joi, 27 iulie 2017

Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni?






  Argument

MOTTO:
,,Poezia este un fel de muzică, trebuie să o auzi ca să o apreciezi”.( Voltaire)

De ce Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni? Pentru că așa s-a născut această antologie. În prima fază, versurile și-au luat zborul în eter, pe unde radio, apoi s-au conturat în volume, autorii bucurându-se de succes și mediatizare în diverse reviste. Acest proiect, dorit de mult timp, s-a conturat abia acum, într-o primă ediție.
,, De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica ” ( Emil Cioran ).  Poezia este, ea însăşi, o muzică a sufletului. Pornind la acest drum, am fost conștientă că nu va fi ușor. Oamenii, în general, au caractere și principii de viață diferite, dorințe, vise, idealuri proprii. Din acest motiv, am afirmat că nu este o lucrare ușoară, căci e dificil să-i mulțumești pe toți autorii antologiei,   însă cei prezenți în acest volum sunt animați de aceeaşi dragoste pentru CUVÂNT.
Ce țel poate atinge o carte? Cărțile sunt pietre de temelie spre o altă dimensiune, cea a frumosului din fiecare. În momentul când iubești şi respecți cartea, te reîntorci la lectură, cauți locul unde găsești visul, emoția, nostalgia și ideea de sine a nostalgiei, ca act de comunicare. Între paginile acestei cărți nu veți găsi povești cu zâne și feți - frumoși, ci versuri inspirate din viață, trăiri și sentimente unice. Printre rânduri, veți descoperi oameni care se strecoară printre cuvinte și aleg din ele frumosul, în starea lui literară, stări sufleteşti, speranță.
Nu de puține ori, m-am regăsit în versurile promovate de-a lungul timpului, iar gândul că există oameni asemeni mie, m-a determinat să continui munca de realizator al emisiunii care poartă titlul acestui prim volum.
Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni, este un loc unde oamenii pot vedea frumosul care există în cei de lângă ei. Acest volum nu este întâmplător. Cu siguranță, te va atrage și te va capta într-o lume a muzelor.
Antologia de poezii, intitulată sugestiv  Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni, te va purta pe un tărâm de poveste, tărâm al cărui erou principal este fiecare dintre noi. Vei găsi povestea satului natal, iubirea pierdută, căreia i-ai dedicat gândul, vei găsi, în doar trei rânduri de haiku, o lume întreagă sugestionată parcă dincolo de cuvinte.
Mulțumiri autorilor care au dat curs acestui prim volum: Lavinia Bud, Elena Căruntu, Camelia Cristea, Dacina Dan, Vasilica Grigoraș, Mioara Hususan, Costache Năstase, Ioan Popoiu, Constanța – Doina Spilca, Nina Tărchilă și Volodea Gavril.
O poezie vie, plină de intensitate, deși cu stiluri diferite, se reuneşte pe tărâmul mirific al versului. De data aceasta, poezia este cea care ne unește. Dragostea și respectul fiecăruia, al unuia pentru celălalt. Sunt oameni care se întâlnesc în timp, aparent întâmplător. Însă nimic nu e aparent, nimic nu e întâmplător. Undeva, cândva, în Univers, două bobiţe de praf de stele s-au unit, bobiţe care pot fi eu, tu sau oricare dintre noi. Au alergat prin tot cerul și au promis să nu se piardă. Nu s-au pierdut şi s-au legat în cuvinte. Cuvinte care revin către noi și pe care tu, acum, le citești. Să-ți doresc timp să poți intra în lumea lor?
Uneori, oamenii se  întâlnesc! Uneori, oamenii rămân! Aparent întâmplător, aparent la timp. În realitate, prin această antologie, frumosul învinge și cunoaște lumina.
Lumina tiparului și a lecturii. Lumina timpului, sub care această poezie, ca aspirație spre zbor a sufletului, va dăinui sau nu. Timpul, același prieten și dușman tăcut   al fiecăruia. Timp care fuge Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni!

Mioara Hususan
                                                                                                               Slimnic, 2017



             Norii mă privesc prin geamul mare, de la terasă, cu degete de vânt. Miroase a tei, trecutul zvâcneşte viu, foşnitor, cu sânge de clorofilă verde, la picioarele mele, în mine se închid perspectivele, eu sunt stratul de celuloid ce poartă lumea sub retină, căci ce poate lega o seară fierbinte de vară, de foaia pe care înlocuiesc cuvintele cu inefabile păsări, decât faptul că m-am întâmplat,  că m-am scris cu mine pe cicatricea albă a peretelui uterin, că m-am iubit şi m-am urât, că mi-am ridicat poeme ( FRUNZE ÎN OGLINDĂ –  Editura MARINEASA, 2002 şi APARENT / ILLUSORY – Editura SINGUR, 2016 ) în visul de abstract al sentimentelor, că rememorez şi-n acelaşi timp mă reconstruiesc,  că sunt larvă şi fluture,  lacrimă  şi rug,  trecut peste prezent, că sunt doar o anamorfoză a lui ieri, în care silabele se logodesc cu libertatea, rezultând, prin reacţii de hidroliză şi hidrogenare, doar un ester cu aromă de amintire.
              Ca întâmplare, suntem. Ca memorie, sunt.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu