duminică, 21 mai 2023

Seymour Hersh - Europenii vor pace în Ucraina, nu Biden

 



Europenii vor pace în Ucraina, nu Biden

Seymour Hersh, Jurnalist de investigații și comentator politic, S.U.A.

21 Mai 2023

 

Vecinii Ucrainei îl împing pe Zelensky să facă pace în timp ce milioane de persoane strămutate se revarsă în Europa. Sâmbăta trecută, Washington Post a publicat o expunere a documentelor secrete ale serviciilor de informații americane care arată că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, pe spatele Casei Albe și al lui Biden, a făcut lobby la începutul acestui an pentru ca o serie extinsă de lovituri cu rachete asupra Rusiei să fie efectuată. Documentele făceau parte dintr-un set mare de documente clasificate postate online de un membru al Forțelor Aeriene, acum încarcerat.

 

Masacrul ca la Verdun

 

Un înalt oficial al administrației Biden, căruia „The Washington Post” i-a cerut să comenteze informațiile nou dezvăluite, a declarat că Zelensky nu și-a încălcat niciodată promisiunea de a nu folosi niciodată armele S.U.A. pentru a ataca zonele din afara țării, din interiorul Rusiei. Potrivit Casei Albe, Zelensky nu poate greși. Dorința lui Zelensky de a duce războiul în Rusia s-ar putea să nu fie clară pentru președinte și consilierii de top în politică externă de la Casa Albă, dar este pentru cei din serviciile secrete americane ale comunității, care s-au străduit să-și facă auzite informațiile și evaluările în Biroul Oval. Între timp, masacrul continuă în orașul Bakhmout. Se aseamănă, prin idioțenia sa, nu și prin numărul victimelor, cu masacrele de la Verdun și Somme din timpul Primului Război Mondial. Bărbații - de la Moscova, Kiev și Washington - responsabili de actualul război, nici măcar nu s-au arătat interesați de discuții temporare de încetare a focului care ar putea servi drept preludiu pentru ceva durabil.

 

În prezent, se vorbește doar despre posibilitatea unei ofensive la sfârșitul primăverii sau la vară, a uneia dintre cele două părți. Chiar și est-europenii vor pace Cu toate acestea, după cum unii agenți de informații americani știu și au raportat în secret, altceva decât instigarea oficialilor guvernamentali de la diferite niveluri din Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Cehoslovacia și Letonia. Aceste țări sunt toate aliate ale Ucrainei și dușmani declarați ai lui Vladimir Putin. Acest grup este condus de Polonia, ai cărei lideri nu se mai tem de armata rusă, deoarece prezența lor în Ucraina a ascuns strălucirea succesului lor la Stalingrad în al Doilea Război Mondial. Grupul l-a îndemnat discret pe Zelensky să găsească o modalitate de a pune capăt războiului - prin demisie dacă este necesar - și să înceapă să-și reconstruiască țara. Zelensky nu a fost descurajat, după cum arată mesajele interceptate și alte date cunoscute de C.I.A., dar a început să piardă sprijinul special al vecinilor săi. Unul dintre motoarele discuțiilor europene tăcute cu Zelensky sunt cei peste cinci milioane de ucraineni care au fugit de război și au trecut granițele țării pentru a se înregistra în țările vecine în temeiul unui acord de protecție temporară al U.E., care include drepturi de ședere, acces la muncă. piaţă, locuinţe, asistenţă socială şi îngrijire medicală.

 

Țările gazdă europene obosesc

 

Potrivit unei evaluări publicate de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, această estimare nu include aproximativ trei milioane de refugiați ucraineni care au fugit din zona de război fără vize către una dintre cele 27 de țări europene care au abolit controalele la frontieră între ele în temeiul acordului Schengen. Deși Ucraina nu face parte din U.E., acum se bucură de toate avantajele pactului Schengen. Unele state epuizate de 15 luni de război au reintrodus unele forme de controale la frontieră, dar criza regională a refugiaților nu va fi rezolvată până la încheierea unui acord oficial de pace. C.H.R. raportează că libera circulație a ucrainenilor în țările baltice și țările U.E. din Europa de Vest „face deosebit de dificilă determinarea cu precizie câți ucraineni au ajuns în U.E. în ultimele luni și unde se află. În prezent”.

 

Potrivit raportului, „marea majoritate” a refugiaților ucraineni sunt femei și copii, iar o treime dintre aceștia au sub 18 ani. 73% dintre refugiații în vârstă de muncă sunt femei, dintre care multe au copii. O analiză a Consiliului pentru Relații Externe a problemei refugiaților europeni din februarie a constatat că „zeci de miliarde de dolari” au ajuns în țările vecine cu Ucraina ca ajutor umanitar în primul an de război. „În momentul în care conflictul intră în al doilea an și nu se va sfârșit, experții se îngrijorează de letargia din țara gazdă spune raportul”.

 

Acum câteva săptămâni, am aflat că serviciile de informații americane știau că unii oficiali vest-europeni și baltici doreau să pună capăt războiului dintre Ucraina și Rusia. Ei au ajuns la concluzia că este timpul ca Zelensky să „întoarcă” și să caute un acord. Un oficial american informat mi-a spus că unii lideri unguri și polonezi se numără printre cei care doreau ca Ucraina să se angajeze în discuții serioase cu Moscova. „Ungaria este un jucător important în acest caz, la fel ca Polonia și Germania, și lucrează pentru ca Zelensky să cedeze”, a spus oficialul american.

 

Liderii europeni au precizat clar că „Zelensky poate păstra ceea ce are” (o vilă în Italia și acțiuni în conturi bancare offshore) dacă încheie un acord de pace, chiar dacă trebuie să fie plătit pentru asta și dacă acesta este singura modalitate de a obține o înțelegere”.

 

Zelensky: „Nu un exil de aur în Italia!”

 

Până acum, potrivit versiunii oficiale, Zelensky a refuzat astfel de sfaturi și a ignorat ofertele de sume mari de bani pentru a-și facilita pensionarea la o proprietate pe care o deține în Italia. Nu există sprijin în cadrul administrației Biden pentru un acord care implică plecarea lui Zelensky, iar liderii din Franța și Anglia sunt „prea dedicați” lui Biden pentru a lua în considerare un astfel de scenariu.

 

Zelensky vrea mai mult

 

Există o realitate pe care unele elemente ale comunității de informații americane nu o pot ignora, a spus oficialul, chiar dacă Casa Albă o ignoră: „Ucraina nu are bani și știm că următoarele patru luni vor fi critice. Și est-europenii vorbesc despre o înțelegere”. Problema pentru ei, potrivit oficialului, „este cum să facă Statele Unite să înceteze să-l mai susțină pe Zelensky”. Sprijinul Casei Albe depășește nevoile războiului: „Plătim toate fondurile de pensii pentru Ucraina”, dar Zelensky vrea mai mult, spune oficialul.

 

„Zelensky ne spune că, dacă vrei să câștig războiul, trebuie să-mi dai mai mulți bani și mai mult material, «Trebuie să plătesc generalii!». Și mai spune că dacă va fi dat afară din postul său, «va merge la cel mai mare ofertant». El ar prefera să meargă în Italia decât să rămână în Ucraina și, eventual, să fie ucis de oamenii săi”.

 

„Dar, ca de obicei serviciile de informații nu sunt la curent cu realitatea președintelui și a consilierilor săi de la Casa Albă în politică externă”, continuă oficialul, iar în ceea ce privește dezbaterea europeană asupra modului de încheiere a războiului. „Încă antrenăm ucraineni să piloteze F-16-urile noastre, care sunt doborâte de Rusia de îndată ce intră în zona de război. Presa de masă este despre Biden și război, iar Biden continuă să vorbească despre marele Satan de la Moscova, deoarece economia rusă se descurcă bine. Putin poate rămâne acolo unde este «la putere», deși nu a reușit să ștergă Ucraina de pe hartă ca stat independent. El a crezut că va câștiga războiul cu o singură divizie aeropurtată” - o aluzie sardonică la încercarea eșuată a Rusiei din primele zile ale războiului de a ocupa un aeroport major prin aruncarea din aer a unei forțe de atac, formată din parașutiști. Biden nu primește informații importante. „Problema cu Europa”, potrivit acestui oficial, în vederea unei soluționări rapide a războiului este: „Casa Albă vrea ca Zelensky să supraviețuiască, în timp ce sunt alții - în Rusia și în unele capitale europene - care spun Zelensky trebuie să plece indiferent de ce”.

 

Nu este clar dacă această înțelegere a ajuns până la Biroul Oval. Mi s-a spus că unele dintre cele mai bune informații de informații despre război nu ajung la Președinte, din vina celor care produc adesea evaluări contrare. Biden se bazează pe briefing-uri și alte documente produse de Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale, de când administrația Biden a preluat mandatul. Ea și-a petrecut o mare parte a carierei în serviciul secretarului de stat Anthony Blinken, a cărui relație și acord cu Biden cu privire la problemele care implică Rusia și China se întind de zeci de ani.

 

Mi s-a spus că pentru unii din comunitatea de informații, singura salvare a fost directorul C.I.A. William Burns. Burns a servit ca ambasador în Rusia și secretar adjunct de stat și este văzut ca cineva care s-a opus unora dintre nebuniile de politică externă ale Casei Albe. „Nu vreau să fiu un șobolan pe o navă care se scufundă”, mi-a spus oficialul. Pe de altă parte, mi se spune că cei de la C.I.A. care pregătesc DailyBrief-ul președintelui nu știu că Joe Biden este un cititor obișnuit a brevetului lor de informații. Documentul are de obicei trei pagini. Cu zeci de ani în urmă, mi s-a spus - de către cineva care mi-a cerut la acea vreme să nu scriu despre asta - că Ronald Reagan citea rar DailyBrief-ul Președintelui, până când Colin Powell, care se afla atunci la Casa Albă, a început să îl redea la un VCR. Caseta a fost apoi citită Președintelui.

 

Nu este clar dacă cineva, ar putea prelua conducerea ca un fel de „Colin Powell” al lui Biden[1].

 

---------------------------------------

[1] http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2023/05/18/seymour-hersh-les-europeens-veulent-la-paix-en-ukraine-pas-biden.html - 18 mai 2023.

http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2023/05/18/seymour-hersh-les-europeens-veulent-la-paix-en-ukraine-pas-biden.html










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu