miercuri, 21 septembrie 2022

Nicoleta Marinescu - Eveniment editorial românesc

 




Tratatul de Biblioteconomie-

lucrare de pionierat în Cultura națională

Nicoleta Marinescu

Evaluator european în infodocumentare

E-mail: nicole.marinescu@gmail.com

 

Biblioteca datează din vremuri imemorabile. Civilizațiile lumii au avut colecții de documente organizate sub forma unor biblioteci, instrument educațional al generațiilor, laborator de lucru pentru cercetare și inovație, suport de reflecții. Când civilizațiile ajung la apogeu, bibliotecile înfloresc, iar declinul acestora este barometrul societății respective.

De-a lungul istoriei biblioteca s-a adaptat rapid la provocări, la diversificarea serviciilor oferite, la apariția informației pe diferite documente și suporturi, la cerințele învățământului, a schimbării mentalității fiind un instrument al democrației.

Pentru a oferi informația este nevoie de bibliotecari, de acei ”profesori fără catalog” cum sunt numiți, care, cu mult tact și implicare te ajută să găsești informația dorită. Bibliotecarul, specialistul în infodocumentare, cum se numește azi, trebuie să fie un bun comunicator, să cunoască și să stăpânească folosirea noilor tehnologii informaționale, să accepte schimbarea, colaborarea, munca în echipă, să știe să planifice și să evalueze.

Pentru el și pentru bibliotecă a apărut această ”Biblie ” a domeniului , intitulată : Tratat de Biblioteconomie, în 5 volume, coordonat de prof.univ. emerit Mircea Regneală. Lucrarea, unică în literatura de specialitate națională cuprinde 3.000 de pagini, scrise de vreo 40 de colaboratori. Directorul general al Bibliotecii Naționale Române, prof.univ. Adrian Cioroianu scria ”...prof. Mircea Regneală aduce culturii naționale o lucrare de pionierat, necesară nu numai bibliotecii și bibliotecarului, ci oricărui mediu elevat. (...) Un OMAGIU adus acestor minunate invenții ale minții umane, cele care împreună ne educă și ne cizelează de câteva mii de ani-acest binom fermecat, cartea și biblioteca!”

”Tratatul este o operă care adună și pune într-o anumită ordine lucrări cunoscute și acceptate (...) fiind o sinteză a ceea ce s-a scris la noi și în alte țări, pe subiectele propuse ”(Prof.univ. emerit. Mircea Regneală). Lucrarea își propune o sinteză de la achiziție la statistică, trecând prin istoria cărții, a bibliotecilor, a arhitecturii, marketing, management, ergonomie, proiecte de informare și documentare, la conceptele de biblioteca 2.0 și 3.0.

Volumele 4 și 5 prezintă Biblioteca digitală cu mutațiile apărute la nivel de terminologie. Metamorfoza rapidă a Internetului privind producerea și difuzarea informației, existența și noul context de lucru.

 

Tratatul de Biblioteconomie este alcătuit și coordonat de specialiștii care au făcut trecerea de la biblioteca tradițională la cea informatizată. Iată Cuprinsul cărții prezentat în capitole mari, pe fiecare volum în parte:

Vol.1 : Istoria scrisului, cărții, bibliotecilor

Biblioteconomie universală

Biblioteconomie românească

Vol.2 : Colecțiile de bibliotecă

Catalogarea

Vol.3 : Prelucrarea documentelor

Prezervarea. Conservarea. Restaurarea

Vol.4 : Politici și proiecte de informare și documentare

Management. Marketing. Ergonomie în structurile infodocumentare

Vol.5 : Biblioteca contemporană

Concepte și tehnologii moderne de gestionare a resurselor documentare din biblioteci Un instrument de referință, o sinteză utilă formării specialistului în infodocumentare, editat de Asociația Bibliotecarilor din Romînia , în propria editură. O premieră națională! Și poate nu numai!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu