luni, 28 ianuarie 2019

D A C I I



D A C I I

Eu nu cred cred ca putem fi o exceptie in istoria lumii - ca singurul popor supus caruia cuceritorul sa-i ridice statui. Regula e una de fier: cuceritorii si-au insusit operele de arta din teritoriile cucerite, le-au luat pur si simplu cu japca si le-au dus la ei acasa. Astfel s-au umplut muzeele din capitalele imperiilor si colectiile particulare ale bogatanilor cuceritori cu statui, bazoreliefuri, obeliscuri, obiecte de cult.etc. din antichitatea Mesopotamiei, Egiptului, Greciei, Peru-ului etc. De ce ar fi vechea Dacie o exceptie?!
Sau cumva nu credem in capacitatea creatoare a stramosilor daci? Oare pentru ca dacii erau atat de presupus-necultivati sa-si fi intins Caius Iulius Cezar imperiul pana in Britania, trecand Canalul Manecii, dar sa nu fi trecut si Dunarea sa ocupe Dacia, sa-l "mai astampere pe Burebista ala" care se intinsese pana dincolo de Panonia?
Hai sa credem toate astea si sa acceptam ca, dupa cunoscutele lor zeitati carora  le-au inchinat temple si statui, romanii au gasit de cuviinta sa-i venereze pe daci, in egala masura cu propriile lor elite - imparati, conducatori militari etc. Ori acceptam varianta asta, ori acceptam ca statuile dacilor au fost facute de daci, in Dacia, si luate cu japca de cuceritori si duse la ei acasa. Cum altcumva ar putea sta lucrurile?

Marian Ilie Forwarded message - From: Cristiana lun., 28 ian. 2019
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu