vineri, 5 august 2022

OMAGIU ADUS MARELUI SCRIITOR MARIN PREDA

 



OMAGIU ADUS MARELUI SCRIITOR MARIN PREDA

 Astăzi, 5 iulie 2022, se împlinesc o sută de ani de la venirea lui Marin Preda pe lume. Binecuvântați să fie părinții care au dat un mare scriitor ca autorul „Delirului”.

Credem că omagiul cel mai frumos și darul cel mai mare pe care Domnul i l-a făcut lui Marin Preda și literaturii române a fost scrierea romanului „Delirul”, vol II”, continuare la romanul său „Delirul, vol I”, așa cum l-ar fi scris Marin Preda.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când  romanul „Delirul vol II , autor Ștefan Dumitrescu, există în literatura română. Astfel romanul „Delirul” este acum întreg, așa cum a visat și a dorit Marin Preda. 

Fie ca Domnul să-l binecuvânteze pe marele scriitor Marin Preda în rai !

Punem mai jos Scrisoarea pe care am adresat-o domnului academician Eugen Simion cu prilejul aniversării a 30 de ani de la apariția romanului  „Delirul vol II”, acum când îl omagiem pe Marin Preda.  Scrisoarea este trimisă totodată tuturor revistelor de cultură din Țară, care pot să o publice. Mulțumim, Doamne ! Doamne ajută ! Cu prețuire, Ștefan Dumitrescu  5.08 2022

BUNĂ DIMINEAȚA ȘI O ZI MINUNATĂ, STIMATE DOMNULE PROFESOR ȘI ACADEMICIAN  EUGEN SIMION

MULTĂ SĂNĂTATE  TUTUROR  DOMNILOR ACADEMICIENI DIN SECȚIA  DE FILOLOGIE  ACADEMIEI ROMÂNE

ACUM ACEASTĂ SCRISOARE O TRIMIT TUTUROR REVISTELOR  DE CULTURĂ DIN ROMÂNIA, CU RUGĂMINTEA DE A O PUBLICA !

 Fie ca bunul Dumnezeu să îmi fi dat în gând să vă scriu și să vă anunț cu modestie o veste, binevenită, zic eu.

     Domnule academician Eugen Simion, sunt scriitorul Ștefan Dumitrescu, membru al Uniunii Scriitorilor. La cei 72 de ani ai mei  Domnul m-a ajutat să dau o operă  literară bogată și de  valoare, au spus cei care au scris despre cărțile mele, în toate genurile literare, poezie, povestiri, roman, dramaturgie, eseu. Sunt un om credincios ca bunul meu prieten, poetul Ioan Alexandru, de aceea vă rog să nu vă mire dacă o să găsiți la mine  invocarea Domnului frecvent. Tot bunul Dumnezeu mi-a dăruit și talent, astfel că pentru opera literară publicată sunt propus de mai mulți ani, cam de prin anul 2007, la Premiul Nobel, de Societăți și Fundații culturale, printre ele și de Societatea Scriitorilor români din Basarabia.  O să vedeți mai jos.

      Vă scriu în legătură cu romanul „Delirul, vol II”, continuare la romanul prietenului dumneavoastră, marele scriitor Marin Preda, căruia eu ca scriitor născut la țară îi sunt foarte recunoscător. Vă aduceți aminte că în anul 1992 Ion Cristoiu, redactor șef al revistei Expres Magazin pe atunci, împreună cu familia lui Marin Preda au lansat în revista Expres Magazin Concursul literar „Cine scrie romanul „Delirul vol II”, continuare la romanul „Delirul, Vol I”, de Marin Preda așa cum l-ar fi scris acesta. În Anunțul care a fost publicat în toate numerele revistei „Expres Magazin în primele 6 luni ale anului 1992, Ion Cristoiu preciza că romanul care va ieși câștigător, care va lua deci Premiul I, va fi publicat, iar câștigătorul va primi un milion de lei. (pe vremea aceea inflația era mare). Nu mi-a dat nici milionul nici n-a publicat romanul „Delirul, vol II”, cum a promis în Anunțul Concursului. Mare ticălos Cristoiu acesta, Dumnezeu să-i de cu „Delirul ”în cap !

      Ei bine, domnule academician Eugen Simion, și domnilor academicieni din secția  de Filologie a Academiei române, romanul scris de subsemnatul, Ștefan Dumitrescu, a luat Premiul I. Am fost anunțat din redacția revistei că am luat Premiul I și că să mă pregătesc să dau de băut.

 Din păcate șmecherul Ion Cristoiu nu a publicat romanul în anul 1993 când am fost anunțat că romanul meu a câștigat Concursul și nu mi-a dat nici milionul de lei, care mi-ar fi prins bine, pentru că  în perioada aceea aveam de crescut  cinci copii. Marele dar făcut de Domnul, mulțumesc, Doamne.

     Domnul a vrut ca romanul „Delirul, vol II, să fie un  roman reușit, de valoare chiar.  I l-am trimis doamnei Aurora Cornu în format electronic la Paris și mi-a răspuns după o lună că a fost foarte emoționată, că a plâns și că l-a văzut tot timpul pe Marin el ei în fața ochilor. Acum îl citea a doua oară. A susținut că romanul este scris de Marin, și nu de altcineva. Mărturisesc că am fost și eu foarte tulburat, dar romanul, eu cred lucrul acesta, a fost scris  din cealaltă dimensiune în mare parte chiar de  spirtul lui Marin Preda.

 Ion Cristoiu nu a publicat romanul „Delirul, vol II” în 1993, cum a promis în Anunț. Am găsit târziu un editor curajos care l-a publicat în anul 2004 (Editura Fortuna, Director Emil Catrinoiu ) și a fost lansat la Salonul de carte Gaudeamus, în octombrie 2004, apoi la Râmnicul Vâlcea.  A avut multe cronici favorabile. Ca să vă convingeți că „Delirul vol II” este un roman valoros, iată ce mi-au scris doi oameni de cultură, doi scriitori. Sunt texte care mi-au mers la suflet :

„POETUL ALEXANDRU MAGEREANU DESPRE  ROMANUL  DELIRUL, VOL II, ŞI DESPRE ŞTEFAN DUMITRESCU

   „ Dragă Ştefane ! Ţi-am citit pe nerăsuflate romanul lui Moromete  („Delirul, vol II”, continuare la „Delirul, vol I”, de Marin Preda)  şi mi-a plăcut foarte mult cum l-ai scris. Eu îţi spun, lasă la o parte orice ale preocupări şi treci şi scrie romane ! Ai talent cu carul, nu-l irosi. Profită de el şi  dă-i Ţării şi literaturii noastre opere nepieritoare ! Profită de  vârsta ce o ai şi de viaţă care îţi oferă atâtea posibilităţi şi vei rămâne de neuitat pentru cititori, pentru ţară. Ai o putere de „magnet” în  fiecare cuvânt scris ! Ai o putere deosebită de a prinde şi cuprinde viaţa ! Ai deja o experienţă valoroasă în ale scrisului ! Nu-ţi va fi greu să reuşeşti. Deci, scrie, dragă Ştefane ! „

                                     Alexandru Magereanu, poet, Oradea, 80 de ani, 2005

  EXCELENȚA SA, CONSTANTIN LUPEANU, FOST AMBASADOR ÎN CHINA, CEL MAI MARE SINOLOG ROMÂN

 „Aseară am terminat romanul tău („Delirul, vol II”). Este și va rămâne unul din marile rămâne ale secolului XX ”.  Constantin Lupeanu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. 16. Iulie, 2022

    Domnule academician Eugen Simion, vă trimit această Scrisoarea știind că dumneavoastră ați fost bun prieten cu Marin Preda, că l-ați prețuit. V-aș fi foarte recunoscător dacă ați lectura romanul „Delirul, vol II”.  Sunt convins că veți fi la fel de emoționat ca doamna Aurora Cornu.  Romanul „Delirul, vol II” vi l-am adus la Academie în anul 2004, după apariție, să vi-l dăruiesc (era cu dedicație), erați Președintele Academiei pe vremea aceea. Cum nu v-am găsit la Academie l-am lăsat la poartă cu rugămintea  să vă fie dat personal dumneavoastră. M-aș bucura să îl aveți în Bibliotecă.

 Dacă nu îl aveți cred că acum îl puteți găsi la Biblioteca Academiei (eu mai am un singur exemplar, și țin mult să îl păstrez: dacă nu, vi-l pot trimite). Și ca să fie, dacă doresc să îl lectureze, citit de mai mulți domni academicieni din secția Literatură și filologie a Academiei, vă trimit cu atașament și exemplarul electronic al romanului, așa cum l-am trimis doamnei Aurora Cornu. În cazul în care romanul vă place la nebunie așa cum i-a plăcut domnului Ambasador Constantin Lupeanu, v-aș fi recunoscător dacă  l-ați publica în ediția a doua la Editura Academiei.

 Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc multă sănătate. Fie ca Domnul să ne inspire.

 Cu prețuire, al dumneavoastră Ștefan Dumitrescu. Email stefandumitrescu@yahoo.com  tel 0766 52 98 93

Cum dumneavoastră mă cunoașteți puțin, (ne-am întâlnit de mai multe ori în viață. O dată eram prietenul nostru Nichita Stănescu) pentru că eu trăiesc în provincie, la Tulcea, ca să mă cunoașteți mai bine, vă pun mai jos Scrisoarea pe care am dresat-o Conducerii Uniunii Scriitorilor.

Cum Excelența sa, domnul Ambasador Constantin Lupeanu, cel mai mare sinolog al nostru, mi-a lecturat mai multe cărți și  vede în scriitorul Ștefan Dumitrescu o Personalitate renascentistă, a publicat în mai multe reviste din China și Vietnam (unde mi-au apărut cărți de poezie) un Profil al scriitorului Ștefan Dumitrescu.  Vă pun mai jos acest profil scris de domnul ambasador, ca să vă faceți o imagine cât de cât despre scriitorul Ștefan Dumitrescu. Vă mulțumesc nespus și vă doresc la toți, multă sănătate !

Fie ca bunul Dumnezeu să ne călăuzească în toate ” Doamne ajută ! Amin !

2.08. 2022

2

SUNTEM CONTEMPORANII UNUI CĂRTURAR DE FACTURĂ RENASCENTISTĂ, CU O OPERĂ URIAȘĂ - ȘTEFAN DUMITRESCU

      Ștefan Dumitrescu s-a născut în anul 1950 într-un sat din Vâlcea. A absolvit Universitatea București, Facultatea de Filosofie și a fost toată viața profesor de Psihologie, Pedagogie, Practică pedagogică, Logică, Economie, Limba și Literatura română. A început să scrie de mic, a debutat de tânăr, în revistele literare Amfiteatru, Ramuri și Luceafărul, Contemporanul, România literară. A scris poezie (20 de cărți), teatru (15 piese), roman (15 romane de mari dimensiuni, inclusiv continuarea demersului din 1975 al lui Marin Preda: Delirul 2), 15 volume de povestiri și eseistică (zece cărți). Notăm aici: „Dicționarul complet al dramaturgiei lui I L Caragiale”, Editura Conphis, Vâlcea, 2000,  „Psihanaliza și filozofia operei Amintiri din Copilărie”, a lui Ion Creangă, editura Didactica Nova, Craiova 1999, „O nouă interpretare a poemului „Luceafărul”, de Mihai Eminescu”, editura Origini, „Mihai Eminescu - Un Iisus al poporului român”, Editura Armonii culturale. Romanele: „ Și tu vei fi văzduh”, „F. M Dostoievski s-a sinucis la București”, „Prea adânc m-ai rănit, femeie ! ”, „Sisif sau Dealul care nu se mai termină”, ”Marea dragoste”, „ Plopul pe deal”, „Muntele”, „Uriașii de demult”, etc

     Ștefan Dumitrescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În anii 90 ai secolului trecut a fondat Biroul de Viitorologie București, al cărui Președinte este și în prezent. Lucrările scrise sau girate de el pe acest fronton ar schimba chipul României de azi și ar reorienta soarta planetei, dar așa cum știm din istoria omenirii, ceea ce e simplu și curat în plan teoretic nu este acceptat decât foarte greu și târziu. Iată: „Psihologia și Pedagogia poporului român”, „Explicarea poporului român”, „Filozofia destinului românesc”, „O nouă Teorie despre Reforma învățământului”, „Știința Reformei Sistemelor socio-economice naționale și a subsistemelor lor”, „Manualul Revoluției autentice și pașnice”, Știința revoluției”, „Manualul Revoluției autentice și pașnice”, „Știința salvării Civilizației umane”, „Salvarea Planetei noastre”, „O nouă Teorie despre Materie și Univers” etc.

     În lumea politică la noi, la români, trădarea este Legea Supremă, consideră Ștefan Dumitrescu. Individualita, egoplasmul și axiofagia fac ca noi, indivizii români, să nu ne unim, să ne dezbinăm între noi. Asta a dus la faptul că noi nu suntem o societatea unită, monolitică, ci suntem o societate dezbinată. Patologia aceasta a numit-o Atomita. Suntem un popor bolnav de atomită, conchide el.

Unui creator cu o asemenea operă i s-ar fi cuvenit studii pe măsură, dar poate că viețuirea sa în provincie l-a făcut adesea uitat. La debut a fost salutat cu surle și trâmbițe de Nichita Stănescu, Miron Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu și alții. Peste ani, Ion Zubașcu reia: "Ştefan Dumitrescu:  În tot ceea ce faceţi şi gândiţi aveţi mai degrabă aura unui întemeietor. Cred că ar trebui să faceţi şcoală în jurul dumneavoastră, lucrând direct asupra destinelor vii prin elevii care ar putea să vă continue lucrarea, întemeind cetăţi de spirit la fel de durabile ca şi cele create la umbra măslinilor antici. Trăim vremuri prea mărunte şi interesate pecuniar ca să găsiţi o revistă deschisă imediat spre ceea ce gândiţi. Singura soluţie ar fi să vă adresaţi unei edituri ca Humanitas, care ar putea fi interesată de anvergura viziunilor dumneavoastră."  ION ZUBAŞCU, scriitor, Revista Magazin, nr. 4, 1993.

      “Poet, prozator, dramaturg, eseist, critic literar, filozof, analist politic, omul acesta atât de cuminte, cu o expresie de copil care se miră veşnic, este una dintre cele mai ardente şi mai neliniştite conştiinţe ale veacului lui. Când românii îl vor cunoaşte cu adevărat, în toată adâncimea şi profunzimea operei lui pe Ştefan Dumitrescu, se vor mira că un scriitor de talia lui Thomas Mann, a lui Albert Camus s-a aflat, fără să-l cunoască, printre ei. La sfârşitul acestui veac, Ştefan Dumitrescu este vârful de lance al literaturii române împlântat adânc în universalitate. L-aş compara cu Mircea Eliade, dacă nu aş şti, cunoscându-i o mare parte din operă, că Ştefan Dumitrescu nu seamănă decât cu el însuşi. Francesca Pini, Prof univ. dr, critic literar, coperta a IV-a a cărţii  “Matca ancestrală”, 1993.

În 2010, Societatea Scriitorilor Români din Basarabia, prin președintele Mihai Ciubotaru, îl propune pentru Premiul Nobel.

NOBEL

Det Norske Nobelinstitutt

Henrik Ibsens gate 51,

N-0255 OSLO 

 +47 22 12 93 10    FAX

SOCIETATEA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN BASARABIA

PROPUNEREA PENTRU DECERNAREA  PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ SCRIITORULUI ROMÂN, ŞTEFAN DUMITRESCU, ADRESATĂ COMITETULUI  PENTRU DECERNAREA  PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ DE LA STOCKHOLM

Societatea Scriitorilor Români din Basarabia, ce are drept scop dezvoltarea procesului literar, consolidarea şi renaşterea spiritualităţii româneşti în Moldova, educaţia patriotică în baza tradiţiilor istorice naţionale, educaţia lingvistică a tuturor generaţiilor, cultivarea în rândurile membrilor asociaţiei a eului şi tradiţiilor strămoşeşti, îl propune pe Scriitorul Ştefan Dumitrescu atenţiei Comitetului pentru Acordarea  premiului Nobel, de la Stockholm.

Motivaţia propunerii noastre: în timpul de faţă scriitorul Ştefan Dumitrescu este un scriitor cu o vastă şi profundă operă literară. Impresionează foarte mult profunzimea gândurilor sale referitor la destinul fiinţei umane, dragostea lui neţărmurită faţă de Măria sa, Omul.

Scriitor total şi om total, Domnia sa a marcat literatura noastră contemporană, creând opere nepieritoare, ce au o valoare universală.

Îi urăm mari succese  în drumul  lui nobil către obţinerea premiului Nobel pentru literatură.

Dumnezeu să-l binecuvânteze!

MIHAI CIUBOTARU

PREŞEDINTE AL SOCIETĂŢII SCRIITORILOR ROMÂN   DIN BASARABIA 

20 septembrie 2010, str. Albisoara 84/5 ap. 13, MD-2005, mun. Chişinău, R. Moldova

   Îmbucurător este că opera sa a început să fie bine receptată în exterior, fiind tradus deocamdată în China, în Vietnam, în SUA.

     Cred că i-ar trebui unui cititor mai multe de un an ca să-i citească opera lui Ștefan Dumitrescu. Dar dacă ar exista un  asemenea cititor care i-ar citi cărțile de poezie, cărțile de povestiri, romanele, piesele de teatru ar avea în fața ochilor o viziune de o măreție impresionantă, superbă și tragică, plină de lumini orbitoare, de adâncimi înfricoșătoare, de frumuseți de nedescris și de  mister. Dacă în volumele de poezie pentru copii suntem fascinați de gingășia și de puritatea versurilor, a universului copilăriei, în poezia de dragoste suntem uimiți de frumusețea luminii misterioase, divine a dragostei, de chemările ei care vin ca niște țipete din  zonele abisale ale sufletului omenesc.  Fiind fascinați  totodată de melopeea adormitoare, de muzicalitatea versurilor ca și de amplele fresce proiectate pe fundalul trăirilor erotice. Ștefan Dumitrescu este de asemenea creatorul unei poezii sociale și filozofice. Interogațiile sufletului omenesc în fața  imensității și frumuseții terifiante a marelui univers, fiorul pe care îl trăiește sufletul în fața acestei măreții, te impresionează și te vrăjesc.

      În cărțile sale în care își adună povestirile scrise de-a lungul unei jumătăți de veac Ștefan Dumitrescu se apleacă asupra diafanității, a misterului, a suferinței și a uimirii sufetului omenesc, emoția imensă pe care o proiectează pe ecranul vieții și al perioadelor istorice în care trăiesc personajele sale fiind impresionantă.

    Romancierul Ștefan Dumitrescu mergând pe urmele scriitorilor săi iubiți, maeștri deopotrivă, Thomas Mann și F. M. Dostoievski, duce mai departe  în zone inaccesibile investigarea Fenomenului uman, iluminarea adâncimilor abisale ale Omului,  capacitatea imensă de a suferi a firavei și delicatei ființe umane, puterea ei extraordinară de a o lua de la capăt de câte ori este învinsă. Toată această frescă profundă și imensă a sufletului omenesc, a luptei Omului cu sine și cu lumea autorul o proiectează cu tușe subțiri sau accentuate, asemenea unui pictor impresionist, colorate intens, pe marele ecran al istoriei.

    Ștefan Dumitrescu este de asemenea unul dintre cei mai importanți dramaturgi europeni. În piesele sale de teatru a redat cu un simț acut neliniștea, spaimele, visele, aspirațiile, înfrângerile și victoriile Omului și ale Societății secolului XX. Câteva dintre piesele sale de teatru scrise în anii 1980  sunt profetice.

 Ajunși aici ne dăm seama ce greu este să-l cuprinzi într-un Portret de scriitor pe Ștefan Dumitrescu, autor cu o operă bogată, de o mare diversitate, coloratură și muzicalitate, care se adună undeva departe într-o viziune coerentă, impresionantă.

    Nu aș putea să închei fără a vorbi despre Cercetătorul fascinat de mister, obsedat de limitele unde cunoașterea se îngemănează cu necunoscutul, în domeniul Științelor socio-umane, Psihologie, Sociologie, Pedagogie, Economie, Viitorologie, cărora Ștefan Dumitrescu li s-a dedicat întreaga sa viață. Din acest punct de vedere seamănă, așa cum spunea doamna profesoară univ Francesca Pini , cu Mircea Eliade.  A descoperit un nu Tip de Inteligență denumit de el „Inteligența pozitivă și Inteligența negativă”. A teoretizat conceptul de „Inteligența totală a ființei umane”.

     A descoperit Sistemul socio-economic de evoluție”, (descris în cartea „Economia secolului XXI sau Psiho-Economia”) care ar fi (dacă va fi ?) Sistemul socio-economic al viitorului, superior din toate punctele de vedere Sistemului socio-economic capitalist, care este de mult timp învechit, ineficient, și care produce crizele economice și sociale și involuția societății. Sistemul socio-economic de evoluției, care nu cunoaște șomajul, crizele economice, este Sistemul care își produce propria sa evoluție pe Linie de evoluție a vieții. Teoretic el ar trebui să fie Sistemul economic care scoate din criză Societățile umane, Civilizație umană, urmând să le plaseze pe următorul nivel de evoluție.

     Cu prilejul acestei descoperiri Ștefan Dumitrescu a formulat Teoria potrivită căreia, dacă Civilizația umană mai rămâne mult timp pe actualul Nivel de evoluției capitalist (vinovat de modul dureros în care arată Civilizația umană) Omenirea se va autodistruge. Singura cale de a se salva de la dispariție a Civilizației umane, nu este reducerea drastică a populație lumii, aș cum preconizează Globaliștii, neomarxiștii,  CI URCAREA CIVILIZAȚIEI UMANE PE URMĂTORUL NIVEL DE EVOLUȚIE, când vom deveni o  Civilizație galactică. Atunci vom intra în contact și vom conlucra cu Civilizațiile extraterestre.

     Este de asemenea părintele fondator al mai multor noi Științe. Cităm câteva dintre ele: „Psiho-Economia”, „Cauzologie” (Știința cauzelor) Efectologia (știința care studiază fenomenul efectelor), Știința Situației Minus informație și a Fenomenului Minus informație”, „Știința Războiului mascat invizibil”, „Știința Reformei autentice a Sistemelor socio-economice naționale și a Subsistemelor lor”, „Știința Revoluției autentice și pașnice”. Toate aceste fiind descrise în cărți tipărite, și care se găsesc de asemenea publicate și pe Amazon (tastați Ștefan Dumitrescu Amazon și ajungeți la ele).

     În finalul, sperăm să fi reușit să redăm imaginea de ansamblu a unui scriitor talent,  cu o operă foarte bogată și a unui cercetător pasionat, toate coexistând în aceiași ființă.

Constantin Lupeanu. Fost Ambasador în China și Vietnam, Director al ICR Beijing

19. 07. 2022, București










Un comentariu: