miercuri, 31 ianuarie 2024

ALINA CSIKI - O Viață de la Durere la Victorie, Povestea unui Artist prolific – Adrian Munteanu!

 



O Viață de la Durere la Victorie,

Povestea unui Artist prolific – Adrian Munteanu!

ALINA CSIKI - DIRECTOR EDITORIAL - INTERVIURI –

31 IANUARIE 2024

 

Cu o activitate de 20 de ani ca redactor de radio și având și 5 ani de voluntariat preexistenți în acest domeniu chiar înainte de anul 1989, într-o vreme în care libertatea presei era îngrădită, uzinele erau pe butuci și studiourile de radio se desființau unul după altul, Adrian Munteanu s-a simțit foarte confortabil în studioul cochet al Radioului Hit FM.

 

Copilăria a fost una marcantă pentru cel ce avea să își extragă seva creației sale tocmai din străfundurile suferinței. Actorul, poetul și performerul Adrian Munteanu a creionat în exclusivitate pentru Radio Hit FM, în cadrul emisiunii ”La ordinea zilei” realizată de jurnalista Alina Csiki, povestea sa de viață. Rodul a doi părinți refugiați la Brașov, afectat de lipsa tatălui deportat la canal și închis la Aiud, exclus din școală pentru acest aspect, poetul își justifică abordarea artistică cuprinzătoare de emoții puternice prin declarația tranșantă: ”Actul artistic poate avea substanță doar dacă ai experiențe personale. Literatura bună se naște din durere. Iar azi din păcate se scrie mult și mult prost”.

 

Din mama de o sensibilitate aparte și tatăl foarte bun vorbitor, ce compunea poezioare personalizate, s-a cristalizat în Adrian un scriitor prolific cu o abordare extrem de interesantă, cu o literatură debutată destul de tardiv, la 50 de ani abia.

 

Bilanțul trece în acești ani de la ținta de a scrie câte un basm în versuri pe zi, în fiecare zi a unui an, până la sonete expresive, pline armonie, jucate într-un performance regizat, uzitând și de mijloace ale erei digitalizării, transformate chiar în video-sonete.

 

Aplecarea spre latura culturală și interpretativă și-a manifestat-o încă de la 18 ani când a fost desemnat – Recitatorul orașului. Actoria l-a provocat prin ”Lecția” de Eugen Ionescu, în rolul greu al profesorului. Întâlnirea cu publicul însă este un fundament, un reper constant în arta sa. Nevoia imperioasă de a lăsa ceva în urma sa l-a determinat să scrie, să materializeze semne ale trecerii sale, adunând astfel toate darurile sufletului său. Spectacolele lui au colindat meleaguri ale diasporei de la Pacific la Atlantic.

 

Sursa principală de inspirație a lui Adrian Munteanu este chiar ființa sa. ”Nuanțele existenței mele spun ceva și le întorc și le aduc înaintea publicului, astfel se nasc victorii poetice”. Apăsat de vremuri, rostogolit prin colb, sonetistul Adrian Munteanu ridică provocările la statutul de a fi generatoare de viețuire, personalitatea sa neputându-se încadra pe o line amorfă, blazată niciodată, în ambiția unei arte performative.

 

Sursa: AM

https://www.zmbv.ro/100145-2/31/01/2024/100145/









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu