marți, 28 decembrie 2021

ADRIAN NĂSTASE - PUNE ÎNTREBAREA ȘI, ÎMPREUNĂ, VOM GĂSI RĂSPUNSUL!

 



PUNE ÎNTREBAREA ȘI, ÎMPREUNĂ, VOM GĂSI RĂSPUNSUL!

ADRIAN NĂSTASE

DEC. 27, 2021

 

Impreuna cu familia, am venit pentru cateva zile la Predeal. Ne-am bucurat de zapada si de primele lectii pe schiuri ale nepotilor. Circulatia pe DN 1 este cea pe care o stiti.

 

O parte din timp o petrec citind volume pe care le-am pus deoparte. Spre exemplu, cartea lui Cinghiz Abdullaev, „Bezna sub soare”. O combinatie de fictiune si realitate despre evenimentele din 1989 din Romania si o tentativa de asasinat impotriva lui Fidel Castro, pe baza unei intelegeri intre rusi si americani (!). Autorul azerbaidjan pare ca a participat la evenimentele din Romania, pe care le evoca sub forma unor note-amintiri (blocarea microfoanelor de la marele miting din Bucuresti, odiseea cadavrelor lui Nicolae si Elena Ceausescu, profilul principalelor personaje implicate in acele evenimente, numele ofiterilor sovietici, detalii despre dosarul de agentura 8796, etc). Romanul are o postfata semnata de generalul Victor Stanculescu, ceea ce confera o anumita credibilitate actiunilor relatate in volum in privinta implicarii serviciilor de informatii sovietice sau rusesti in episoadele de final ale Razboiului rece.

 

Interesanta concluzia pentru cei mai tineri: „aliatii de ieri pot deveni potentiali adversari iar adversarii de ieri noi parteneri”. Si istoria nu se sfarseste aici…

 

Ce conteaza si ce nu conteaza

Despre securisti si presedinti de stat  Am aflat aseara ca ambii candidati la presedintie s-au intalnit cu cetateanul Vantu. Nu stiam ca acest gen de intalniri este un test pentru a fi presedinte. Si daca este, explicati-mi sensul lui. Sunt doua variante: 1. daca te intalnesti cu Vantu, e bine,…

 

 

Viziunea economica a USL – efecte la nivelul puterii pedeliste

 

Nu va ascund ca, dupa lansarea Viziunii economice a USL, ma asteptam ca cei din PDL sa iasa destul de precipitati in spatiul public si sa spuna populatiei cum reducerea fiscalitatii si crearea a 1 milion de locuri de munca nu sunt bune si cum guvernul Basescu-Boc a adoptat singurele…

 

 

Opozitia reinvie dialogul social

 

Inainte de a intra in subiect – o paranteza: Se pare ca apropiatii lui Traian Basescu si-au pierdut simtul ridicolului. Dupa ce Elena Udrea a declarat ca nu a vazut presedinte mai democrat decat Traian Basescu, iar Roberta Anastase, ca 76% dintre romani sunt nehotarati si asteapta rezultatele guvernării PDL,…

 

 

UE i-a tăiat craca de sub picioare lui Ianukovici?

 

 

„Ianukovici a fost, de asemenea, presat de Bruxelles pentru a stopa urmărirea penală a fostului prim-ministru Iulia Timoșenko pentru rolul jucat în negocierea controversatului acord privind gazele cu Rusia (2009). Condamnarea judecătorească a lui Timoșenko în 2011 și pedeapsa de șapte ani de închisoare au devenit un punct central al cererilor UE. Bruxelles-ul a avertizat că tratamentul lui Timoșenko amenință acordul comercial parafat și a cărui încheiere oficială fusese programată pentru 29 noiembrie 2013, în Lituania. Punând condiții pentru semnătură, Bruxelles-ul a insistat asupra eliberării lui Timoșenko din închisoare pentru tratament medical în străinătate. Această cerere s-a dovedit a fi o pastilă foarte dură de înghițit pentru politica internă a Ucrainei.

Ucraina a început să se destabilizeze serios. Pe 21 noiembrie, parlamentul nu a adoptat moțiunea pentru eliberarea tratamentului medical a lui Timoșenko, ceea ce înseamnă că cererea UE nu a putut fi îndeplinită. În aceeași zi, guvernul Ianukovici a emis, în disperare de cauză, un decret prin care cereau negocieri tripartite între Ucraina, UE și Rusia pentru a rezolva toate problemele dintre blocurile concurente. Totuși, în acest moment, Ianukovici nu părea să se clatine. În aceeași zi în care parlamentul nu a aprobat eliberarea lui Timoșenko, el a reafirmat că „o alternativă pentru reforme în Ucraina și o alternativă pentru integrarea europeană nu există… Mergem pe această cale și nu ne schimbăm direcția”.

 

Ați fi cea mai frumoasa familie prezidențială ! Atât de frumoși! Atât de multe calități, dragostea care va unește, fericirea care vi se citește pe chip, bunătatea, buna cuviință, frumusețea intelectuala, toate adunate intr- un buchet de recunoștință , închinate lui Dumnezeu! Sunteți idealul unei frumoase familii de români! Ne mândrim cu dumneavoastra! Meritați fericirea deplină! La multi ani!

 

 

Craciun fericit si un An Nou 2022 mai bun decat toti cei care au trecut !

 

Intr-adevar, redeveni interesant si multumim pentru ideile de lectura de vacanta! E timpul. E timpul sa ne gandim ce vom face anul viitor.

 

Nicu Pavel, In 2004, fusese semnat contractul pentru autostrada Comarnic/Brasov. In 2005, Basescu a anulat contractul.

PS Am fost cumva colegi la gradinita si eu nu-mi amintesc?

 

 

O ipoteză infirmată și o retestare modernizată

 

Concluzia scriitorului azerbaidjan Cinghiz Abdullaev din finalul cartii sale „Bezna sub soare” (ed. ro 2009), potrivit careia „aliatii de ieri pot deveni potentiali adversari, iar adversarii de ieri pot deveni parteneri”, are cateva confirmari notabile in istoria relatiilor internationale.

 

Lordul Palmerston, prim-ministru al Angliei intre 1859 si 1865, spusese la vrema sa ca “Anglia nu are prieteni sau aliati permanenti, ci doar interese permanente”. O conceptie relativ asemanatoare a avut-o si ultimul presedinte sovietic, Mihail Sergheevici Gorbaciov, care a avut o contributie hotaratoare la incheierea conflictului rece, care parea ireconciliabil, dintre fosta URSS, respectiv succesoarea sa Federatia Rusa, si Statele Unite, si apropierea si cooperarea dintre aceste superputeri timp de circa doua decenii si jumatate. Daca mai luam in calcul si faptul esential ca americanii, britanicii si rusii au fost aliati in ambele razboaie mondiale, nu putem decat sa nutrim speranta revenirii (repetarii) concordiei si conlucrarii dintre estici si vestici. Oare repetitia istoriei nu e tot o forma specifica de istorism, vehement criticat de evreul-austriac-englez Karl Popper, slujbas al expansiunii imperiale a Regatului Unit?!

 

Dupa parerea mea, criticismul popperian la adresa determinismului istoric are o indreptatire partiala, cand se refera la un sens linear al istoriei. Dar critica „istorismului” nu mai are o sustinere reala in cazurile istoriei spirale sau circulare, perceptibile deja in analize diacronice si sincronice care dezvaluie renasteri spectaculare ale unor natiuni milenare. Niciodata cunoasterea si judecatile nu sunt definitive. Iar acest lucru ar trebui sa-l simta, destul de usturator, occidentalii care, acum, la 30 de ani de la desfiintarea URSS, la 26 decembrie 1991, se intrec in diatribe despre “prabusirea”, “caderea” sau “capotarea” comunismului, cu referire la cel sovietic si la cel european, care ar fi fost “nereformabil” si “condamnat” istoric.

 

Adevarul istoric despre fosta URSS este ca aceasta a fost demolata de sus in jos, printr-o demisie si o declaratie. La fel s-a intamplat si in fostele tari comuniste din Europa de Est, demolarea s-a decretat de la varf, doar intr-un singur caz s-a facut printr-o executie. Populatiile au fost puse in fata faptului implinit si apoi au fost impinse de la spate, de aici nostalgia fata de vremurile cand erau pe deplin stapane in tarile lor, care erau demne si respectate in lume. Desigur, reunificarea europeana nu ar fi fost posibila cu doua sisteme antagoniste ideologic, comunism-capitalism, dar raman de discutat modul cum s-a facut si faptul ca li s-a pus gratuit in brate capitalistilor tema falsa a asa-zisului “comunism ilegitim si criminal”, in spatele careia demonii banilor si vitelului de aur s-au ascuns, vampirizand si mai mult popoarele, inclusiv in Statele Unite si in tot Occidentul.

 

Cum se intampla intotdeauna cand de aproape nu vezi in integralitate lucrurile gigantice, aflate in fata ta, deoarece imensitatea lor iti obstaculeaza perspectiva si posibilitatea de a-i vedea contururile si dimensiunile, asiatismul, care-si reclama activ si legitim locul central in secolul al XXI-lea, dovedeste situatia contrara – comunismul nu numai ca poate fi reformat si longevizat, dar este capabil si de performante inegalabile. Aceasta teza-realitate va domina multa vreme istoria si competitia ideologica: noul comunism, conectat la economia de piata si la drepturile fundamentale ale omului, care uneste unipartidismul cu pluralismul social, un fapt magnific exprimat de latini prin dictonul “E pluribus unum” – “Din mulți unul” sau „Unul din mulți” -, demonstreaza faptic, ceas de ceas, zi de zi si in proportie de masa, ca este perfect compatibil cu reformarea si performanta.

 

Sursa: RADU GABRIELA






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu