miercuri, 21 septembrie 2022

Anca Radu - Conștiința gardurilor

 



Conștiința gardurilor

Anca Radu, Jurnalistă

21 Septembrie 2022

 

Ceea ce este cel mai important din toată agitația stârnită de acele declarații ale lui Andrei Marga despre teritoriile care aparțin României și de care Ucraina ar trebui să se lipsească e faptul că reacția majoritară a românilor confirmă, oarecum surprinzător, deși așa este normal, persistența conștiinței sângelui.

 

Este motivul pentru care globalismul nu va putea șterge niciodată identitățile naționale - iată, chiar într-o lume superficială, materialistă, ocupată și obosită, săracă și bolnavă, dominată de fenomenul mobilității internaționale, subconștientul ține granițele vechi pe poziție, cu tot ce încape în interiorul lor, dincolo de teritoriu.

 

Am mai discutat despre dificultatea reîntregirii teritoriului național din motive administrative, căci oricât am vrea să facem abstracție, e cu cheltuială. În cazul Republicii Moldova, lucrurile sunt și mai complicate, am mai povestit și mai este mult de povestit, dar și acolo perspectiva în condiții de război se schimbă, prioritățile și criteriile de evaluare a oportunităților ocupând total alte poziții în context.

 

Cu atât mai mult în ce privește Ucraina, unde nu vorbim despre unirea cu un stat pe de-a-ntregul, ci despre recuperare de teritorii, anumite lucruri trebuie spuse, și trebuie spuse acum, nu altădată - nu am creat noi conjunctura, nu am dat noi năvala peste ucraineni, nu am furnizat armament Rusiei să-i căsăpească (Ucrainei, da! - n.r.). Suntem însă într-un punct din care cel mai probabil nu se mai poate ieși în condiții de  pace decât prin redesenări de hărți.

 

Într-un asemenea moment de cotitură, a face declarații de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe în disprețul istoriei și al românilor care se zbat la ei acasă, la noi acasă, pentru a putea vorbi limba română, doar pentru a nu-ți ciobi ca Guvern imaginea de slugoi perfect, nu are cum să nu stârnească revolta populației și nu e de mirare că ne amintim de tot ce părea că am uitat.

 

Declarațiile lui Andrei Marga nu au fost nici noutăți absolute, nici provocări dincolo de punctul de fierbere. Au fost doar declarații la temperatura sângelui.

 

P.S. Domnu' Aurescu, să știți că declarațiile lui Marga n-au chiar nicio treabă cu încurajarea agresiunii Rusiei, Ucraina poate ceda teritoriile alea care nu îi aparțin și pe cale pașnică, nu trebuie musai bătută pentru asta - deci dacă puteți să reveniți cu noi amănunte despre ce anume face „inacceptabile” declarațiile lui Marga, vă așteptăm.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu