miercuri, 24 mai 2023

Bruno Bertez - Semnificația victoriei ruse în bătălia de la Bakhmut

 



Semnificația victoriei ruse în bătălia de la Bakhmut Bruno Bertez

Bruno Bertez

24 Mai 2023

 

Comentariile jurnalistului indian Venu Gopal Narayanan

 

„Deși căderea orașului Bakhmut, singură, nu poate determina rezultatul războiului, este o victorie rusă importantă din multe motive și oferă o serie de lecții pentru India. Cele mai multe războaie sunt caracterizate prin supraîncărcare de informații. Războiul din Ucraina este diferit din cauza opusului: o lipsă flagrantă de informații credibile și verificate. Drept urmare, Rusiei, Ucrainei și lumea întreagă a fost nevoie să recunoască în sfârșit ceea ce a fost evident pentru oricine în urma acestui conflict - că orașul Bakhmut (numit de ruși Artemovsk) din estul Ucrainei a căzut în sfârșit în favoarea rușilor după o luptă de zece luni. O mare parte a bătăliei a fost caracterizată de un război intens, urban, un război de poziție, în care rușii și-au câștigat drumul din șanț în șanț și din clădire în clădire. Deși cifrele exacte ale victimelor nu sunt disponibile, atât Rusia, cât și Ucraina recunosc că cifrele sunt de mii.

 

Filmările video cu cimitire și operațiuni de luptă, geoetichetate de mai multe canale «Telegram», indică calitativ că forțele ucrainene au suferit mult mai mult decât cele rusești ca ordin numeric, dar acest lucru este negat categoric de Kiev. Oricare ar fi cifrele, Bakhmut este cea mai mare și cea mai sângeroasă bătălie a secolului 21 și și-a câștigat poreclă neplăcută și nedorită de «mașină de tocat carne», cu referire la numărul soldaților ucraineni morți. Kievul s-a încăpăţânat aducând numeroase formaţiuni militare în zonă, înarmate cu sisteme de arme avansate furnizate de Occident, şi a continuat să fie aşa până la sfârşit.

 

După majoritatea estimărilor, forțele ucrainene implicate în bătălia de la Bakhmut au totalizat echivalentul a 3-4 divizii indiene, ceea ce este aproximativ echivalent cu un corp de armată convențional, aceasta constituind o treime din întreaga armată ucraineană. În cele din urmă, majoritatea acestor formațiuni au fost fie distruse, fie incapabile să continue operațiuni militare.

 

Un calcul bazat pe număr și pe marcajele vehiculelor indică faptul că, la un moment dat, mai mult de o duzină de brigăzi de infanterie mecanizată ucraineană au luat parte la luptă. În schimb, atacurile rusești au fost efectuate în principal de un grup de mercenari numit «Grupul Wagner», susținut de artilerie, blindaje și lovituri aeriene obișnuite rusești. Deși căderea orașului Bakhmut este o victorie importantă din multe motive și oferă o serie de lecții pentru India, singură, nu poate determina rezultatul războiului. În primul rând, a fost prima bătălie convențională între grupuri egale care utilizează sisteme și platforme moderne de arme într-o manieră centrată pe rețea.

 

Înfrângerea completă a armatei ucrainene, care era înarmată cu tot ceea ce Occidentul are de oferit și susținută puternic de agențiile de informații occidentale (inclusiv prin satelit și mijloacele electronice), arată că tehnologiile avansate sunt insuficiente pentru a câștiga o bătălie atunci când cealaltă parte este la fel de bine echipată. În al doilea rând, barajele de artilerie masive și continue pe care rușii le-au purtat cu un efect devastator, intercalate cu arme termobarice care pot distruge unități întregi într-o clipă, arată că cifrele contează. Acest lucru este atât în ​​ceea ce privește piesele de artilerie, cât și obuzele trase. Ucrainenii nu au reușit să egaleze ritmul de foc al rușilor, nici măcar într-o măsură moderată și, prin urmare, erau slab înarmați.

 

În al treilea rând, vârful de lance al mercenarilor în slujba Rusiei a fost o nouă mișcare, deoarece Federația Rusă și-a protejat armata regulată, și-a redus la minimum pierderile și și-a permis să țină forțe mari în rezervă.

 

În al patrulea rând, rușii au arătat că desfășurarea cu succes a operațiunilor de infanterie în medii urbane pentru perioade lungi de timp într-o manieră susținută, deși discutabilă din punct de vedere tactic, este posibilă fără o scădere a disciplinei sau a moralului, atâta timp cât trupele sunt aprovizionate efectiv, unitățile sunt rotite periodic și bine conduse.

 

În al cincilea rând, inutilitatea sprijinului continuu al Occidentului pentru războiul lor proxy din Ucraina a dezvăluită ceea ce a fost valabil tot timpul: o greșeală oribilă. Nu a existat nicio modalitate ca ucrainenii să câștige în Bakhmut, la fel cum nu există nicio modalitate ca ei să câștige acest război. Mai rău, nici măcar nu pot recupera ceea ce au pierdut. Și totuși, retorica de război care emană de la Kiev și care a avut ecou în capitalele occidentale este că armata ucraineană (în esență ce a mai rămas din ea, nu mai8 are forțe aeriene sau maritime) va recupera în curând cele patru provincii majoritare ruse din regiunea Donbass și din Crimeea.

 

Aceasta este o postură de de delir periculos care, dacă nu este atenuată sau oprită, va avea un singur rezultat: moartea inutilă în continuare a mai multor tineri ucraineni. Mai rău, și poate mai important, rușii au acum cunoștințe de primă importanță despre cum funcționează armele occidentale avansate în timp de război, informație care își merită greutatea în aur.

 

În al șaselea rând, acum este clar că din perspectiva ucraineană, agățarea de Bakhmut era în esență mai mult simbolică decât strategică. Se pare că au tratat Bakhmut-ul în termeni «stalingradieni»: un asediu grandios și glorios care rupe spatele inamicului, ridică spiritul națiunii și își propulsează forțele spre victorie. Pe de altă parte, această decizie inexplicabilă ucraineană de a-l învălui Bakhmut-ul în simbolism și de a canaliza atât de multe formațiuni în sector, a fost foarte utilă din punct de vedere strategic pentru ruși. A împiedicat ucrainenii să desfășoare trupe în alte zone, de-a lungul unei linii de front disputate care se întinde pe o mie de kilometri și a oferit Rusiei o oportunitate excelentă de a distruge o treime din forțele adverse, precun un antrenament.

 

În al șaptelea rând, cu Bakhmut pe lista lor, rușii pot acum să planifice următoarea fază a războiului cu mult mai puțină presiune și mult mai multe opțiuni, nu în ultimul rând pentru că orașul este un important nod de transport. După cum arată harta sectorului Bakhmut (foto), ei ar putea ataca orașele Sloviansk sau Kramatorsk (evidențiate cu roșu), pentru a elibera mai mult teritoriu în provincia Donețk. Sau ar putea deschide un nou sector mai la sud. Sau amândouă.

 

Având în vedere recentul baraj de rachete rusești care au epuizat capacitățile ucrainene de apărare aeriană și au distrus rezervele de muniție, este îndoielnic că Kievul va putea organiza rapid o altă ultimă rezistență custeriană într-un alt oraș. Dacă vor încerca, probabil că vor pierde bătălia. Guvernul indian ar face bine să țină cont de aceste elemente data viitoare când va trimite potențiali vânzători de obuziere pentru o nouă rundă de încercări nesfârșite, în loc să comande doar armele de câmp.

 

Dacă nu putem învăța din ceea ce s-a întâmplat în Bahkmut, trebuie să ne pregătim pentru surprize neplăcute”. (Venu Gopal Narayanan)[1]

 

 

 

Aranjament grafic – I.M.

 

-------------------------------------

 

[1] sursa - https://brunobertez.com/2023/05/23/limportance-de-la-victoire-russe-a-la-bataille-de-bakhmut-selon-un-journal-indien/ - 22 mai 2023.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu