duminică, 19 decembrie 2021

Vasilica Grigoraș: VALERIU LAZAROV – „Mr. Zoom” de România

 



VALERIU LAZAROV – „Mr. Zoom” de România

Vasilica Grigoraș

(20 decembrie 1935 – 11 august 2009)

 

„Viața e o succesiune continuă de imagini ale unor întâmplări.” (Valeriu Lazarov)

 

Valeriu Lazarov Lesner (numele complet), profesor, regizor, realizator de Shows TV, s-a născut la Bârlad, județul Vaslui la 20 decembrie 1935. Ideea de a intra în lumea media i-a venit când avea 14-15 ani, vârstă la care a vizionat la un cinematograf din Piatra Neamţ comedia muzicală sovietică „Volga, Volga”. Filmul i-a plăcut atât de mult încât l-a văzut de 12 ori, determinându-l să devină regizor.

În anul 1953, Lazarov pleacă la Bucureşti pentru a studia regia la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie (IATC). Termină studiile în iunie 1957 şi alege televiziunea în detrimentul cinematografiei, decizie pe care nu a regretat-o niciodată, fiind confirmată prin faptul că s-a afirmat ca regizor de film şi realizator Shows Tv, atât în România cât şi în Spania și Italia.

Tânărul regizor al TVR a plecat pentru prima oară în străinătate în anul 1966, participând la Festivalul internaţional de televiziune de la Monte Carlo, cu filmul „Omul şi camera”, iar de-a lungul timpului, primeşte diverse premii internaţionale şi obţine permisiunea autorităţilor române să iasă temporar din ţară.

În august 1968 ajunge în Spania, pentru a înregistra două emisiuni la postul public de televiziune TVE, la invitaţia directorului general Juan Jose Roson, dornic să mai îndulcească imaginea regimului Franco. Roson se decisese să colaboreze cu tânărul Valeriu Lazarov, considerat în Spania drept „avangardist şi inovator”. Lazarov se instalează în Spania, unde este privit ca „o ciudăţenie a Estului” şi e bănuit că ar fi spion, iar în România este etichetat, de regimul comunist, trădător şi condamnat, în absenţă, la 15 ani de puşcărie. Tot în 1968, Lazarov înregistrează primul succes la TVE cu „El irreal Madrid”, un spectacol muzical care anunţă deja stilul ce avea să-l consacre pe tânărul Lazarov. Obţine cu acest spectacol „Nimfa de Aur” la festivalul de la Monte Carlo. Este momentul din care instituie practic un mod nou de a face televiziune, folosind tehnica „zoom”-ului în înregistrare, motiv pentru care este poreclit „Mr. Zoom”.

După 11 ani de lucru în Spania, în 1979, Lazarov ajunge la televiziunea naţională italiană, RAI, pentru realizarea unei serii de programe intitulate „Tilt” La scurt timp, începe să lucreze pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5, unde ajunge director de producţie, preşedintele consiliului de administraţie şi director al centrului de producţie Videotime. În 1989 revine în Spania, trimis de Berlusconi pentru a conduce din poziţia de director general postul Tele 5, parte a reţelei private de televiziune controlate de Fininvest, compania lui Silvio Berlusconi. La Canale 5 coordonează munca a 40 de angajaţi pe 20 de platouri şi devine exponentul unei forme colorate şi îndrăzneţe de a face televiziune. Conduce Tele 5 până în 1994, când este înlocuit de Maurizio Carlotti, în contextul unei crize a încasărilor din publicitate ale postului.

Se considera un autodidact, atât în televiziune, cât şi în afaceri. În Italia, cel mai important partener al lui Lazarov a fost Silvio Berlusconi, legându-i o veche prietenie durabilă mult timp. „Am învăţat un pic cu Berlusconi, dar nu prea mult”, mărturiseşte el. A făcut trecerea de la statutul de regizor şi, ulterior, de manager de televiziune la cel de antreprenor în 1995, când a înfiinţat compania de producţie Prime Time Communications, în Madrid (Spania). Trecerea a survenit după aproape 15 ani (1980-1994), în care a avut funcţii de conducere în posturile Canale 5 din Italia și Tele 5 din Spania, controlate de trustul Mediaset, companie a cărui acţionar majoritar e Silvio Berlusconi. Contractele au început să vină destul de repede, astfel că producţiile lui Lazarov, în proporţie de 80% se aflau sub licenţă, iar restul de 20% producţii proprii, au ajuns să cucerească pieţe precum Italia, Spania, Portugalia, Argentina, Venezuela şi România.

Anul următor (1996) începe un proiect considerat ulterior cel mai mare succes de televiziune al respectivului deceniu: serialul „Hostal Royal Manzanares”, în care joacă şi Andrea Lazarov, unul dintre băieţii regizorului român, atunci în vârstă de şapte ani. În 2005, regizează „Genialii”, iar doi ani mai târziu serialul „Chiquititas”, producţii pe care Lazarov le aduce şi în România, la Antena 1, respectiv Kanal D.

În România, cel mai longeviv succes este „Surprize, surprise” (9 ani la TVR). Alte produse de succes sunt „Din Dragoste” şi coproducţia „Secretul Mariei”, serial telenovelă produs pentru Antena 1, care i-a adus postului încasări din publicitate de peste 3 milioane euro. Lazarov nu a avut în România un partener de afaceri preferat, spunea că toţi sunt importanţi şi nu crede că îi lipseşte cineva de pe listă.

A fost membru fondator al Academiei de Ştiinţe şi Arte ale Televiziunii din Spania și este cunoscut ca fiind specialistul care a revoluționat divertismentul românesc de televiziune, după anii 1990, realizând emisiuni atractive și apreciate de public. Este cunoscut ca „părintele” celor mai longevive emisiuni de divertisment care i-au adus celebritatea și pe plaiurile natale.

Omul de afaceri Valeriu Lazarov a deţinut în România cinci case de producţie: 1. Prime Time World Broadcast – PTWB (Producții: Surprize, surprize, Ploaia de stele, Cei mai iubiți, Sarabanda, Jumatatea ta etc.), 2. Sagitarius Communications (Producții: Din dragoste, Academia vedetelor, Batem palma Etc.), 3. La Dolce Vita Productions Grup (Producții: Secretul Mariei, Vocea inimii), 4. Dream Production (Producții: Furori, Imprevizibilii, serialul Chiquititas), 5. Super Mobil, care s-a axat pe producţia pentru New Media.

Valeriu Lazaroz a fost bogat și în căsătorii. A avut o viață amoroasă trepidantă, având la activ șapte șoții, comparându-se din acest punct de vedere cu marele actor Charlie Chaplin. În anul 2004 s-a căsătorit cu Augusta Dumitrașcu (între soți fiind o diferență de vârstă de 37 de ani). La puțin timp după această căsătorie, regizorul mărturisea: „ Am fost căsătorit de fiecare dată când iubeam o fată. De aceea a fost creată femeia: doar să fie iubită și ocrotită și să ne deschidă ochii spre altă femeie care întruchipează altă dinastie”.

Producătorul TV a avut cinci copii, mai mulți nepoți și un număr însemnat de discipoli, vedete de top din România: Andreea Marin, Dan Negru, Raluca Moianu, Mircea Radu, Dana Mladin, Liviu Vârciu, Alina Sorescu, Cosmin Cernat, Gabriel Coveșeanu (Cove)…, Luiza Ciortan (din staff-ul administrativ), Ileana Pop (mâna dreaptă a lui Lazarov).

Valeriu Lazarov, supranumit „Regele emisiunilor de divertisment” s-a stins din viață la 11 august 2009, în urma unor complicații după o operație de colon. Alte surse spun că motivul plecării la cele veșnice s-a datorat unui infarct. A fost înmormântat la Madrid, Spania.

 

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2021/12/19/vasilica-grigoras-valeriu-lazarov-mr-zoom-de-romania/







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu