miercuri, 20 februarie 2019

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - S I M T U R I L E




SIMTURILE
- Sfantul Nectarie al Eghinei -



              Prin intermediul simturilor spiritul uman ajunge la o stare de contemplare înalta si îsi fortifica puterile sufletesti; prin intermediul simturilor omul cunoaste ca exista, devine constient de individualitatea sa si cugeta, fiinteaza; putem oare sa afirmam acelasi lucru si despre animale? Observarea rezultatelor noastre, furnizate de simturi, nu ne îngaduie sa afirmam despre animal ceea ce spunem despre om; pentru ca nici un aspect nu e susceptibil sa certifice existenta unei activitati intelectuale similare; asa ca, animalul nu atesta prin impresiile sale existenta unui suflet rational; vom demonstra acest adevar, analizând rezultatele trairilor furnizate de fiecare simt în parte.

Sfantul Nectarie al Eghinei, Un portret al omului, traducere de protopresbiter dr. Gabriel Mandrila, Ed. Sophia / Metafraze, Bucuresti, 2015, p. 80


CAPRELE
- Sfantul Teofan Zavoratul



              Iubitorule de oameni, Hristoase, Dumnezeul nostru, cu tarie nadajduind în îndurarile Tale, ma rog Tie: nu ma pune de-a stânga Ta, împreuna cu caprele care Te-au amarât, si nu îmi zi: adevarat, adevarat zic tie, nu te cunosc pe tine, ci, dupa bunatatea Ta, da-mi mie lacrimi neîncetate, da inimii mele frângere si smerenie si o curata pe dânsa cu frica Ta, ca sa se faca locas al harului Tau.

Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 58


COCOSUL
- Sfantul Vasile cel Mare



            Poti aduna si ziua de pretutindeni, cu foarte multa usurinta, multe temeiuri, ca sa admiri pe Creator. Sa te gândesti ca te desteapta la lucru o pasare din curte, cocosul, care cu mult înainte de a se lumina de ziua, cu voce ascutita, striga si vesteste ca are sa rasara soarele; se scoala dis-de-dimineata împreuna cu calatorii, iar pe plugari îi scoate sa-si lucreze pamântul.

Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, traducere de Pr. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1986, p. 166.


Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu