duminică, 7 august 2022

Mircea Druc - „Ce-i de făcut?” - O părere personală

 



„Ce-i de făcut?” - O părere personală

Prof. dr. Mircea Druc, ex Prim-ministru

07 August 2022

 

Redăm în cele ce urmează „câteva opinii de criticism compulsiv, (lipsa unui răspuns constructiv la eterna întrebare «Ce-i de făcut?») și de negativism  suspect  al unor conaționali de pe malul drept al Prutului...” (dar nu doar…) primite de la fostul premier al Basarsabiei de după 1990 (Redacția).

 

Ca om de știință și patriot român, profesorul X ( sau generalul Y) are perfectă dreptate. Dar ca politician și diplomat - Nu!

 

O posibilă analogie istorică:

 

- Stalin nu iubea Occidentul. Mai ales Anglia.

 

- Churchill nu iubea Orientul. Mai ales Rusia bolșevică. Dar lordul a vizitat  Moscova asediată de trupele germane ca să negocieze cu Stalin și Molotov, care  împărțiseră deja Polonia cu Hitler.

 

- Vodca Stalinskaya e faină/mișto, dar la Kremlin nu există moare (zeamă de varză) și liderul capitalist a mărturisit că tare l-a mai durut capul  după o noapte de beție  cu  liderul comunist.

 

Occidentul a comis o gravă eroare strategică: atunci (în 1941), era imperios necesar ca lumea să fi terminat mai întâi cu Stalin apoi cu Hitler.

 

A urmat Yalta și tragica împărțeală (șervețelul cu Europa de Est sacrificată).

 

În iunie 1945, generalii sovietici, îmbătați de victorie, discutau cum să atace Occidentul. Și, mizând pe susținerea comuniștilor francezi și italieni, să scape de aliații anglo-saxoni, să o termine cu spaniolul Franco și portughezul Salazar. Și astfel, de la Atlantic până la Pacific învingea Revoluția boșevică! (acesta fiind, după Bosfor și Dardanele, al doilea vis măreț și neîmplinit al imperialiștilor ruși).

 

Atunci, agenții sovietici din S.U.A. au prevenit Kremlinul: „americanii au arma secretă și vor testa-o dacă Japonia nu capitulează”.

 

Exegeții în domeniu precizează: dacă imperialiștii sovietici nu se astâmpărau, ar fi urmat Murmansk și Odessa, în loc de Hiroșima și Nagasaki.

 

Acum Occidentul a înțeles cu cine are de a face. Și musai e cazul să termine cu Lumea Rusă, Pax Russica, Imperiul oligarhic-mafiot-pravoslavnic imaginat de regimul lui Putin. După care vor veni la judecată toate micile națiuni captive, inclusiv noi, românii basarabeni și nord bucovineni, cu doleanțele noastre.

 

Cercetătorii  de pe ambele maluri ale Prutului n-au decât să promoveze adevărul istoric al relațiilor românilor cu ucrainenii.

 

Dar să nu-i atace pe politicieni și diplomați pentru ceea ce spun sau nu spun acum.

 

Analogic: în 1941, toată lumea știa că Bismarck nu a agreat românii, că în 1916 germanii cu bulgarii au devastat Bucureștiul și alte adevăruri istorice... Dar conducătorii României nu criticau Germania,  deoarece armata  noastră împreună cu Armata Germană eliberau teritoriile răpite în 1940. Criticau Germania însă  doar comuniștii români, care cu doi ani în urmă salutaseră (la indicația șefilor de la Kremlin) prietenia sovieto-germană și parada militară comună de la Brest...

 

Nota redacției - În anul 1990, Mircea Druc a fost ales deputat al Frontului Popular (F.P.M.) în Sovietul Suprem al R.S.S. Moldova, iar la 25 mai 1990, este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al R.S.S.M. În această calitate, el cumula și funcția de membru în guvernul sovietic, participând de două ori pe săptămână la ședințele executivului de la Moscova. Guvernul condus de Mircea Druc a promovat un amplu program de reforme politice, economice și sociale care urmăreau desprinderea R.S.S. Moldova de U.R.S.S. și reducerea dependenței R.S.S.M. de instituțiile de la Moscova, în scopul obținerii independenței R.S.S.M.:

- a înființat primele structuri ale Armatei Naționale, Poliției Naționale, Trupelor de Carabineri (după modelul italian) și a serviciilor speciale de informații;

- a introdus limba română ca limbă de predare în școli, licee și universități;

- a fondat Academia de Studii Economice și Academia Națională de Poliție, cu sediul la Chișinău;

- a contribuit la deschiderea la Chișinău a liceelor bilingve român-francez, român-spaniol, român-englez, român-italian, român-german;

- a contribuit la trimiterea la studii în România și în alte țări a peste 3.000 de studenți, doctoranzi și elevi;

- a eliminat Partidul Comunist din viața socială[1].

----------------------------------------

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Druc









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu