în sudul romano-catolic, nordul protestant şi estul ortodox? Iese Anglia, Grecia din UE? Anglo-americanii s-au luptat în doua războaie mondiale pentru a opri ascensiune Germaniei! Cât timp vor mai suporta ei nouă provocare? Cum va evolua conflictul China-USA în Pacific? Cât va mai fi USA singura super-putere? Pentru că într-o lume multipolară, Rusia poate se va extinde din nou în fosta Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice, în fostul Lagăr comunist şi în defunctul Imperiu Otoman. 
În acest context internaţional Rusia reia politica panslavistă, panortodoxă, mai nou euroasiatică şi, mai mult decât atata, redevine activă ca a Treia Romă în Chestiune Orientală, care numai aparent sa încheiat în 1923. Vezi conflictele de după 1989 în Tunisia, Egipt, Israel, Palestina, Irak, Iemen, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Transnistria, Georgia, Ucraina etc. Moscova vizează din nou Kievul, Chişinăul şi Bucureştiul ca făcând parte din sfera ei de interese. 
Occidentul nu este interesat desigur într-o Rusie slabă, neputincioasă la graniţa cu Islamul şi China. Oricum Rusia nu este în stare să producă nici un produs de marcă, în afară de materii prime şi arme. Bunăvoinţa vestului faţă de ruşi s-a văzut la sfârşitul Războiului Crimeii 1856, a celor două războaie mondiale şi la implozia URSS-ului. Ţelul final este refacerea unităţii creştine cu fratele ortodox. Asta explică generozitate occidentului faţă de pravoslavnici şi nu în ultimul rând faţă de moldo-valahi. Pe de altă parte exigenţele UE, FMI, NATO... atrag mereu atenţia asupra scopul final al acestei coexistenţe, coabitări temporare. 
Lângă marele frate de la răsărit, din ce în ce mai puternic, moldo-valahi nu numai că sunt convinşi că sunt un model de urmat pentru toţi romanii, dar vor încerca şi să-l impună din nou cu forţa. Asta va crea desigur confuzie nu numai la români, ci şi în apus, pentru că modelul de urmat nu este al moldo-valahilor. Ei au desigur meritul Faptei unităţii naţionale 1859, 1918, nu însă a Ideii, a programului de emancipare naţională formultat de Scoala Ardeleana. Ei „târâie încă după ei lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolite”. (o expresie interbelică) 
Ideea spre calea emancipării naţionale şi sociale a romanilor este Şcola Ardeleană, a Bisericii unite cu Roma în anul 1698, interzisă de ortodoxo- comunişti în 1948 şi tolerată de actualii ortodocsi neocomuniştii, USL. Lipsa de dialog al moldo-valahilor cu Roma, după atât de promiţătoarea vizită a Fericitului Papă Ioan Paul II-lea la Bucureşti 1999, confuzia lor între faptă şi idee naţională, îi pune pe gânduri bineînţeles şi pe ruşi şi pe occidentali. Aşa că duplicitatea moldo-valaha va fi pusă din nou la încercare, mai ales că revin ruşii şi nu este numai exclus, ci ar fi un demers epocal că ei să taie nordul gordian al refacerii unităţii creştine. Ortodoxia rusă este oricum mult mai evoluată, permisivă curentelor teologice, filozofice şi culturale occidentale decât cea moldo-valahă. Ex oriente lux?  Rusia 2014 
Armata Ortodocsa din Ucraina de est, dizidenta, hibrida, si Statul Islamic din Orientul Apropiat, ambele fara definirea clara a granitelor si nationalitatii pentru care lupta, sunt aparitii noi pe scena politica internationala. Este dificil de stabilit responsabilitatea in afara unei statalitati clare. 
Si din nou Rusia se simte agresata din sud de Islamulul din ce in ce mai agresiv si necontrolabil si die vest de asa zisi fascisti ucrainieni. Sute de mii de refugiati din Ucraina de est vin in Rusia. Pe de alta parte catolicii sunt persecutati de ortodocsi rusi, ca in era sovietica. La Moscova, in Crimeea se inchid MacDonald-urile. Produse agrare din vest nu mai ajung in Rusia. Embargou, razboi vamal est-vest. 
Dupa opinia Kremlinului si Bisericii tuturor rusilor, Occidentul este direct interesat si vinovat de degradarea situatiei internationale, in special de nesiguranta, exodul crestinilor orientali terorizati de mahomedani. 
Complexul militar-industrial american are, se pare, nevoie de conflicte militare locale cu rezultatul ca peste 100.000 de crestini sunt obligati sa fuga acuma din fata Armatei Islamului, care vor sa introduca din nou saria si un impozit numai pentru crestini, ca in vremea Imperiului Otoman. 
SUA practica atat in Orientul Apropiat cat si in Maidanul din Kiev stategia haosului controlat. In numele democratiei a fost omorat Saddam Hussein, dupa care a inceput exodul crestinilor din Irak. Dupa destabilizarea tarilor musulmane in numele democratiei primele victime sunt tot crestinii. 
Rusia, patronul crestinilor orientali, ii sprijina pe presedintii Bashar al Saadat din Siria si Abd al Fatah al Sisi din Egipt mai ales pentru ca garanteaza siguranta crestinilor. SUA intreprinde prea putin pentru a opri expansiunea Statului Islamic si mai nimic in apararea crestinilor. 
Din cele doua focare de nesiguranta internationala majora, Islamul radical si Secularismul apusean fara Dumnezeu, Rusia lui Vladimir Putin vede in Occidentul laic, secularizat cea mai mare primejdie.

* * *
Constatarile sumare de mai sus au generat comentarii remarcabile, care vorbesc de conflictul iminenet dintre civilizatia, axa (1) maritima, anglo-mozaica, invingatoare in razboaie mondiale si care domina azi lumea (Washington-Londra-Ierusalim), axa (2) continentala, catolica (Paris-Berlin), ortodoxa (Moscova), a pierdut doua razboaie mondiale, plus unul rece, si (3) califatul, statul islamic in formare in Orientul Apropiat. Prima axa e a Vechiul Testament, a doua si a Noului, iar a treia dupa Coran, ceea ce le face greu compatibile. Pentru Putin prabusirea URSS-ului e „catastrofa sec. 20“ pentru ca a urmat apoi un haos general si „vanzarea secolului“ sub Boris Ieltin. Astazi „Rusia e unde traiesc rusi“, dupa cum se vede in si Transnistria, Georgia, Ucraina. Dupa anexarea Crimeii, in presa si politica ruseasca se repeta mantra eurasiatica: „In sec. 21 ne-am ridicat din genunchi.“ Rusia vra (2) refacerea axei continentale si (1) periferizarea cele maritime anglo-mozaice. Napoleon,  Bismarck, Wilhelm II, Hitler, Stalin, Merkel au esuat, Reuseste Putin?

https://www.academia.edu/27240602/ROMANIA_2014 Roman, Viorel : Romania 2014 : Articole, interviuri, opinii ; Aufsätze, Interviews, Meinungen /Eppstein : Dr. Falk 2014, p.80-85


Razboi si Pace 2014

1) Romanii stau in calea tuturora, a religiilor, imperiilor; islamul, turcii i-au tinut 500 de ani jos, ostatici pentru a intra si ei asfel in Europa; pentu a ajunge la Constantinopol, la slavii de sud din Balcani, rusii trec peste ei; occidentalii, pentru a ajunge la Marea Neagra si a-i ori pe rusi, la fel. Si pentru ca si romanii au interese, imperiiile se folosesc de interpusi fideli, asa zisi creoli, neofanarioti straini de neam. Turci s-au bazat pe greci, rusii pe evrei si tigani, iar occidentalii pe germani, maghiari si evrei.
2) Proiectul moldo-valah, sa ne unim in cuget si-n simtiri impotriva creolilor, adica maghiarilor, germanilor, evreilor, tiganilor si mai ales a globalizarii si rationalitatii occidentale, trece cu vederea rezultatul alegerilor din 2014. De data asta Transilvania si Banatul au respins fara drept de apel modelul Partidei ortodocse moldo-valahe PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL, PC. Daca in turul doi elitele din Iasi si Bucuresti nu se trezeau la realitate si nu schimbau brusc macazul de la est la vest, aveam astazi trei Romanii.
3) Faradelegile maghiarilor sunt la fel de condamnabile ca si cele ale germanilor, tiganilor, evreilor chiar si a romanilor. Ideea ca navala spre vest a slavilor a fost franta in Panonia romano-catolica a lui Stefan cel Sfant este, se pare, a lui Daicoviciu. Fara aceasta bresa salvatoare, exterminarea, slavizarea romanilor ar fi fost probabil, ca cea de la sud de Dunare astazi.
4) Pe de alta parte nu ungurii au lichidat Biserica unita cu Roma, garantia emanciparii natiunii, ci fratii lor, moldo-valahii. Ei au ucis episcopii, preoti uniti si intelectualii filo-occidentali, au reorientat 2.000 de biserici cu baioneta spre Moscova, azi refuza retrocedarea lor, plagiaza si degradeaza Scoala Ardelena la nivelul cel mai jos osibil, cel fara Dumnezeu, atee, iluminista. Perfidie bizantina sau prostie balcanica? si una si alta?
5) Antimaghiarismul, antisemitismul si antigermanismul din discursul moldo-valah sunt expresia unui antioccidentalism atavic, oriental si usor explicabil prin izolarea milenara de dupa Marea Schisma, lipsa de contact direct a estului cu vestul, a Cortinelor de Fier sau Argint, care i-au tinut departe pe ortodocsi de Roma, de civilizatia latina. Un antioccidentalism direct e manifest azi numai la rusi, sarbi si greci.
6) Inainte de Marele si Sfantul Sinod Panortodox de la Constantinopol, care va avea lor in anul de gratie 2016, Moscova e din nou in Razboi Rece cu occidentul, din cauza imensului esec al anului revolutionar 1989, cand toata lumea spera in refacerea unitatii si este azi profund dezamagita. Putin spune clar: si fara razboiul din Ucraiana s-ar fi gasit un motiv. In ce tabara vor fi moldo-valahii la Sinod si in Razboiui Rece?
7) La ortodocsi, dupa (1) dezordine si mizerie pseudo-democratica, (2) despotul face ordine, apoi (3) satui de lipsa drepturilor omului ei se rascola si revin la (1). Vezi mitul lui Sisif. Fara refacerea unitatii crestine la Marele si Sfantul Sinod Panortodox, asteptat de un mileniu, din acest cerc vicios va fi dificil, daca nu chiar imposibil, de iesit.
8) Rusii dupa (1) marea vanzare din anii 90, sub Ieltin (2) se ridica acuma sub Putin din genunchi (o formulare ruseasca) si se vad, cred amenintati de NATO. O conditia necesara si suficieta pentru un
regim autoritar? Urmeaza o nou dictatura orientala, euro-asiatica? La romani teama de occident, de rationalitatea contractului este numai la moldo-valahi.
9) Ardelenii si banatenii se tem mai degraba de o nou eliberare greco-pravoslavnica. In conditiile in care Putin, protectorul ortodocsilor, declara ca in doua zile e la Bucuresti, va reusi noul presedinte Klaus Werner Iohannis sa faca credibile normele si valorile occidentale ale Scolii Ardelene peste Carpati? Sau va invinge din nou, cu consecinte binecunoscute din sec. 18-20, modelul despotic cu maduva duhovnicia si sobornicia greco-pravoslavnica, straina de latinitate?
10) Serbia n-a reusit sa ingenunchieze Croatia catolica, nici Moscova Tarile Baltice. Dupa ocuparea Crimeeii avantul Armatei Ortodoxe s-a inpotmolit in Ucraina. Daca occidentalii nu-i vor mai lasa pe catolicii sub rusi, atunci si Transilvania, Banatul pot spera. Granita civilizatiilor e pe Carpati (Hungtington). Exista totusi sanse reale ca normele si valorile occidentale sa fie imbratisate de toti romanii si ei sa adere de facto, nu numai de jure, la Europa fara ca Moscova sa intervina in forta.

* * *
Articolul Revin rusii, publicat la 1 ian. 2014 e inca actual, de aceea o sa incerc o privire din perspectiva occidentului, a Imperiului Sfantului Petru, mai putin familiara orientalilor, supusi privatiunilor inerente izolarii, cenzurii si propagandei antioccidentale din Imperiului Sfantului Andrei, pentru a deslusii cauzele si consecintele noului Razboi Rece si Sinodului Panortodox. Razboi si Pace!
Viorel Roman, Bangkok la 1 ianuarie 2015

https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
http://www.gandaculdecolorado.com/napoleon-hitler-merkel/
https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030
Roman, V.: Semnele vremii. Eppstein : Dr. Falk 2018
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf

http://confluente.org/viorel_roman_1502122822.html








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu