vineri, 31 decembrie 2021

DESPRE,,,,,VIN !!.... cu OMAR KHAYYAM... +

 
DESPRE,,,,,VIN !!.... cu OMAR KHAYYAM...

 

 

Cu gândul la minunata licoare, să ne amintim și de vreo două-trei strofe din Rubaiyatele celebrului matematician și filozof arab, Omar Khayyam (1040 - 1123)

 

 

...Bea vin căci el dă minții supremă strălucire,

Credințelor  - lumină și inimii - uimire.

De-ar fi băut și dracul un strop, s-ar fi-nclinat

C-o  mie de mătănii la tot adamul beat...

 

...Pe cei ce beau se spune că Ceru-o să-i condamne.

Cât adevăr e-n asta, eu n-aș putea să știu.

Dar dacă băutorii și-ndrăgostiții Doamne,

Vor merge-n iad, desigur că raiul e pustiu...

 

...Nu mă certați! Lăsați-mi pe masă vinul bun!

Căci ascultați: atunci când beau, aud ce spun

Narcișii, trandafirii și-aprinsele lalele;

Aud chiar și cuvântul nespus al dragei mele...

 

 

Tineretea este o betie fara vin si batranetea este un vin fara betie. - proverb german

 

 

 

Epopeea vinului

 

O definitie simpla a vinului este următoarea: un suc obtinut  din fermentare completa sau partiala a strugurilor proaspeti sau a mustului; o formula complexa care contine apa, compusi aromatici, acizi si alcool.

 

 Vinul este o băutură cu o vechime considerabilă, astfel că, dacă ai vrea să îi afli istoria, ţi-ar trebui mai mult de câteva luni de studiu.

 

 Cea mai veche licoare inrudita cu vinul dateaza din China, de acum 9 000 de ani (orez fermentat cu miere). Insa traditia prepararii vinului asa cum il stim noi a inceput abia cu 2 000 de ani mai tarziu, in vestul Asiei. Astazi, vinul este unul dintre cele mai populare si consumate produse.

 

 Vinul este una dintre cele mai elegante bauturi, impresionand prin textura, aroma, miros, gust, autenticitate si prin valorile nutritionale (un litru de vin poate oferi  circa 600-700 calorii pentru energie). Vinul este de mai multe feluri,fiind clasificat in functie de conditiile naturale, de sortimente si soiurile de vita de vie sau a

 tehnologiei prin care se prepara: 1. vinul natural (nu se folosesc adaosuri), 2. vinul special (se adauga esente aromante, zahar etc.), 3.. vinul de consum curent (comercializat fara specificatia  podgoriei), 4.. vinul de calitate superioara (oferita de soiurile superioare), 5. vinul sec (fara zahar fermentabil), 6. demisec (zahar in proportie de pana la 40 grame/ litru), 7. dulce (mai mult de 40 grame de zahar), 8. aromatizat (vermut, vin pelin, vinuri medicinale sau aperitive), 9.  vinul spumos, cunoscut ca sampanie.

 

20 de curiozitati despre vin

 

 1. Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franta si Spania si Romania..

 2. Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature, care ofera un iz mai intepator, se numesc buchete.

 3. Multe cercetari au demonstrat ca vinul, în special cel roșu, consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inima.

 4. Cea mai veche sticla de vin din lume este intr-un muzeu - dateaza din anul 325 e.n. si a fost gasita in Germania.

 5. Nu toate vinurile devin mai bune o data cu trecerea timpului. De altfel, majoritatea nu are potential sa se imbunatateasca. In mod normal, vinul ar trebui consumat in maximum doi ani.

 6. In 2003, Richard Juhlin castiga o competitie de recunoastere a vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. In comparatie, persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.

😆  7. China ocupa primul loc la consumul de vin (1,9 litri pentru fiecare locuitor);  castiga insa datorita numarului populatiei, pentru că, in Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de litri anual.😆😬😀🎼😇😇😇

 

 8. Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului apartin calugarilor din Evul Mediu. Acestia il foloseau cand apa nu mai era potabila, 😇licoarea fiind buna la distrugerea bacteriilor.

 9. Exista oameni carora le este frica de vin. Aceasta temere se numeste oenofobie.

 10. In Roma antica, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel ca stropii continutului ajungeau in paharul celuilalt. Se asigurau astfel ca bautura nu a fost otravita. De aici traditia de a ciocni paharele.

 11. Consumul a doua pahare de vin echivaleaza cu privarea organismului de somn timp de 17 ore.🤔

 12. Un vin racit este mai putin dulce.

 13. Cea mai mare colectie din lume de vin de calitate se afla intr-o pivinita din Milestii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin.

 14. In lume exista aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay.

 15. Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla.

 16. Femeilor din antichitate le era interzis sa bea vin. Daca erau prinse, sotilor le era permis sa divorteze sau sa le pedepseasca.

 17. Expresia latina "in vino veritas" ii este atribuita lui Alceu, un poet grec; aparent, in vremurile sale, cei care erau suspecti de diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic pentru a se obtine adevarul de la ei.

 18. Portugalia produce aproape 50% din dopurile de pluta folosite pentru sigilarea sticlelor de vin.

 19. Cu cat este mai vechi, vinul alb se inchide la culoare, iar vinul rosu capata o culoare mai deschisa.

  20. Cuvantul "vin" este mentionat in Biblie de 521 de ori.😇

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu