miercuri, 1 aprilie 2020

Teodor Palade - Frica de a respira




Frica de a respira
Teodor Palade
01 Aprilie 2020

„În mod paradoxal, cifrele prezentate de Organizația Mondială a Sănătății nu ar fi atât de îngrijorătoare precum sunt prezentate în mass-media și dorite a fi servite și exploatate pentru a stârni panică și frică în rândul populației, ura etnică și rasială. Cifrele arată că mult mai mulți oameni mor anual dintr-o gripă sezonieră decât din Covid-19” (Dr. Adonis Bunghis, Psiholog, Coach & Trainer Dezvoltare Personală)

Pare neverosimil. Dar, chiar asta s-a întâmplat! Ni s-a indus frica de a respira.  Nu este scenariul unui film de groază și nici rezultatul imaginației unui dezaxat. Este purul adevăr! S-a întâmplat cu populația unei țări, cu populația bătrânului continent care a dat omenirii cele mai strălucite minți, cu populația lumii întregi. Ne este frică să mai respirăm. S-a ajuns în stadiul în care frica de a respira terorizează omenirea! Planetei îi e teamă să respire!

Cu referire apariția și efectele acestei boli ciudate s-au elaborat teorii sofisticate. S-au indicat vinovați ipotetici ori, după unii, cât se poate de adevărați. S-au analizat consecințele economice, politice, psihologice, umanitare, militare sau financiare. Absolut inutil! Frica le-a biruit pe toate și, speriați de o eventuală contaminare, respirăm numai pe jumătate. Frica aceasta, susținută de o mass-media în goană după senzațional, continuă să-și facă de cap mai ceva decât virusul. În mod paradoxal, ne convingem acum pe pielea noastră, frica generează frică. În încercarea de a o alunga descoperim tot timpul noi motive de teamă. Fiind în mod evident destinate reînvierii fricii în mintea celor care credeau că au depășit-o și menținerii spaimei în comportamentul celor ce nu au reușit detașarea, date statistice atent alese și lipsite de termene de comparație sunt prezentate lumii într-o viziune apocaliptică. Acțiunile politicienilor, ale acelei pături sociale care ar trebui să vegheze la păstrarea normalității întregii societăți, nu fac decât să alimenteze teama, să adauge noi motive de înfricoșare, să adâncească starea de neliniște. Cursa nebunească a abuzurilor în restricționarea drepturilor noastre elementare generează alte și alte excese. Și cu cât noile măsuri se dovedesc a fi mai ineficiente, cu atât politicienii gândesc altele și mai dure.

Credeți că lor, politicienilor, le pasă dacă mor o sută, o mie sau zece mii de persoane? Nu, nici pe departe. Dacă le-ar fi păsat, n-ar mai fi declanșat războaie nimicitoare, n-ar mai fi gândit invazii ucigătoare, n-ar mai fi finanțat fabricarea de arme din ce în ce mai teribile. Iar politicienii noștri, autohtonii, cei pe care nu-i lasă statura să „lucreze” la nivel mondial, n-ar mai fi desființat sute de spitale, n-ar mai fi alungat doctorii din țară, n-ar mai fi oprit importul de medicamente strict necesare diabeticilor sau bolnavilor de cancer, n-ar mai fi tăiat pensii și salarii etc. Lor, politicienilor, indiferent de țară, de culoare politică sau doctrină, le pasă numai și numai de poziția lor socială, de accesul la putere și la bani. De aceea, măsurile dure care par a fi luate pentru protecția noastră sunt de fapt destinate să le protejeze lor funcțiile, să-i ajute să păstreze controlul asupra banilor necesari îndobitocirii maselor, să le asigure succesul în proximele alegeri, câștigarea puterii și înlăturarea adversarilor lor politici.

Vocile care îndeamnă la calm, la rațiune, la depășirea isteriei, care le arată că greșesc, sunt blamate, sunt supuse oprobiului public, sunt catalogate ca iresponsabile. Și, în ultimă instanță, sunt pedepsite de legile adoptate peste noapte cu scopul de a accentua spaima generală. Ca să trăim, ca să rămânem în viață, fiecare dintre noi avem nevoie de 16 respirații pe minut (bărbații) și de18 (femeile). Prin urmare, de tot atâtea ori pe minut suntem zguduiți de frică. Temători, ne gândim: poate la inspirația asta iau virusul, sau poate la următoarea… poate el, minusculul agresor, este deja în mine și la expirația următoare, sau la aceea care urmează, îl voi da copiilor mei, familiei, prietenilor.

Instinctiv, cu toții ne reducem ritmul respirator. Pentru organism, consecințele sunt dezastruoase. Celulele nu se mai oxigenează corespunzător, procesele la nivel celular sunt încetinite sau anulate. Anumite boli, latente, se trezesc și se manifestă agresiv. Prin frica de a respira, ne scurtăm viața!

Ridicați privirea. Uitați-vă în jur. Îi vedeți? Sunt tot mai mulți cei cărora, înspăimântați, le este frică să mai respire. Este o spaimă care se vede, care se simte pretutindeni. De aceea vă invit, pe voi, cititorii acestor rânduri, să conștientizați că, fără voia noastră, suntem cu toții angrenați într-un război. Un război în urma căruia, dacă ne este frică, vom fi în mod sigur pierzători. Cine va câștiga? Vor câștiga în imagine și vor aduna o mulțime de voturi politicienii, lăudându-se ce măsuri serioase au luat ei și cât de mult ne-au iubit la vreme de criză. Vor câștiga cu zecile de milioane trusturile de presă și canalele de televiziune care își ridică tirajul și audiența la cote nemaivăzute, împuindu-ne ochii și urechile cu știri cât mai senzaționale, cât mai șocante. Practic, inducându-ne frica. Vor câștiga miliarde marii și micii speculanți. Vor câștiga trilioane marile corporații transnaționale și marii finanțatori ai lumii. Lor nu le este teamă. Ei nu acționează sub presiunea fricii. Ei respiră normal. Unii își aerisesc organismul cu aerul curat al paradisurilor climaterice ale mapamondului. De ce? Pentru că pe ei nu-i închide nimeni în casă și pentru că nu au nevoie de bilet voie ca se joace cu viața noastră.

Deci, alungați frica! Respirați din toți plămânii! Faceți precum ei, câștigătorii! Voi, cei de vârsta mea, am depășit împreună zeci de molime fără a ne privi unii pe alții cu suspiciune și fără a ne fi frică să respirăm. Și suntem încă vii, trăim.  Prin urmare, doamnelor, domnilor, aveți curajul de a vă bucura de viață! Frica ucide mai mulți, mai lent și mai chinuitor decât virusul. Aveți curajul de a respira normal! Se poate!


Post scriptum: În momentul în care dispuneți de nouă minute, deschideți link-ul din nota de subsol și veți constata că îndemnul de a nu vă fi frică să respirați este complet justificat.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu